• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amazon-borok, cowboy-borok

2008-03-07 ● borravalo.hu

Beszáll a borértékesítésbe az Amazon; ázsia legnagyobb boraukciója lesz Hong Kongban; albionba kacsingatnak a remueurök; vegyünk tokajit, de legyen ausztrál, mer? az olcsóbb!; Butch Cassidy beszáll a borbizniszbe. Ha péntek, akkor hírszüret.

Aki eddig nem hitt az online borértékesítésben, esetleg ostorozta is azt, hogy nincs jövője és hasonlók, most szívja vissza szépen. Egy mondat: az Amazon beszáll. Elég? Más: Hong Kong nyomul ezerrel, hogy lecsípje részét a borpiacból, ami szerinte őt illeti meg. Erről szóltunk már múlt héten, most fejlemények vannak. Ahogy arról is írtunk már, hogy kedvez az angoloknak a klímaváltozás, borilag. Olyan azonban még nem volt, hogy champagne-i szőlészek járták az angol vidéket, hátha van jó föld. Ugye a tokaji a világhírű magyar bor? Meglepődünk ám, miket írnak róla a legnagyobb piacon. Végül, a heti bulvárban arról adunk számot, hogy Butch Cassidy is beszáll a borbizniszbe. Péntek? Hírszüret!

Beszáll a borértékesítésbe az Amazon

A borok online eladása nemzetközi szinten elképesztő ütemben nő, kétszer olyan gyorsan, mint bármely más terméké. Talán ezért döntött úgy az Amazon.com, hogy megnyitja online borboltját. A netes gigakereskedő apróhirdetésekben keres olyan professzionális borkereskedést, aki a projektet vinné. És nem állnak meg a bornál, a hírek szerint az Amazon üzleti modellt szárított ételekkel, tejtermékekkel, italokkal bővítenék, ebben külön kiemelt szerepet kapna a bor és a sör is. Az Amazon egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Bővebben: The New York Post

Ázsia legnagyobb boraukciója lesz Hong Kongban

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy Hong Kong szeretne a világ új borkereskedelmi központja lenni, úgy vélik az angolok túl sok bőrt lehúznak róluk borügyben. Ezért eltörölték a masszív szeszesital vámokat, most pedig komoly kereskedelmi és média eseménnyel vernek hírt az egésznek. Május 31-én megrendezik ugyanis Ázsia legnagyobb boraukcióját az amerikai Acker Merrall & Condit ház segítségével. Ötmillió dollár bevételre számítanak, olyan tételekkel, mint egy 1982-es Chateau Lafite, valamit más premier cru palackokkal (Latour, Margaux, Mouton-Rothschild).

Bővebben: Reuters

Albionba kacsingatnak a remueurök

Mindeközben, a ködös Albion déli tájain champagne-i szőlészek róják a tájat, állítólag azt keresik, van-e megfelelő dűlő arra, s ha van, mit lehet vele kezdeni? Azt írtuk már, hogy a klímaváltozás jót tesz az angoloknak borilag, a pezsgő alapanyagoknak meg pont jó az olyan klíma, meg talaj is, ami Dél-Angliában kezd kialakulni. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy soha nem látott mértéket üt a pezsgőeladás (pl. Oroszországba), akkor nem járunk messze egy olyan gondolattól, hogy ezek a franciák készek bevásárolni némi földet Angolhonban. Eddig persze erről szó sem volt, senki nem mondott semmit, és hát Champagne is jól járt a klímaváltozás eddig hatásaitól, de ki tudja mit hoz a jövő? Tán felkészülni nem árt.

Bővebben: The Internaional Herald Tribune

Vegyünk tokajit, de legyen ausztrál, mer? az olcsóbb!

Meglepve olvastuk a San Antonio Express online hasábjain az pontos és viszonylag alapos beszámolót Tokajról, mármint a meglepetés később jött, először melegség áradt szét bennünk. Merthogy szépen elmondják milyen jó is a tokaji, meg, hogy nem szabad összekeverni a szürkebarát alapú német izével, meg az olasz izével sem, szóval mintha egy marketing anyag lenne. A döbbenet akkor jön, amikor a cikk végén leszögezik, hogy finom ez a tokaji, de alig lehet kapni, ha igen, akkor is 200 dollárért fél literjét, akkor már az ausztrál jobban megéri 16 dolcsiért, még ha csak 3,7 deci is. Kaparjuk az arcunkat.

Bővebben: San Antonio Express

Butch Cassidy beszáll a borbizniszbe

Ha valakinek bejött Paul Newman salsa vagy spagetti szósza, most vehet hozzá Paul Newman bort. Nem vicc, tényleg. A jó öreg Butch Cassidy karitatív cége (minden bevétel oktatási és karitatív célokra megy) megállapodott a Rebel Wine Company-vel egy 2006-os Chardonnay és ugyanezen évjáratú CabSav értékesítéséről. A címkéken Paul Newman látható abban a kalapban, amit a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben viselt. A borokat áprilistól lehet kapni, áru kb. 16 dollár lesz.

Bővebben: The New York Times

Korábban:

Hong Kong, Napa, arabok és megoldások

Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

Támad a ködös Albion

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Címkék: Amazon, borértékesítés, borhírek, Butch Cassidy, Champagne, Hírek, hírszüret, Hong Kong, online, Paul Newman, Tokaj, tokaji

← Hong Kong, Napa, arabok és megoldások Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!