• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Miközben mi a szőlőtőkét vágjuk?

2007-06-06 ● Kántor Endre

Most olvassuk, hogy több ezer hektár szőlőt is kivághatnak a gazdák pénzkereseti megfontolásból, Brüsszel ugyanis 1,8 millió forintot fizetne hektáronként ezért. A szakértők szerint helytelen az uniós törekvés. A tengerentúlon közben a kanadaiak egészen egyszerű módszerrel kívánják megsokszorozni termelésüket?

A FigyelőNetnek Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azt nyilatkozta: „Nem szabadna kivágni az ültetvényeket, mert attól világszinten nem csökken a bortermelés, mivel a tengerentúlon folyamatosan telepítik a szőlőt”. Szerinte elhibázott a brüsszeli eurokraták célkitűzése, ami a termőterületek csökkentésével kívánja versenyképessé tenni az uniós bortermelést.

A teljes cikk itt olvasható

Nekünk két dolog jut eszünkbe erről rögtön, ja nem, három. Szóval vegyük sorban:

1) Mintha lett volna már egyszer egy ilyen kör Magyarországon, és hogy, hogy nem sokan hirtelen jutottak pár misihez, mikor a már egyébként is elöregedett, illetve, a jó időben megneszelt füles hatására telepített fiatal tőkéket vágták ki büszkén, majd tartották a markukat. Erről egyébként várnánk a szíves kommenteket, szerintünk mindenki tud ilyen sztorit. Hasonló volt a helyzet egyébként Szardínián, ezt a sztorit egy eurokrata ismerősünk mesélte pár éve: ott a szarvasmarhák után járt támogatás, és valakinek gyanús lett, hogy elég sokat kifizetnek a derék szardíniai gazdáknak. Leült, és gyorsan kiszámolta, hogy a támogatás mértékét véve, minden szardíniai négyzetméteren egy szarvasmarhának kéne lennie. Kicsit idegesek lettek annál az osztálynál, ahol ezt intézték, az tuti. (Emellett a rendszerváltás/privatizáció daliás idejében riogattak azzal, hogy a Tokajban megfjelenő franciák ennyit, meg annyit fizetnek minden egyeskivágott tőkéért – ha tetszenek emlékezni – Stevie Kraft)

2) Filmszalagszakadás lehet valahol az EU-ban, legalábbis skizofrén a helyzet: miközben a jövő év augusztusától jelentősen át akarják alakítani a bortermelés támogatását, és 200 ezer hektárral csökkentenék az összesen 3,4 millió hektár szőlőtermő területét, félő, hogy pénzkereseti okból főleg a közép- és kelet-európai termelők baltáznak majd. A legnagyobb termelő déli országoknak ez nem összeg, a spanyolok, franciák, olaszok feleslegét a cikk szerint lepárlásra átveszik. Arról nem szól a fáma, hogy nem csupán lepárlásra veszik ám át, a literenként 30 eurócentes lőrét, hanem azért, hogy szépen átcímkézve eladják ócsó magyar bornak. 2005-ben az összimport 60 ezer hektoliter bor volt Magyarországra, tavalyra ez 180 ezer hektoliter lett. Ennek a triplázódásnak az oka a nagyon olcsó olasz asztali bor behozatalának irgalmatlan növekedése. Ezen borok importja elérte a közel 100 ezer hektolitert év alatt a korábbi 30 ezerről. Érdekes adat még, hogy a folyóbor importunk 90 százaléka Olaszországból származik, és a magyar vásárló ennek egyáltalán nincs tudatában, amikor nem is olasz borként veszi meg, hanem a közismert Legényes, vagy Csárdás márkaneveken látja viszont. Ilyen áron pedig az említett országok úgy tudnak termelni – ha valaki keveselné azt a 30 eurócentet – hogy támogatást kapnak rá, honnan is? Na ugye, kicsit skizó a helyzet. Ezt vajon hogy magyarázzák a derék eurokraták?

(2 és fél) Az ilyen irtás per hektár állami támogatásos buliknál azért az mindig komoly kérdés, hogy ez a folyamat mennyire irányítható, ellenőrizhető. Amilyen időket élünk ebben a sokat szenvedett hazában, semmi garancia arra, hogy valami megveszekedetten pénzéhes ember nem pont egy Grand Cru minőségű területet kapcsol ki a termelésből…)

3) Igen, kicsit félrevezetők voltunk a leadben, mármint, hogy a kanadaiakkal kapcsolatban. A helyzet azonban szerintünk legalább annyira súlyos, amennyire vicces az alábbi videó. Nézzék meg, hogyan tervezik átvenni a világ borpiacát a québeciek, miután megtalálták az erre legmegfelelőbb embert. A southparki gyerekeknek igaza volt, Kanadának vesznie kell! :)

Kántorbandi

Korábban:

A globális felmelegedés első áldozata

Laczkó: Legyünk lokálpatrióták!

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Címkék: Brüsszel, kivágás, Szőlőtőke, tőkekivágás

← A globális felmelegedés első áldozata Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!