• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Aranyozott esély villant fel

2007-05-07 ● borravalo.hu

Nemrég került megrendezésre a borvilág egyik legfontosabb versenye Bordeaux-ban, ahol hagyományosan jól szerepeltünk, nyolc aranyérmet hoztak el hazai borászatok. Egy nagy nemzetközi turisztikai portál pedig Top-10-es listájára tette Szekszárdot és Villányt. Lehetőség, lehetőség, megint csak lehetőség. Vajon most tudunk vele élni?

A Challenge Internetional du Vin április 21-én került megrendezésre Bordeaux-ban. A borversenyek rangsorában egyik legfontosabbnak tartott eseményen nem unatkozott a zsűri: 38 ország 5288 bora volt terítéken. Magyar borászok 8 aranyat, 7 ezüstöt és 12 bronzérmet hoztak el, ami Párizs után megint szép eredmény. Külön izgalmas, hogy a szekszárdi és villányi borászok kiemelkedően szerepeltek, de erről majd később, bővebben. A három éremkategória közül felsoroltuk fel, a többit a Challenge honlapján meg lehet nézni.

Arany
La Vida – Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2003
Bock – Cuvée 2003 – Villány
Demeter – 12/11 2003 – Eger
Aszú 5 puttonyos 2002 – Tokaj Domaine Disznókő
Bodvin – Aszúeszencia 1993 – Tokaj
Muscat Lunel – Aszúesszencia 2000 – Andrássy Kúria, Tokaj

Ezüst
La Vida – Szekszárdi Merlot 2003
Gere Tamás & Zsolt – Aureus Cuvée 2003 – Villány
Bock – Capella Cuvée 2003 – Villány
Gróf Degenfeld – 6 puttonyos 2000 – Tokaj
Patricius – Furmint 2005 – Patricius Borház – Tokaj

Bronz
Domaine Saint Orbán Sauvignon Blanc 2006 – Törley, Etyek
Gradus Cuvée 2004 – Sebestyén Pince – Szekszárd
Kékfrankos 2003 – Bodri Pincészet – Szekszárd
Gere Tamas & Zsolt – Merlot 2003 – Villány
Duennium 2003 – Vylyan – Villány

A fenti tételek közül sokról írtunk bővebben, itt: A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten , meg itt: A három testőr és a maradék cukor . Szóval, ami a teljes listából is látszik, hogy (persze nagyon jól szerepelt mindenki, és tényleg gratulálunk az érmekhez) Szekszárd és Villány igen előkelően vette ki részét a versenyből. Ez azért is érdekes, mert, ahogy a Bormarketing.hu ?n olvastam nemrég, ezen két borvidékünk előkelő helyen szerepel a Sherman?sTravel Feltörekvő Borvidékek rangsorában is. Az idegenforgalmi portál elég komoly tekintélynek örvend, hírlevelét 3,5 millió regisztrált user kapja, tavalytól meg nyomtatásban is megjelenik. A legutóbbi listán a két borvidék a második helyet kapta. A rangsort bevezető ajánlásban az szerepel, hogy ígéretes új termelői generáció bontogatja szárnyait, és a borvidékeknek ugyanolyan vonzereje, íze és szépsége van, mint amilyeneket a már közismertebbé vált társaik nyújtanak.

Az  persze kérdés marad, mire tudjuk használni ezt a felvillanást, hisz Bordeaux-ban már évek óta tényleg jól szereplünk, a szűk szakma fel is figyelt, de persze nem az lenne a cél, hogy ők figyeljenek.

Kántorbandi

Korábban:

Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán

Magyar arany Veronában

Rengeteg magyar érem Párizsban

Címkék: arany, Bordeaux

← Sok arany és vegyes érzelmek a VinAgorán A tavasz 200 pillanata →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!