• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Farkasok társasága

2007-11-02 ● Kántor Endre

Kishazánk egy kicsit mellőzöttebb (egyébként egyre kevésbé és teljesen méltánytalanul) bortermelő régiója rendkívül könnyen megközelíthető, majdnem hogy sztráda vezet oda. Csak kocsiba be, kettesbe be, nagy király a hangerő ? akarom mondani: chardonnay, chardonnay, mátraaljai Németh chardonnay? izé, dehogy Németh, az is lesz, persze, hogy lesz, de most Bárdos és fia.

Régi ismerőseink Bárdos Benjámin és fia, az idősb Bárdossal Veronában vetett össze a sors legutóbb, mikor is rozéboruk nagyaranyat nyert (2006-os Mátrai Rozé), ami azért is érdekes, mert az oklevélen, a Granz Menzionél nagyobbat itt nemigen szokott magyar bor kapni.

Szóval kocsiba be, le az emhármason Gyöngyösig, aztán át a városon, neki a Mátrának, ott lesz Farkasmály, szépen ki van táblázva, aki nem találja, meg sem érdemli, hogy megkóstolja borait. (Na, jó: a 24-esen északnak másfél kilométer, ott a táblánál jobbra, a pincészet ki van táblázva onnan.) Dr. Nemtudomka szerint Bárdos Béni a mátrai sólyom, a pincészet címkeváltásával azonban mintha inkább farkassal asszociálná magát és fiát, Tamást, akivel most már vállt vállnak vetve viszik a pincét. Az új designt is ketten agyalták ki, a két farkas Farkasmályt, apát és fiát egyszerre szimbolizálja. Nem mellesleg üdítő folt a hazai címke piacon, amelyre ráfér egy rendesebb fazonigazítás, rájöttek erre már többen, persze Lőrincz Gyuri jut eszünkbe, vagy legutóbb a Vylyan, a Bogyólé pályázatával – de erről majd máskor.

Farkasmály valóságos túra-gasztró paradizóvá válhat az elkövetkezendő években, erről a helyiek gondoskodnak. Gesztenyefák, andezit-tufa talaj, pincesor, a szomszédban malacot sütnek. Bárdosék 6 hektáron gazdálkodnak, új telepítés 4 hektár van. Tavaly 60-70 ezer palackot készítettek, az idei becslés 100 ezer. Kocsiból ki, pincébe be. Mármint, hogy ebbe a repi kóstoló-pincébe. Ugyan itt kezdődött a Bárdos-sztori, a nagy feldolgozó és tároló Nagyrédén van a birtokon, ide Farkasmályba a Nagyrédén feldolgozott szőlőből a hűtött irányított erjesztéssel készült új borok kerülnek, ahol kezelések és hordós érlelés után palackozzák őket.

Amiért jöttünk, kéremszépen nem más, mint az idei eresztés. Hogy? Úgy, ahogy mondom: 2007-eseket kóstolunk. Fura ezt így októberben leírni, de már a kékszőlők leve is közel borrá érett a nagy melegnek meg a korai szüretnek hála, hát még a fehérek. A szüretről meg borgazdaságról Bárdos Béni beszélt a Borravaló TV-nek:

Grüner Velteliner 2007

A zöldveltelinit koracél tartályból hébérezzük, a 17-es mustfokkal szüretelt bornak 180-195 grammos cukra van, durván déligyümölcsös, nem komplex, friss, modern, divatos bor ez, na. Nyilván nem kell tőle sokat várni, egy mátrai kirándulás után, hirtelen betérve egy borozóba jobbat nehezen képzelek el.

Tramini 2007

Már most sokat mutat, 18-as mustja volt, a cukor 190-200 gramm. Az ember orrát kibéleli az egyértelműen Traminis ibolyás illatvilág, nagyon friss, szélhámos még, palackban majd sokkot kap, de a végén még többet ad. Tananyagként kéne használni a Tramini bemutatására ezt az illatot.

Chardonnay 2007

Az almasav-bontás végén járunk, de letaglóz a brutális chardonnay illat. A tételben már most krémes-vajas jegyek fedezhetők fel, illatában, zamatában intenzívebb a túlérett 2006-osnál, jobban előjönnek a gyümölcsök: sárga alma, őszibarack, hosszú lecsengés. Abban a dalban lenne a helye.

Irsai Olivér 2007

Ezzel kezdődött a szüret,  a még szénsavas tételből visszafogottabb illatok szálnak fel, citrusok, zöldalmák, várnunk kell még vele.

Blauburger 2007

Hopsz! A kíváncsiság vitte rá Bárdos Bénit, hogy rábeszéljen minket (nem nagyon kellett) erre az újonnan szüretelt vörösre, csak, hogy lássuk mit tud a hetes labancz furfang. Merthogy ezt ugye a sógorok tették össze oportóból (bocánat, bocánat portugieserből) és kékfrankosból. Benne vagyunk javában az almasav bontásban,  látogatásunkkor ép két hete szedték. Illata, színe nagyon intenzív már most, ízében a tejsav krémessége tör elő, B.B. szerint állati klassz, érett gyümölcsös bor lesz ez.

Blauburger 2006

A kontroll végett kénytelenek voltunk megcsapolni a hatos kékpolgárt is, amelynél B.B. szerint szebb lesz a hetes. Sötétbe hajó lila színű bor, rózsaszín éllel, a piros bogyós, szilvás illat azonnal felfedezhető. Ízében is érett gyümölcsök, némi aszalt szilva, közepesen hosszú lecsengés, szép tanninok, savak. B.B. szerint ilyenek a jövő fajtái, jól felismerhetők, egyediek.

Cabernet Sauvignon 2006

Hat hónapig volt zempléni barikk tölgyhordóban ez a 23-as mustfokkal szüretelt cabsav, kétezer palack készült belőle. Gránátvörös színe van, feketébe hajló maggal, B.B. azt mondja a szép antociánok jellemzők rá, barnába nem is fordul soha. A fűszerpaprika előtör illatában, kóstolva érzik, hogy kicsit nyers még, kell a palackérettség neki. Érett gyümölcsök azért sorakoznak, kandírozott megy, a barikk csak átsuhan, nem tolakodó. Az alkohol 14 százalék, édességét hozza is. Erre mondaná egy bróker ismerősöm: tartásra ajánlom, hosszú távú befektetésnek kiváló.

Lehetne még mit írni bőven Bárdosékról, a 2006-os Pinot Griggio-ról, a Mátrai Rozéról, meg még rengeteg dologról  – ezeket későbbre hagyjuk, beígértünk úgyis egy látogatást a közeljövőben. Ilyen farkasok közé vessenek bármikor!

Címkék: 2007, Bárdos, Bárdos és fia, Blauburger, cabernet sauvignon, chardonnay, Farkasmály, Grüner Velteliner, irsai olivér, Mátra, mátrai, Tramini

← Tokaj járatlan úton Vili, mint a bogyó leve →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!