• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A tavasz 200 pillanata

2007-05-08 ● Kántor Endre

Exklúzív borturnét rendez az Egyesült Államokban a Wine Spectator szaklap. A világ legjobb borászatai jelennek meg az eseményen, mégpedig pincénként egy (!) kiválasztott tétellel. A Borravaló.hu Stirlitze belopakodik a chicagói Hyattbe, hogy személyesen számoljon be a ritkaságokról. Meg arról, hogy egy hazai pincészet is dícsőíti Pannóniát a pocsolyán túl.

Mi a közös Atlantic City-ben, Las Vegasban és Chicagóban? Azon az evidencián túl, hogy amerikai városok, meg, hogy az első kettő valódi szerencsejáték-metropolisz, biztosan akad még olyan párhuzam, amellyel összekapcsolhatók a nevezett városok. Egy pohár bor szűrőjén át nézve azonban egy kiemelkedő esemény kapcsolja össze őket, mégpedig a Wine Spectator 2007-es borturnéja. A neves szaklap 200 borászatot vett rá arra, hogy igen előkelő helyszíneken (április 28-án a Borgata Hotel és Kaszinó adott otthont az eseménynek Atlantic City-ben, május 5-én Las Vegasban a The Venetian Hotel és Kaszinó, május 8-án pedig Chicagóban a Hyatt Regency a helyszín) egy tételüket mutassák be azoknak, akik hajlandóak tételenként egy dollárt áldozni erre. Vagyis összesen 200 dollárt. Persze ki van zárva, hogy valaki ezen tényleg végig is megy… vagy mégis?

A borászatokat tekintve elég nagy a csábítás, hisz pont az az esemény lényege, hogy a közömség olyan borokat kóstoljon, amelyekhez ritkán jut hozzá. Megejelenik a turnén többek között az itthon is, főként Sauvignon Blanc-ja miatt igen kedvelt új-zélandi Cloudy Bay, a nemrég elhunyt kaliforniai bormágnás, Ernst Gallo családi borászata, a Gallo Family, a francia borászatok elitje, pl. (csak szerényen) Château Haut-Brion, Château Latour, Château Margaux, Château Mouton Rothschild. De jelen lesz a nagy ausztrál pincészet, a Penfolds is, vagy az amerikai rendező, nevéhez kötődő Rubicon Estate, a szintétn kaliforniai, csúcspezsgőiről ismert Schramsberg is. (Az említett borokról sokatírtunk már, lásd korábbi postjainkat alant!) Említhetnénk még a világ minden tájáról elismert borászatokat, aki kiváncsi nézze meg itt: http://www.winespectator.com/GrandTour/WSgrandtour.html

Számunkra két aspektus van, ami nagyon fontos:

1) egy hazai pincészet is bevállogatásra került a turnéra, mégpedig név szerint a Disznókő, és
2) a Borravaló.hu előretolt helyőrsége megkörnyékezi a chicagói szemlét, ezért aztán elsőkézből kapunk információkat mindarról, amit fent futólag említettünk: mely tételeket hozták el a borászatok, ritkaságok, érdekességek, stb.

Minderről tehát bővebben pár napon belül, addig is, felhívjuk a Disznókőt, és érdeklődünk kicsit milyen tétellel is vesznek részt ők az eseményen, meg egyáltalán: hogyan lehet ide bekerülni, mit hoz ez ismertségben? Folyt. köv, Stirlitz jelentkezik!

Kántorbandi

Korábban:

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Meghalt Gallo, oda Kalifornia

Újvilág kontra új világ: Chardonnay-k, Shirazok

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Címkék: Chicago, Wine Spectator

← Aranyozott esély villant fel Stirlitz jelenti a Hyattből →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!