• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Indul a borháború

2010-02-08 ● borravalo.hu

Megtartotta sajtótájékoztatóját az új bormarketing kft. pénteken. Már a tájékoztató előtt kiderült: a szervezetet nem ismeri el a magyar borászat egy reprezentatív csoportja. Az új cég összefogást sürget, konszenzust szeretne elérni a szakmában. Szerény véleményünk szerint ez nem lesz sétakocsikázás.

Ahogy beszámoltunk róla mi is, megalakult az új bormarketingért felelős társaság, a Közösségi Bormarketing Kft. Múlt hét pénteken tartottak sajtótájékoztatót, ahol ? az előzetes tájékoztatás szerint ? be kívántak számolni terveikről, stratégiájukról.

Megelőző csapás

Ezen a terven kicsit változtatott az a tény, hogy összehangolva, együttes erővel és csaknem egy időben küldte szét kiáltványát a magyar borászok egy reprezentatív csoportosulása és a Magyar Bormarketing Non-profit (MBM) Kft. volt munkatársainak csapata. Ők közösen fogalmazták meg érdekeiket és ellenérveiket az új társasággal szemben, köztük azt, hogy ?az aláírók nem értik, hogy ? a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. működését ki és milyen szándékkal lehetetlenítette el.? Megfogalmazták azt is, hogy ?Oda tehát a reprezentativitás és a közösségi bormarketing sarokkövét jelentő legitim érdekképviselet.? (A leveleket teljes egészében itt lehet elolvasni.)

Kármentesítő válaszok

A pénteki tájékoztatónak tehát ki kellett térnie ezekre a körlevelekre, és ezek tükrében felvázolni a helyzetet. A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke, Tornai Tamás elmondta, hogy minden olyan borász-szervezet csatlakozását várják, mely a befizetőket tömöríti. A szövetség által újraindított kft. az előző bormarketing-szervezet főbb akcióit folytatni szeretné, a pénzek kezelésének nagyobb transzparenciájával, a befizető borászatok véleményének felmérésével és az eladás fokozottabb ösztönzésével.

Oláh László, az új kft. igazgatója is a folytonosság fenntartását emelte ki, és azt, hogy az új koncepció nagyobb súlyt helyez az ágazati szereplők véleményének becsatornázására, felméri a tavalyi exportpiaci akciók hatékonyságát, kiterjeszti a termelők, kereskedők, a HoReCa képviselőinek és a fogyasztóknak az oktatását, nagyobb intenzitással használja az internetet és a láncokat.

Van közös ellenség is: az AMC

Az első, 2007-ben beindult bormarketing szervezet volt munkatársainak levele szerint külső erők, mindenekelőtt az Agrármarketing Centrum (AMC) visszahúzó tevékenysége hatására. Tornai Tamás szerint az AMC 30%-ban, a pályázatokat elbíráló Bormarketing Bizottság 30 %-ban és az MBM Kft. előző vezetése 40 %-ban ludas a kft. ellehetetlenüléséért, amely végül a társaság felszámolásához vezetett.

Tornai Tamás elmondta: nincsenek illúziói az AMC-vel kapcsolatban, bizonyos, hogy az új kft.-nek is meg kell harcolnia vele, ahogy a Bormarketing Bizottsággal is, de a munkát el kell kezdeni, mert a válság sújtotta ágazat bajban van.

Kérdés, lesznek a projektek?

Tornai és Oláh hangsúlyozták: nem akarnak háborúzni. Szerintük, aki hatni akar a bormarketing pénzek elköltésére, csatlakozzon. Az nem lehet, hogy semmi ne történjen hónapokig és a huzavona miatt elmaradjanak az olyan tervezett akciók, mint a fröccskampány, a Borszerda vagy a Magyar Bor Mindenkor-projekt. Nem lehet, hogy most fél évig ne legyen eladás-ösztönzés -mondták.

Ezzel szemben a magyar borászok csoportja kiáltványuk 4. pontjában felszólította a Közösségi Bormarketing Kft.-t, az AMC-t és a kormányzatot, hogy a helyzet tisztázásáig hirdessenek moratóriumot új bormarketing pályázatok kiírására.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a helyzettel csakis a borágazat és a fogyasztók vesztenek. Az ágazat azért, mert a befizetett pénzekkel senki nem kezd semmit, nincs folytonosság a marketingben. A fogyasztó pedig azért, mert senki nem mondja meg neki, hogy nesze: ezeket a jó magyar borokat igyad. A háború még csak most kezdődött: nekünk nincsenek illúzióink, hogy nem lesz vége egyhamar.

Címkék: AMC, bormarketing, idmc, közösségi, marketing, pénz

← Gyűlnek a viharfelhők Rekordok dőltek Hong Kongban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!