• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Magyar borokról a sommelier világbajnokkal

2008-01-23 ● borravalo.hu

Magyar fehéreket kóstolt a somnmelier-világbajnok, Andreas Larsson. Ott voltunk, láttuk, és el is áruljuk, miket kóstolt meg, mert ilyen állatira rendesek vagyunk. Amúgy Larsson jelenségként sem kispálya, 194 centi svéd acél, aki mindent tud minden borról. Csókoltat minden borászt Magyarországon, volna egypár konstruktív javaslata.

Naná, hogy még mindig Amszterdamban vagyunk (legalábbis meg-megállva mindig), ott sikerült összefutni a 2007-es év sommelier világbajnokával, Andreas Larsonnal a magyar standnál, hol máshol. Larsson jött-ment a standok között, itt is kóstolt, ott is. Mondhatnánk, hogy persze a magyar stand előtt hosszabban időzött, de nem mértük stopperrel, hogy más standoknál mennyi ideig kóstolt.

Mindenesetre a magyar bormarketing (Nemes Richárd), a magyar borászat (Heimann Zoltán, Ipacs-Szabó István) és a magyar borkereskedelem (Kató András) jelen lévő képviselőit jó ismerősként üdvözölte, és ez minden ágazat szempontjából nagyon-nagyon hasznos (pláne, hogy a másik kiszemelt célpont Hollandia mellett Svédország).

Na de mit is tud egy ilyen világbajnok sommelier? Meg, hogy is lesz valaki az? Világbajnokságot háromévente rendez a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI), ott lehet bizonyítani. A versenyen bort kell kóstolni, aztán lökni róla az infót. Aki a szőlőtőkét is eltalálta, az nyert. Komolyra fordítva a szót, a világbajnoknak mindent kell tudni a borról, ami a poharába került, tényleg mindent. Van egy elméleti, írásbeli feladat, aztán a jelöltek kapnak hét pohár bort, és tessék, lehet róla beszélni. Lehetőleg szőlőtőke szintig, GPS-koordinátákkal.

De ez még mindig nem a vége, ezután ugyanis egy „szimulált vacsorát” kell végigvezetni sommelierként: étkekhez bort ajánlani, dekantálni, megfelelően dugót húzni, szervírozni ésatöbbi ésatöbbi, nem adják ezt ingyen. A versenyt mindig máshol rendezik meg, 2007-ben Rodoszon versengtek a címért, négyen.

Larsson egyébként a világ legfiatalabb világbajnoka a maga 35 évével, korábban szakács volt, aztán a kilencvenes években elkezdett borral foglalkozni, volt svéd- és Európa-bajnok sommelier is. Amúgy jazzgitározik. Elég idegesítő, hogy még ehhez is ért. (Mondjuk legalább jó sokszor megkaphatja azt a hülye mondatot, hogy: „Mi a foglalkozásod?” – Sommelier. „Húúú, akkor te biztos nagyon értesz a borokhoz?”)

Nos Larsson úr a magyar fehér sor néhány tételét kóstolta meg, jelesül Heimann Vionáját, Takács Lajos (Hollóvár) Furmintját, meg a Napbort Lőrincz Gyuritól (St. Andrea). Mivel a sort komoly szaktekintélyek két lépcsőben válogatták össze, minőségi aggályok nem is lehettek, legfeljebb a borkészítés iskolája tetszhet, nem tetszhet az embernek.

Karakteres bor, az kell neki

Peer Larsson (ez svékusul olyan mint a miszter, csak ebben a cikkben még nem fitogtattunk, ld. Peer Gynt) azt mondta a Borravaló jelen lévő képviselőjének, Stevie Kraftnak, hogy Magyarországról izgalmas borokra vágyik, olyanokra, amelyeknek van egyénisége. Egészen konkrétan „wines with a personality” mármint, hogy legyen annak a bornak személyisége, karaktere, ne csak simán egy jó borról legyen szó.

Larsson a maga részéről úgy gondolja, hogy a magyar fajtákat kellene a középpontba helyezni, mert a maga részéről már nagyon unja a chardonnay-t. Persze, nem rossz fajta az, de mivel mindenhol termelik, nem ezzel lehet maradandó élményt szerezni. Ha már megvannak azok a fajták, amelyek hazaiak, és ki lehet belőlük hozni a maximumot, akkor koncentráltság, koncentráltság, koncentráltság – ez volt a javaslat.

Azt Larsson mindenképpen elismerte, hogy a magyar borágazat hihetetlen fejlődésen ment keresztül, csak azt kér mindenkit, ne csináljanak olyan szar bikavéreket (írd és mondd: „bullshit bikavérs”), mint amilyeneket a szülei kényszerültek inni a hetvenes években, mifelénk járva.

Minden dugóhúzók királya, a Laguiole (felejtsék el azt a gizda belgát, eleve úgy néz ki, mint valami rettenetes steam-punk nőgyógyászati segédeszköz, magára valamit is adó ember eleve Laguiolt használ, ha már fel akar vágni…), minden sommelier-világbajnoknak készít egy személyes dugóhúzót. Andreas Larssoné szarvasagancs-nyelű. Ezért mindenkit arra kérünk, befejezésül vessen egy pillantást Larsson személyes dugóhúzójára. Megéri.

Címkék: Andreas Larsson, ASI, Heimann Zoltán, Ipacs-Szabó István, Kató Anrdás, Lőrincz György

← A világ legdrágább dugóhúzója Zene-bora X: A nevem Wilson, de hívjatok csak Big Daddy-nek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!