• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj járatlan úton

2007-10-17 ● borravalo.hu

Ez a címe annak a minek is marketing-akciónak, melyet pár kereskedő és vezető tokaji pincészet indít útnak a héten. A marketing-akció kifejezés kicsit kevés a vállalkozás jelzésére, mert sima piacbővítésnél többről van szó.

Egyfelől persze van ilyen irálya is a dolognak: az akcióban részt vevők (Zwack Izabella, a Bortársaság, Ipacs Géza, a Degenfeld, a Disznókő, a Dobogó, az Oremus és Szepsy) 41 csúcsétteremmel összefogva az év végéig külön tokaji borlapon kínálják termékeiket, jelentős kedvezménnyel és poharaztatva, ami nem kis dolog, nyilván szélesebb elérést és nagyobb pörgést generálandó.

Ezek az éttermek kábé a honi gasztró csúcsát képezik, melyek kilógnak a menzai gulyás kihűlt, vörös tengeréből, hol a dermedt zsírdarabok egyik jégtábláján ülve Benke Laci bácsi, a jelen honi gasztronómia enigmatikus alakja üldögél, paníroz és halászgat a zavarosban.

E pár tucat étterem, mint megannyi világítótorony küldi elhaló fényjeleit a honi panierista gasztronómia elmaradt rendszerváltásának balkáni éjszakájába, honnan csak a múlt sötét árnyainak csámcsogását és böfögését hallani, ahogy rávetik magukat a zsírban tapicskoló brassóira, elég, elééég, fogjanak meg, fogjanak meg (lásd Van Budán egy kiskocsma).

Ehhez pl. egy tokajit

Szerencsére az itteni menüt, azaz gasztrokóstolót Molnár B. Tamás úr állította össze, tudják, a Molnár-Bitterából a Molnár, vö. Marx-Engelx, Goethe-Schiller, Spejbl és Hurvinek, Kököjszi és Bobojsza. Molnár-Bittera a honi gasztronómia Szókrátészei valahogy képzavarilag, kik addig csipkedték emez böfögő Leviathánt, hogy mintha kezdene ébredezni.

A korszerű, árnyalatos, mély és tényleg a konyhaművészet szóval jelölhető gasztronómia prófétái ők, kiknek elévülhetetlen érdemei vannak a magyar konyha majdani úniós csatlakozásában, mely de facto nem történt még meg ugyanis, ahogy a honi gasztronómia rendszerváltása sem. By the way még egy-két vidéki étteremet el tudnék képzelni a csodacsapatban kedvenc szemesi Kistücsköm mellett.

A résztvevők

Nü, még egy megjegyzés, hátha nem mindenki vágja, hogy Ipacs Géza mennyire fontos arca a honi borvilágnak. Az ifjú grafikus, hogy egyik szavamat a másikba öltsem a tőlem megszokott könnyed szellemességgel, a honi borcímke-ipar Molnár-Bitterája. A honi címkepiacon ma is sok-sok érdekességet láthatni, címert, arany sújtásokat, a kádárizmus vizuális kultúrájának és ízlésének színtiszta eszenciáját nyújtó etiketteket, megfejelve egy mélymagyar mitológikus címketípussal, melynek bonyodalmas szimbolikája végső kétségbeesésbe taszítja a borpolcok előtt képrejtvényfejtésre kényszerített szomjas honi, pláne külföldi ácsorgót.

Ipacs Géza szellemes modernizmust, költőiséget, humort, egyszóval friss képi világot hozott emez áporodott piacra, hol tehát a kádárizmus árnyai viaskodnak Attila hun-magyar király árpádsávos alsóneműt hordó griffmadaraival. Azonkívül Ipacsék Egerben létrehozták a legáramvonalasabb honi bormarketing izét, az Egri Borvidékért Alapítványt, ami dinamikus európai stílben húzza a borvidéket új horizonok felé.

Egy Ipacsi példa

De a Tokaj járatlan úton nemcsak marketing-projekt, hanem van egy izgi konceptje is, miszerint gasztronómiai szempontból értelmezzük újra (az új) tokajit, lépjünk ki a libamáj/kéksajt mókuskerekéből, és mátrix-szerűen rendeljük minden lehetséges ízkép mellé őket, azaz a száraz, late harvest és édes tokajikat párosítsuk-kombináljuk mindennel, amivel ízharmóniát alkotnak.

A Molnár úr vezetésével a részt vevő csúcséttermek séfjei által komponált ételkóstoló-minták néha ismeretlen és fenomenális ízélményeket adtak (ilyesmik, hogy disznósajt/salotta hagyma/petrezselyemolaj, grillezett vargánya-tatár és -carpaccio, sertés-császár narancsmártással, véres hurka gyümölcsökkel, ananászlében főtt káposztával vagy az istenbizonyítékszerű curry-krémleves mentahabbal, garnélával), a feladat az volt, hogy össze kellett kóstolgatni a különféle tokajikat a különféle ízekkel.

Nehéz kenyér ez, de kiderült, hogy sokkal több szabad vegyértéke van a tokajiknak, mint amit a megszokott ételpárosítások lekötnek, új világ nyílik ki az abroszon, evoé, halleluja.

Dr. Nemtudomka

A résztvevő éttermek listája

Korábban:

Napbor a hajón

Terroir-gasztronómia

Van Budán egy kiskocsma?

Kolbászhimnusz

Címkék: Bortársaság, Degenfeld, Disznókő, Dobogó, gasztro, Ipacs Géza, oremus, Szepsy, Tokaj, tokaji, Zwack

← Mert megérdemlik Farkasok társasága →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!