• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

2008-01-25 ● borravalo.hu

Megatranzakciót hajtott végre a világ legnagyobb borászati csoportja; rekordot döntött a dél-afrikai borkivitel; az amerikaiak ízlése egyre inkább az olasz borok felé tendál; Jura: egy kevésbé ismert francia borvidék; Chateau Gloria, egy rejtett bordeaux-i gyöngyszem; Két film is foglalkozik a legendás 1976-os párizsi kóstolóról. Hírszüret a borvilágból.

Mostantól minden pénteken megmerítjük puttonyunkat a borvilág híreiben: nem törekszünk arra, hogy visszaadjunk minden eseményt, szubjektíven szelektálunk az általunk fontosnak, érdekesnek, vagy csupán jópofának ítélt hírek között.

Megatranzakció Amerikában

A világ legnagyobb borcsoportja, a Constellation Brands (Fairport, NY) két jó nevű társaságtól válik meg portfoliójából. Az Almaden és az Inglenook Vineyards kaliforniai pincészetek vevője a San Franciscói Wine Group, a vételár 134 millió dollár ? készpénzes ügyletről van szó. Az iparági szakértők szerint az adásvétel mind az eladónak, mind a vevőnek kedvez. A tőzsdén is jegyzett Constellation Brands portfoliójában mintegy 100 amerikai márkanév van, a társaság szóvivője szerint mostantól alapvetően a prémium és a luxus kategóriára szeretnének koncentrálni, ebben látnak növekedési potenciált. A magántulajdonban lévő Wine Group az ügylettel a harmadik legnagyobb borértékesítő lett az Egyesült Államokban, becslések szerint évente mintegy 240 millió palack bort adnak el az USA-ban. Az Almaden Vineyards-ot 1852-ben alapította egy francia bevándorló, Etienne Thee, aki Los Gatos mellett telepedett le. Az Inglenook bár régóta Central Valley borokat készít, a Napa-völgyben kezdte a működését 1880-ban, a finn születésű hajóskapitány Gustav Niebaum keze alatt. A társaság a hatvanas években cserélt gazdát, egy részéből lett a mára Rubicon Estate-ként működő Niebaum-Coppola pincészet.

tovább: San Fransisco Chronicle

Rekordot döntött a dél-afrikai borkivitel

Mérföldkőhöz érkezett a dél-afrikai boripar 2007-ben: összesen 300 millió liter bort exportáltak ? ezt eddig soha nem sikerült teljesíteni. Ez a teljesítmény a tavaly tapasztalt nehézségek, rossz termés tükrében még fényesebb, a Wines of South Africa szóvivője szerint. Egyébként Dél-Afrikában is óriási adásvételi ügylet zajlott le: többmillió randos üzletről számolt be a héten az egyik legnagyobb bor és szeszesitalgyártó társaság, a KWV: az ügyéttel a német Racke cégben szereztek tulajdont, amellyel a világ egyik legnagyobb piacára nyílt számukra meg egy újabb ajtó.

tovább: SABC News

Még jobban az olasz borok felé tendál az USA borfogyasztása

Az olasz élelmiszeri és borászati intézet jelentése szerint tavaly nőtt az olasz borok kivitele az Egyesült Államokba. Az intézet szerint olasz borból vittek be legtöbbet az USA-ba tavaly, a növekedéssel pedig még inkább megalapozták első helyüket a második Ausztrália előtt. Az Amerikába irányuló ausztrál kivitel mértéke 3,5 százalékkal csökkent, értékben ugyanakkor 3,2 százalékos növekedést regisztráltak.

tovább: Beverage World

Jura: egy kevésbé ismert francia borvidék

Minden télen megrendezésre kerül az a fesztivál, amelynek keretében bemutatják egy kevésbé ismert borvidék újborát a Franciaország keleti részében található Jura-hegységben. A Percée du Vin Jaune, magyarul egyenes fordításban a ?sárga bor lyukasztása? a kultikusnak számító jurai bor megbontását jelenti. Egyesek szerint az itt található bor mineralitásban vetekszik a sherry-vel, ilyenkor mintegy 50 ezer ember tódul erre a vidékre Európa minden tájáról, hogy részt vehessen a február eleji mulatságokon. Jura egyébként a legkisebb francia bortermelő régió, telis-tele meszes-agyagos talajjal, meg brutál lankákkal, ezért a savagnin, a trousseau és a ploussard majdhogynem csak ezen a vidéken adja ki a maga valóját. Útleírás, fényképek és még több infó:

New York Times

Egy rejtett bordeaux-i gyöngyszem

Még mindig Franciaország, ámbár egy sokkal ismertebb borvidék, nem más, mint Bordeaux. Ezen belül azonban egy rejtett gyöngyszemről ad számot a The News Star: a Chateau Gloriáról. A bordeaux-i klasszifikáció története és történelmi háttere dióhéjban, majd egy 1903-ban született bordeaux-i úr. Henri Martin rövid életrajza, végül a Chateu Gloria bemutatása: mintegy 100 hektár terület, alapvetően cabernet sauvignon és merlot, némi cabernet franc és petit verdot. Személyes útbeszámoló, kóstolási jegyzetek, évjárat specifikumok, értékes bemutatása a Chateu-nak:

The News Star

Két film is a legendás 1976-os párizsi borkóstolóról

1976-ban, a legendás párizsi kóstolón a kaliforniai borok kenterbe verték a nagy francia vörösöket. Ez volt a francia borászok fekete napja, és itt kezdődött el a Napa-völgy tündöklése. Múlt héten, a Sundance fesztiválon mutatkozott be a közönségnek a Bottle Shock című alkotás, a The Judgement of Paris-t pedig most kezdik forgatni. A kettő érdekes módon fehér és vörös oldalról is megközelíthető, a Bottle Shock alapvetően a 73-as Chateau Montelenával foglalkozik, ez a chardonnay volt az egyik nagy nyertese a tesztnek. Sajna a mozihoz nem ihatjuk, mert mostanra már szétesett, a másik nagy nyertes, a szintén 73-as Stag?s Leap Cabernet azonban olyan 1000 dollár körül még kapható, ráadásul a csúcson van. A filmekről és a körülményekről bővebben:

The Philadelphia Inquirer

Kántorbandi

Korábban:

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Ők mondják meg, mit igyál

Részrehajló a borpápa?

 

Címkék: 1976, Almaden, Bordeaux, borhírek, Bottle Shock, Chateau Gloria, Constellation Brands, Dél-Afrika, export, Hírek, hírszüret, Inglenook, Jura, KWV, Olaszország, párizsi kóstoló, ploussard, savagnin, The Judgement of Paris, trousseau, Wine Group

← EU-borreform: megvan, de minek Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!