• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Virrad a zulu hajnal, virrad

2007-09-07 ● borravalo.hu

Na kivel futottunk össze a minap Budán? Hát persze, hogy az egyik legnagyobb dél-afrikai borház tulajdonosával, és kedves feleségével. Mi megmondtuk, hogy zulu hajnal virrad Budán, már korábban, de arra gondolni sem mertünk még akkor, hogy ennél nagyságrendekkel nagyobb dologról lesz szó.

Hivatalosak voltunk egy tanévnyitóra. Nem is akármilyenre, a Wine and Spirit Education Trust, a neves londoni intézmény kezdte meg második évadját itthon. A világon csak WSET-nek becézett intézményről nem csak mi gondoljuk, hogy neves. Ha valaki itt szerez diplomát, a felsőfokú képzéssel a világ bármely komoly éttermében elhelyezkedhet sommelierként. Sőt, a WSET-papír egyenesen követelmény a valamit is magukra adó éttermek, szakboltok, pincészetek számára. Aztán persze kínálnak Master of Wine diplomát is, ami meg aztán annyira elismert nemzetközileg, hogy hallatán felkapja a fejét minden borral foglalkozó ember Stellenboschtól a Napa völgyig.

Lényeg: a magyar intézmény is robog, szép új tantermük van, a szakma pedig egyre nagyobb számban támogatja, érteni ezalatt pincészeteket és szaklapokat egyaránt. A baráti közegben zajlott megnyitón egy igen szép pezsgővel ? akarom mondani habzóborral ? koccintottunk, amelyről szinte azonnal mindenki érdeklődni kezdett, hogy voltaképpen mi is az. Szerényen előlépett egy diszkréten mosolygó úriember, és szép ízes afrikaansszal díszített összetéveszthetetlen dél-afrikai ákcenttel elmondta, hogy az bizony egy Chardonnay (55%) -Pinot Noir (42%) – Pinot Meunier (3%) házasítás, pincéjük egyik gyöngyszeme.

A Kaapse Vonkel, angolul Cape Sparkle (valahogy így: a fok, vagy csúcs csillogása) a Simonsig Estate (Stellenbosch) legismertebb habzóbora, amelyre magyarul mondhatjuk, hogy pezsgő ? bár nem Champagne. Mivelhogy az első volt Dél-Afrikában ezek közül és a tradicionális champagne-i metodikával készül. Na most magát a pezsgőt ? nevezzük bátran így ? maga a tulajdonos, Francois Malan (a hugenotta Jacque Malan leszármazottja, aki 1688-ban kezdett borászkodni a fekete kontinensen) és kedves felesége mutatta be. Ők egyébként a Budai Borfesztre érkeztek, de a WSET-megnyitóra eljöttek, megnézni az épületet, és koccintani egyet.

Dr. Tudomka
Stellenbosch a legjobb dél-afrikai szőlőtermő vidék, amely mintegy 45 kilométerre helyezkedik el Fokvárostól keletre. Dél-Afrikában nem szeretik annyira a Sparkling Wine kifejezést, ők a hagyományos champagne-i módszerrel készülő italt saját néven, Cap Classique-nek nevezték el. A Simonsig pincét 1971-ben alapította Frans Malan, ő készítette ez első pezsgőt is itt.

Malan úrral beszédbe elegyedtem a fogadást követően, kérdeztem a Tesco terveivel kapcsolatban, amire ő elmondta: most találkozott a lánc képviselőivel tisztázni a megállapodás részleteit.

Jó hír, testvéreim, hogy a megszokott Chenin Blanc (Simonsigéké könnyed, kirobbanóan gyümölcsös, körtés aromájú, szép diszkrét savakkal rendelkező mindennapi bor, egy igazán standard tétel, mintegy 1200-1500 forintos marzsban) mellett mostantól az újítás jegyében bővül a repertoár, így kapható lesz pl. a szintén világszerte közkedvelt Rosé Brut. Aki akarja, meglátogathatja Malanékat a Budai Borfesztiválon, hisz idén Dél-Afrika a kiemelt vendég.

Kántorbandi

Korábban:

Önök kérték: Tesco kóstoló

Zulu hajnal virrad Budán

Címkék: borfesztivál, Dél-Afrika, Kaapse Vonkel, pezsgő, Simonsig, WSET

← Önök kérték: Tesco kóstoló A bor és a skanzen ápolás művészete →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!