• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Óvatosan a minőségi francia borokkal

2007-09-04 ● Kántor Endre

Háromból egy francia bor nem érdemli meg, hogy megkapja az Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) minősítést, egy francia fogyasztóvédelmi szervezet szerint. Arról van szó, hogy leveszünk a polcról egy palackot, nem ismerjük, de látjuk, hogy rajta az AOC jelzés, hát gondoljuk hazavisszük. Lehet, hogy tévedünk.

Az UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi csoport szerint 2005-től kezdve nagyon romlottak a minőségellenőrzési folyamatok, így a borok 99 százaléka megkapta az AOC minősítést, az Agence France-Presse jelentése szerint. Emellett, szerepet játszik a dologban az is, hogy egyre magasabbak lettek a borászatok nyereséggel kapcsolatos elvárásai. A terroir-alapú minősítés mintegy 470 régióra vonatkozik, úgymint Bordeaux, Cahors, Sancerre vagy Saint-Emilion, és egyfajta biztosíték arra, hogy a fogyasztó a megfelelő minőségű palackot veszi le a polcról, amely már a római idők óta ugyanott készül, minden évben átmegy egy panel vizsgálóbírán, és úgy kerül a polcra.

Namármost Alain Bazot, a fent említett szervezet elnöke szerint évek óta tapasztalható visszaesés van az AOC borok minőségében. Ez pedig nagyon aláaknázta a fogyasztók bizalmát. Hogy a fenébe ne, hiszen az AOC borok teszik ki a francia termelés 44 százalékát ? ezt tessék úgy számolni, hogy a franciák közel 6 milliárd liter bort készítenek egy évben.

Dr.Tudomka

A francia törvények négy kategóriára osztják a bort, ebből kettő a EU által elfogadott asztali bor (Table Wine Category) kategóriába, kettő meg az unió által használt meghatározott régióban termelt, minőségi bor (Quality Wine Produced in a Specific Region – QWPSR) kategóriába esik. Ezek:

Asztali:

Vin de Table ? csak a gyártó van megnevezve, meg, hogy Franciaországból származik.
Vin de Pays ? meg van nevezve a gyártó, hogy Franciahonból való, és onnan is egy régióból. pl. Vin de Pays d’Oc

QWPSR:

Vin Délimité de Qualité Superieure (VDQS) ? ezt nem nagyon használják, kevésbé szigorú, mint az AOC besorolás.
Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) ? meghatározott régión belül, specifikus területen (terroir) készült magas minőságű bor, amelynél rengeteg megszorítás van.

Itt meg lehet nézni az AOC listát:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Appellation_d%27Origine_Contr%C3%B4l%C3%A9e_liqueurs_and_spirits

Az UFC szerint az AOC palackok harmada az elfogadhatónál rosszabb minőségű, vagy nem köthető a megadott régióhoz (mondjuk olyan, mintha Szekszárdra a Kunságból szállítanák a Kadarkát). A szervezet egyben megkérdőjelezte az AOC bírálati panelek objektivitását, tekintve, hogy eme bírói testületek helyi borászokból állnak?

Jelenleg a nemzeti minősítési intézetnél, az INAO-nál áll az akta, a fogyasztóvédők feljelentésével, akik azt szorgalmazzák, hogy az INAO húzza meg durván az AOC borok listáját. Szóval figyelem, mindenki, szépen el lehet csúszni egy ilyen palack vásárlásánál is. Most nyáron olyat már láttunk, hogy az olasz klasszifikáció mondott csődöt csúnyán, amikor pont a francia AOC mintájára készült olasz DOC (DOC ? Denominazione di Origine Controllata) minősítést viselte egy uszkve 600 forintos, a palack állítása szerint Montepulciano. Hát ez van. Lehet, hogy tényleg jó lenne ez az uniós reform?

Kántorbandi

Korábban:

Vinitália – a csizma végigkóstolvaMagyar arany Veronában

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Címkék: AOC, Bordeaux, borreform, cahors, DOC, francia, Montepulciano, Saint-Emilion, Sancerre

← Jövőre indulhat a bormarketing Tokaji a francia Top 40-ben! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!