• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sic transit gloria mundi: meghalt Figula Mihály

2008-03-19 ● Kántor Endre

Váratlanul, életének 56. évében elhunyt Figula Mihály, a hírek szerint a szívével történt valami. Mindenki szerette: kedves és kiváló ember volt, jó ösztönű borász, aki szép életet és egy modern, jelentős pincészetet épített fel Balatonfüreden. Óriási humorista volt, szinte szakadatlanul dőltek belőle a finom, falrengetőn vicces megjegyzések. Nagyon fog hiányozni a hazai borászatnak ez az emblematikus figurája.

A rendszerváltás után indult családi pincészetével, könnyed és széles szortimentjének színvonalát a szakma az ezredfordulón az Év Bortermelője címmel díjazta. Amióta fia, a „kis Misi” bekapcsolódott a pincészet munkájába, a borok még szebbek lettek, közös munkájuk eredményeképpen elképesztően egyedi, friss és koncentrált tételekkel bővült a pincészet kínálata.

A magunk részéről rendkívül elszontyolodtunk a hír hallatán, az „öreg” Figula valódi jelenség volt, elképesztő dumákkal, szellemmel, sokat idézett bon-mot-kal. Mást nem tehetünk, mint kibontunk egyet a kedvenceink közül és magasra emeljük tiszteletére.

Lehetetlen lenne választanunk, mégis kiemelünk egyet-egyet. Stevie Kraft az Olaszrizlingjeiért van oda. Figula Mihály egyike volt azoknak, akik rehabilitálták ezt a fajtát, a korábban lenézettből európai szintű bort csináltak. Figula olaszrizlingje, tiszta, világos bor, jól hozza a terroirt és a borász személyiségét Stevie Kraft szerint.

Kántorbandi imádja Zenitjét, (most ez nagyon aktuális), igazi tavaszi-nyári bor, kedves, üde, egyszerű, intenzív gyümölcsös és virágos illatú, zamatú bor ez, tele életörömmel: az ember hazamegy, kibont egyet munka után és visszatér belé a lélek.

Dr. Nemtudomka tiszteletét a Gella (sauvignon blanc dűlőválogatás) és a Szilénusz (olaszrizling, chardonnay és semillon) vívta ki, meg a nagy vörösök. A Borpultba a következőket írta a Cabernet Sauvignon Selection 2003-ról:

„Teltkarcsú idomok

Figula Mihály több bora megfordult már a Figyelő Borpultján, kizárólag fehér borok. A Balatonfüred-Csopaki borvidék rokonszenves mestere hosszú évek óta egyenletes minőségeket produkálva készíti fehéreit, munkásságát 2000-ben az Év Bortermelője díjjal honorálta a szakma. Figula vagy 20 hektáron gazdálkodik családjával Füred és Pécsely térségében, a birtok nemigen akar nagyobb lenni, kábé ennyit lehet kézben tartani és áttekinteni egy családi gazdaság keretei között. Az illatos, gyümölcsös, szép savtérképű fehérek széles palettáján egyszer csak megjelent ez a vörös, rögtön a legmagasabb színvonalon, talán nem túlzás, hogy a nagy magyar vöröstájak (Szekszárd, Villány, Eger) legjobbjainak magasában. Feltűnően szép, élénk rubinlila színe cabernet-s feketébe torkollik, telt, fajtajelleges, a magasabb alkoholt jelző illatú, kerek és gyümölcsös bor. Koncentrált, testes, mégis könnyed, jó ivású. Ez nem ellentmondás és diszharmónia, ez a teltkarcsús gyümölcsösség inkább a Dél-Balaton vörösborainak stílusjegye lehet. Az a típus, amiből veszélyesen sok leszalad az ember torkán, márpedig 13 % az kérem nem semmi, vékony héja, de vékony héja, van a pirooosalmának. Némi finom, leheletnyi érintése-feketéje a barriknak mélyíti el az ízképet (egy év második töltésű újhordóban). A válogatott, a bolondul meleg, balkánias balatoni nyárban túlérett alapanyag Pécselyről származik, itt egy hektáros cabernet-ültetvényt telepítettek Figuláék. Másodszor szüretelték e bor gyümölcsét róla, ötezer palack készült, a jó megjelenésű palack (sej, haj, penderedik a haaaja, de a haaaja) 3390 ft-ért kapható némely jobb vinotékákban.”

Egy borászatban különösen fontos, hogy legyen, aki továbbviszi az ügyeket, Figula életműve nem veszti értelmét, mert ifjabb Figula Mihály és a család folytatja azt a sok ezer embernek örömet szerző szép és fontos munkát, amit édesapja végzett.

Figula pince

Korábban:

Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Címkék: Balatonfüred, Balatonszőlős, cabernet sauvignon, chardonnay, Figula, olaszrizling, Pécsely, sauvignon blanc, semillon

← Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!