• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sic transit gloria mundi: meghalt Figula Mihály

2008-03-19 ● Kántor Endre

Váratlanul, életének 56. évében elhunyt Figula Mihály, a hírek szerint a szívével történt valami. Mindenki szerette: kedves és kiváló ember volt, jó ösztönű borász, aki szép életet és egy modern, jelentős pincészetet épített fel Balatonfüreden. Óriási humorista volt, szinte szakadatlanul dőltek belőle a finom, falrengetőn vicces megjegyzések. Nagyon fog hiányozni a hazai borászatnak ez az emblematikus figurája.

A rendszerváltás után indult családi pincészetével, könnyed és széles szortimentjének színvonalát a szakma az ezredfordulón az Év Bortermelője címmel díjazta. Amióta fia, a „kis Misi” bekapcsolódott a pincészet munkájába, a borok még szebbek lettek, közös munkájuk eredményeképpen elképesztően egyedi, friss és koncentrált tételekkel bővült a pincészet kínálata.

A magunk részéről rendkívül elszontyolodtunk a hír hallatán, az „öreg” Figula valódi jelenség volt, elképesztő dumákkal, szellemmel, sokat idézett bon-mot-kal. Mást nem tehetünk, mint kibontunk egyet a kedvenceink közül és magasra emeljük tiszteletére.

Lehetetlen lenne választanunk, mégis kiemelünk egyet-egyet. Stevie Kraft az Olaszrizlingjeiért van oda. Figula Mihály egyike volt azoknak, akik rehabilitálták ezt a fajtát, a korábban lenézettből európai szintű bort csináltak. Figula olaszrizlingje, tiszta, világos bor, jól hozza a terroirt és a borász személyiségét Stevie Kraft szerint.

Kántorbandi imádja Zenitjét, (most ez nagyon aktuális), igazi tavaszi-nyári bor, kedves, üde, egyszerű, intenzív gyümölcsös és virágos illatú, zamatú bor ez, tele életörömmel: az ember hazamegy, kibont egyet munka után és visszatér belé a lélek.

Dr. Nemtudomka tiszteletét a Gella (sauvignon blanc dűlőválogatás) és a Szilénusz (olaszrizling, chardonnay és semillon) vívta ki, meg a nagy vörösök. A Borpultba a következőket írta a Cabernet Sauvignon Selection 2003-ról:

„Teltkarcsú idomok

Figula Mihály több bora megfordult már a Figyelő Borpultján, kizárólag fehér borok. A Balatonfüred-Csopaki borvidék rokonszenves mestere hosszú évek óta egyenletes minőségeket produkálva készíti fehéreit, munkásságát 2000-ben az Év Bortermelője díjjal honorálta a szakma. Figula vagy 20 hektáron gazdálkodik családjával Füred és Pécsely térségében, a birtok nemigen akar nagyobb lenni, kábé ennyit lehet kézben tartani és áttekinteni egy családi gazdaság keretei között. Az illatos, gyümölcsös, szép savtérképű fehérek széles palettáján egyszer csak megjelent ez a vörös, rögtön a legmagasabb színvonalon, talán nem túlzás, hogy a nagy magyar vöröstájak (Szekszárd, Villány, Eger) legjobbjainak magasában. Feltűnően szép, élénk rubinlila színe cabernet-s feketébe torkollik, telt, fajtajelleges, a magasabb alkoholt jelző illatú, kerek és gyümölcsös bor. Koncentrált, testes, mégis könnyed, jó ivású. Ez nem ellentmondás és diszharmónia, ez a teltkarcsús gyümölcsösség inkább a Dél-Balaton vörösborainak stílusjegye lehet. Az a típus, amiből veszélyesen sok leszalad az ember torkán, márpedig 13 % az kérem nem semmi, vékony héja, de vékony héja, van a pirooosalmának. Némi finom, leheletnyi érintése-feketéje a barriknak mélyíti el az ízképet (egy év második töltésű újhordóban). A válogatott, a bolondul meleg, balkánias balatoni nyárban túlérett alapanyag Pécselyről származik, itt egy hektáros cabernet-ültetvényt telepítettek Figuláék. Másodszor szüretelték e bor gyümölcsét róla, ötezer palack készült, a jó megjelenésű palack (sej, haj, penderedik a haaaja, de a haaaja) 3390 ft-ért kapható némely jobb vinotékákban.”

Egy borászatban különösen fontos, hogy legyen, aki továbbviszi az ügyeket, Figula életműve nem veszti értelmét, mert ifjabb Figula Mihály és a család folytatja azt a sok ezer embernek örömet szerző szép és fontos munkát, amit édesapja végzett.

Figula pince

Korábban:

Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Címkék: Balatonfüred, Balatonszőlős, cabernet sauvignon, chardonnay, Figula, olaszrizling, Pécsely, sauvignon blanc, semillon

← Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!