• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Mert megérdemlik

2007-10-16 ● borravalo.hu

Az történt, hogy megjelent szeptemberben egy pincés kiadvány a Népszabadság gondozásában, amelyhez valljuk be, közünk volt. Sajnos. Hetvenhét pincészet került a kiadványba, és sok olyan nem, amelyre mi letettük voksunkat. Félig meaculpázásként, félig meg azért, mert megérdemlik, sorozatban beszámolunk azokról, akik kimaradtak. Nálunk ott vannak a listán.

Fekete Mihály borpincéje Szekszárd déli részén, az Ivánvölgyben található, félúton a Heimann-birtok felé, nem sokkal az után, hogy az ember elhagyja Sebestyénék pincéjét. Illusztris társaság, az biztos. A szekszárdi Fekete Borpince nem tévesztendő össze az azonos nevű somlóival, ott a Juhfark és a Furmint dominál, Fekete Mihálynál (Misinél) inkább a fűszeres és gyümölcsös vörösökre terelődik a hangsúly.

Aki gyalog mássza meg a szurdikot (hoppá, egy lokál-terminológia, amolyan dialectus aliscus, máshol inkább szurdok), örül majd a régi présház mellett álló kis kerti asztalnak ? itt jól kifújhatja magát egy rozé fröccsel, miközben a kilátást csodálja. Na mostan Szekszárdban azért ez mindenképpen király, a hét domb adta rengeteg völgy, a dűlők, a kilátás.

Misi szerint jó hideg rozét, jó hideg szódával kell keverni, éppen hogy csak megmutatni neki a szódát ? amúgy háziurasan. Talán a legjobb erre a Fekete rozé házasítás, Kékfrankosból és Merlot-ból, ha már itt vagyunk. Ez a nagyon gyümölcsös, összetett rosé 2004-es évjárata az Országos Rozé Borversenyen egy aranyérmet és egy különdíjat gyűjtött be, a 2006-os tétel a Rozéborok Miklós napi VIII. Országos borversenyen ezüstérmes lett.

A borászkodás a hatvanas években kezdődött, Fekete János eleinte még vásárolta a szőlőt, majd egy hagyományos ? bakművelésű ? bérelt Kadarka ültetvényt használt. Fia, Mihály családi hagyományt teremtett a kezdeményezésből, ezt pedig szőlész-borász szakmérnök végzettséggel támasztotta alá.

Misi megterít

A présház mellé mára szép feldolgozó és tárolótér épült, az igazi csoda mégis a régi, tizenhét méteres, 120 éves eredeti építésű pince bővítésével (igen, a borász Heimann pinceépítő-mester öccsének, Ferencnek a műve) jött létre: nem is gondolná az ember, hogy a présház alatt mintegy 290 méteres pincerendszer húzódik. Ennek érdekessége egy szeparé, amely valóságos oltár, vagy mi: a pince egyik szárnyában lépcső vezet fel egy még megmaradt lőszbe vájt részbe, itt egy társaság pont elfér – van hangulata annak, hogy az ember a pince legmélyén, egy királykamrában iszogat, az biztos.

Nyolc hektáron folyik a gazdálkodás, bár a pincében 50 hektár termése is elférne. Alapvetően kékszőlővel foglalkoznak, a legtöbb a Kékfrankos, és Cabernet Sauvinon, de bőven akad Merlot, Kadarka és Oportó is (jóvan, jóvan, Portugieser, na). A területeken mintegy öt százalék a fehérszőlő, ebből készülnek az olyan érdekességek, mint a késői szüretelésű Tramini Cuvée, amelynek kicsit az aszúra emlékeztető zamata van, és mondjuk pörkölt utáni réteshez igen illő desszertbor.

Azt kérdezzük mi lesz a hatosokkal, Misi mondja, hogy a tavalyi évjáratból a Merlot, a Kékfrankos és a Cabernet sauvignon lesz a legjobb. Új hordókat használnak általában, egy francia hordóban érlelt bor (a 2003-as Cabernet Sauvignon Barrique) hozta a páneurópai díjat, kilenc hónapig érlelődött, Misi szerint csodálatos aromákat kapott a bor, a fa diszkréten a háttérbe húzódik.

Feketéék fogadnak csoportokat akár hét közben is, érdemesebb azonban a hétvégére koncentrálni. Borkóstolóra egy órával előtte is be lehet jelentkezni, a nagyobb csoportoknak azért érdemes jó előre egyeztetni. Bár nem az étkezésen van a hangsúly, azért Feketéék mindenre fel vannak készülve (na jó, talán mindenre nem, de sokra): 1500 forintért készül egy szabad merítéses pincepörkölt. A standard kóstoló 2000 forintot kóstál, ebben nyolcféle bor van ? Misi pedig a vendégek érdeklődésétől függően erre grátisz rátesz néha egy palackkal.

Kántorbandi

Korábban:

Sampling from Sex R.D.

Budavári reflexió

Önök kérték: Tesco kóstoló

Különleges évjárat lesz, de milyen?

Címkék: barrique, Cabernet, Fekete, Fekete Mihály, Ivánvölgy, kadarka, kékfrankos, merlot, Oportó, Rozé, Sauvignon, Szekszárd

← Kell a tömény, palackozott szellemek 2. Tokaj járatlan úton →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!