• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál

2008-03-21 ● borravalo.hu

Kipakolta pincéje felét 1,7 millió dollárért egy amerikai üzletasszony; egy kutatás szerint jól működnek az állatos borcímkék; ötmillió euróra biztosította orrát egy borász; itt a tavasz, ismét Tavaszi Borfesztivál a Városháza parkban. Hírszüret.

Eheti hírszüretünk kissé kurta lett, csak három sztorit személztünk be a világsajtóból: amolyan könnyed, húsvéti eresztésnek szántuk. Meg aztán, helyet akartunk hagyni egy saját ajánlónak, reméljük minél több mindenkit megihletünk vele, és rábírunk arra, hogy vegye fel síszemüvegét és menjen ki a Városháza parkba.

Kipakolta pincéje felét egy vagyonért

V. Cheryl Womack amerikai üzletasszony kipakolta a pincéjét a héten, és ami nem kellett neki, azt beadta a Sotheby?s nevő kis zaciba, New Yorkban. A zacisok aukcióra dobták az összesen 4775 palackot, és kerestek vele vagy 1,7 millió dollárt. Womack bordeaux-i, burgundi, ausztrál és kaliforniai borain kívül pár palack még elkelt, az árverés teljes bevétele közel 4 millió dollár volt. Két palack 98-as Petrus fejenként 48,400 dollárért ment el.

Bővebben: Reuters

Miért jók az állatos címkék?

Az ACNielsen felmérése szerint jól beválnak a piacon az állatos borcímkék. Az elmúlt három évben a piacon debütáló asztali borok ötöde ilyen címkével került piacra az USA-ban. Pszichológusok szerint a fogyasztóknak sokkal könnyebb asszociálniuk magukat egy termékkel, ha olyan képi információt kapnak, amit könnyen össze tudnak kötni saját életükkel, azaz, ha a képet már korábban is látták más környezetben, és az agyuk már ráállt. Itthon legutóbb Bolykiék Ördöngősét láttuk egy jókora nyúllal. Reméljük bejön nekik.

Bővebben: Science Daily

Ötmillióra biztosította orrát a borász

Ilja Gort, a bordeaux-i Chateau La Garde hollandi tulajdonosa besétált egy szép napon a Lloyds londoni székházába, és bebiztosította orrát 5 millió euróra. A Tulipe Wines márka tulajdonosa szerint ez azért volt fontos, mert ilyen mértékű veszteség érné, ha elvesztené szaglását.

Ilja Gort a biztosítási vizsgálaton

Nyilván gogoli rémálmai voltak. Ilja Gort nemzetközileg elismert borász és kóstoló.

Bővebben: Channel 4 News

Itt a tavasz, dagad a fesztivál megint

Itt a tavasz, fesztivál van, na. Az idei első, valamire való tömeges borozás a városban. Jelesül a Tavaszi Borfesztivál a Városháza (ideiglenes) parkban. Tessék, gyűjenek ide a népek mindenünnen, mert ez jó. Tavaly is jó volt, igaz, akkor nem síruhában és prémekben boroztak a népek, ahogy valószínűleg most fognak. Legyünk egy délutánra britek (kivéve a pinogrídzsót) és nagy ívben tegyünk az elemek harcára a fejünk fölött, tenyerünkkel takarjuk a borospoharakat és hajrá! Gondoljunk arra, hogy ha hidegebb lenne, semmiféle illatát nem éreznénk a bornak. Ugye, hogy megnyugtatóbb így?

Na de miért is menjen ki az ember? Ezt a fesztivált eddig azért szerettünk, mert megfelelő teret engedett a kevésbé ismert neveknek, és olyan jóságokra találhatott ott az ember, mint például a Spiegelberg Somlóról, vagy a villányi Maulék. A fesztivál azonban határozottan kezd felkapódni: idén már ott lesz a villányi élcsapat Gerével és Bock-kal, Vylyannal, Vili papa Egerből, az egyre egyenletesebb Juhászék, ésatöbbi. Régóta vendégek már Frittmannék, akik tavaly az Év Borásza címet is begyűjtötték. Pezsgőnek jön a Törley. De ahogy eddig is, tessék molyolni, keresni a kevésbé ismert neveket, kóstolni, felfedezni, akkor van értelme egy ilyen fesztnek.

Tessék elmenni a Figula standhoz és csendben végigkóstolni a szortimentet, nagy tisztelettel a néhai Figula Mihály iránt, akinek még sok bort kellett volna készítenie, de ezt már nem teheti meg.

Ha meg már mindennek vége, akkor oda lehet vánszorogni Márton úrhoz, kedvenc atommérnökünkhöz, és fantasztikus lányaihoz, akik továbbra is a galaxis legjobb málnapálinkáját mérik a Városház téren. Esernyőt ne hagyják otthon, jókedv legyen, hajrá!

Tavaszi Borfesztivál

Korábban:

Itt a tavasz, dagad a fesztivál

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

Amazon-borok, cowboy-borok

Hong Kong, Napa, arabok és megoldások

Címkék: árverés, aukció, biztostás, borhírek, címke, fesztivál, Hírek, orr, tavasz

← Sic transit gloria mundi: meghalt Figula Mihály Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!