• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Sic transit gloria mundi: meghalt Figula Mihály

2008-03-19 ● Kántor Endre

Váratlanul, életének 56. évében elhunyt Figula Mihály, a hírek szerint a szívével történt valami. Mindenki szerette: kedves és kiváló ember volt, jó ösztönű borász, aki szép életet és egy modern, jelentős pincészetet épített fel Balatonfüreden. Óriási humorista volt, szinte szakadatlanul dőltek belőle a finom, falrengetőn vicces megjegyzések. Nagyon fog hiányozni a hazai borászatnak ez az emblematikus figurája.

A rendszerváltás után indult családi pincészetével, könnyed és széles szortimentjének színvonalát a szakma az ezredfordulón az Év Bortermelője címmel díjazta. Amióta fia, a „kis Misi” bekapcsolódott a pincészet munkájába, a borok még szebbek lettek, közös munkájuk eredményeképpen elképesztően egyedi, friss és koncentrált tételekkel bővült a pincészet kínálata.

A magunk részéről rendkívül elszontyolodtunk a hír hallatán, az „öreg” Figula valódi jelenség volt, elképesztő dumákkal, szellemmel, sokat idézett bon-mot-kal. Mást nem tehetünk, mint kibontunk egyet a kedvenceink közül és magasra emeljük tiszteletére.

Lehetetlen lenne választanunk, mégis kiemelünk egyet-egyet. Stevie Kraft az Olaszrizlingjeiért van oda. Figula Mihály egyike volt azoknak, akik rehabilitálták ezt a fajtát, a korábban lenézettből európai szintű bort csináltak. Figula olaszrizlingje, tiszta, világos bor, jól hozza a terroirt és a borász személyiségét Stevie Kraft szerint.

Kántorbandi imádja Zenitjét, (most ez nagyon aktuális), igazi tavaszi-nyári bor, kedves, üde, egyszerű, intenzív gyümölcsös és virágos illatú, zamatú bor ez, tele életörömmel: az ember hazamegy, kibont egyet munka után és visszatér belé a lélek.

Dr. Nemtudomka tiszteletét a Gella (sauvignon blanc dűlőválogatás) és a Szilénusz (olaszrizling, chardonnay és semillon) vívta ki, meg a nagy vörösök. A Borpultba a következőket írta a Cabernet Sauvignon Selection 2003-ról:

„Teltkarcsú idomok

Figula Mihály több bora megfordult már a Figyelő Borpultján, kizárólag fehér borok. A Balatonfüred-Csopaki borvidék rokonszenves mestere hosszú évek óta egyenletes minőségeket produkálva készíti fehéreit, munkásságát 2000-ben az Év Bortermelője díjjal honorálta a szakma. Figula vagy 20 hektáron gazdálkodik családjával Füred és Pécsely térségében, a birtok nemigen akar nagyobb lenni, kábé ennyit lehet kézben tartani és áttekinteni egy családi gazdaság keretei között. Az illatos, gyümölcsös, szép savtérképű fehérek széles palettáján egyszer csak megjelent ez a vörös, rögtön a legmagasabb színvonalon, talán nem túlzás, hogy a nagy magyar vöröstájak (Szekszárd, Villány, Eger) legjobbjainak magasában. Feltűnően szép, élénk rubinlila színe cabernet-s feketébe torkollik, telt, fajtajelleges, a magasabb alkoholt jelző illatú, kerek és gyümölcsös bor. Koncentrált, testes, mégis könnyed, jó ivású. Ez nem ellentmondás és diszharmónia, ez a teltkarcsús gyümölcsösség inkább a Dél-Balaton vörösborainak stílusjegye lehet. Az a típus, amiből veszélyesen sok leszalad az ember torkán, márpedig 13 % az kérem nem semmi, vékony héja, de vékony héja, van a pirooosalmának. Némi finom, leheletnyi érintése-feketéje a barriknak mélyíti el az ízképet (egy év második töltésű újhordóban). A válogatott, a bolondul meleg, balkánias balatoni nyárban túlérett alapanyag Pécselyről származik, itt egy hektáros cabernet-ültetvényt telepítettek Figuláék. Másodszor szüretelték e bor gyümölcsét róla, ötezer palack készült, a jó megjelenésű palack (sej, haj, penderedik a haaaja, de a haaaja) 3390 ft-ért kapható némely jobb vinotékákban.”

Egy borászatban különösen fontos, hogy legyen, aki továbbviszi az ügyeket, Figula életműve nem veszti értelmét, mert ifjabb Figula Mihály és a család folytatja azt a sok ezer embernek örömet szerző szép és fontos munkát, amit édesapja végzett.

Figula pince

Korábban:

Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Címkék: Balatonfüred, Balatonszőlős, cabernet sauvignon, chardonnay, Figula, olaszrizling, Pécsely, sauvignon blanc, semillon

← Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!