• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Különleges évjárat lesz, de milyen?

2007-08-08 ● Kántor Endre

A Napi Gazdaságban olvassuk, hogy a borfogyasztók vélhetően nem a gyenge évjáratok közé sorolják majd a 2007-est, de a borászoknak most nem akármilyen feladatot jelent megfelelni a szakmai igényeknek. Kicsit kételkedünk, hogy így lesz ? mármint a fogyasztók részéről.

Idén gyakorlatilag három héttel korábban van a szőlő vegetációs időszaka a szokásoshoz képest, írja a Napi Online. Az Oportó már szinte teljesen beszíneződött Villányban, a Csabagyöngye szürete pedig a héten elkezdődik, ahogyan valószínűleg rögtön az Irsai Olivér szürete is beindul. A korai érés oka a hőség mellett az, hogy nem volt igazán kemény a tél. Ez különben nem ismeretlen folyamat a magyar szőlészek-borászok előtt: 2000-ben, illetve 2003-ban szintén ehhez hasonló volt az időjárás ? emlékeztet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. Horváth Csaba felhívja a figyelmet arra, hogy ez a helyzet speciális felkészülést kíván meg a borászatoktól.

Az egyik legfontosabb, hogy az idén ?vezérszempontként” nem a cukortartalmat kell nézni, hanem elsősorban a szőlőben lévő sav mennyisége határozza meg a szüret időpontját. Ha valaki minél magasabb cukortartalmú mustot szeretne, könnyen lehet, hogy szinte teljesen elbomlik a sav a nagy melegben. A 35 Celsius-fok feletti hőségnapokon a növény nemhogy tápanyagot nem raktároz el, hanem a meglévő szerves anyagait, a bogyóban lévő savakat égeti el. A bornál pedig az alkoholtartalom, a savtartalom és a zamat hármasának kell egyensúlyban lennie. Amennyiben a sav hiányzik, a bor „gerinctelen, lágy, nagyon nehezen eltartható, hamar elvénülő” lehet. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy az egész évjáratra igaz lesz-e ez, mert ha jön egy nem túl hosszú, de csapadékosabb időszak, az a közép- és késői érésű fajtáknál, a kékszőlők esetében akár különleges minőséget is produkálhat. A korábbi tapasztalatok alapján a fogyasztók vélhetően nem a gyenge évjáratok közé sorolják majd az idei esztendő terméséből készült bort ? áll a Napi Online cikkében.

Pár megjegyzés ehhez:

– Azok a borászok, akikkel mi beszéltünk (Takler, Vesztergombi, Sárosdi, Mészáros, Sebestyén és a szekszárdiak zöme) szerint már eleve probléma az, hogy a nagy meleg miatt a cukorképződés is megállt. Lehet figyelni a savat, jó cukorfok nélkül nem lesz azonban jó évjárat.

– A fogyasztók mi alapján ítélnék már jónak az idei évjáratot? Egyáltalán milyen fogyasztókról van szó? Mert a hardcore nagyáruházban vásárlónak fogalma sincs az évjáratról, aki meg komolyabban veszi a dolgot, nyilván nem most ítéli meg, hogy milyen évjárat lesz, hanem akkor, amikor kóstolja. Az meg majd jövő év harmadik negyedében lesz legkorábban a vörösöknél. Akkor majd döntünk.

– Ahogy nekünk elmondták, most lesz izgalmas pár olyan terület, amely eddig csak úgy elvegetált a jó dűlők mellett ? akinek árnyékosabb, nem épp a legjobb fekvésű területen van Cabernet Sauvignonja, Francja, esetleg Merlot-ja, az nem járt olyan rosszul velük ? lehet, hogy olyan dűlő selectionök lesznek a 2007-esből, amilyenekől eddig még nem hallottunk?

Kántorbandi

Korábban:

Kiberszimat segíti majd a borászokat

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Akkor most mi van?

Kunsági cseszegi

Címkék: cukor, Évjárat, hőség, sav, szüret

← Kiberszimat segíti majd a borászokat Még mindig surmó a borivó magyar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!