• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Cirfandlizzunk!

2010-05-26 ● borravalo.hu

Először a lényegre: szombaton, 2010. június 5. napján Pécsett, a Ferencesek utcájában (Kultutca), „Cirfandli-fesztivál”. Cirfandlival (is) foglalkozó (főleg pécsi, Pécs-környéki) borászok mutatják be boraikat. Cirfandlizzunk hát!

Aki arra jár aznap, mindenképpen látogasson el egy kóstolás erejéig. A cirfandli fehérborszőlő egyes vélemények szerint Olaszországból (Comoi-tó környékéről), más nézetek szerint Ausztriából (Gumpoldskirchen környéke) származik. Olaszországban már feledésbe merült, az osztrákok azonban még 50ha-on termesztik, ami világviszonylatban többnyire csaK a Pécsi Borvidéken található 20-22ha-al egészül ki.

A fajta szőlészetileg igen macerás, tömött szerkezete miatt rothadásra hajlamos (erre utal németajkú neve, a Spätrot is), hipp-hopp dobja a fürtöket és egyéb csalafintaságokra is képes. Itthon már szinte kizárólag Pécs környékén lelhető fel és minden nehézség ellenére több borász is kísérletezik vele, mondhatni kihozná takarásból ezt a fél-lábbal-hungarikum fajtát.

Olyan helyzetben van most a fogyasztó, hogy a termelők biztosan odafigyelnek majd a véleményekre, mert a „cirfandli” fogalmához még nem kötődnek rögzült képek. Gyengesége erőssége is egyben: friss, reduktív szárazaktól a rusztikus aszúkig minden kihozható belőle, jelenleg – érzésem szerint – itthon a stíluskeresésnél tart a fajta ügye. Kedvcsinálónak álljon itt néhány rövid leírás egy borverseny kapcsán, melyet majd Pécsi Borozós barátaink fognak részletesen publikálni.

Szárazak:

Matthias Cirfandli Barrique 2008

Florális és hízelgően édeskés illatok, hordófűszerek váltják egymást. Ízre telt, zamatgazdag, húsos zöld gyümölcsökre emlékzetető világ, némi fás-újfás háttérrel.

Szabó Zoltán 2009

Kora ellenére szép óarany szélekbe kifutó szín. Illatában némi növényi árnyalat, minerális jegyekkel kísérve. Vastag, kissé talán vaskos-olajos is, zamatai hirtelen futnak fel, majd tűnnek el.

Radó 2007

Aranyba hajló szín, meleg tónusok az illatban. Száraz érzet, ugyanakkor citrusok, bodza, hárs tűnik fel mind ízben, mind illatban. Ízre lehetne kissé hosszabb, ettől függetlenül korrekt.

Félédesek-édesek:

Hárs Pince 2008 félédes

Illata először zárt, majd forgatás után szép barack, már észrevehető karamelles-gejl érintés. Savai viszont ízben felnőnek a cukorhoz, élénkek, fickósak.

Ebner 2007 édes

Citrusokra építő illatok, amit kicsit dominál az édesség. A savak mennyisége sem segít ezen, viszont ízben egyéb lédús gyümölcsök is mutatják magukat, így az összhatás kellemes, mondhatni populáris.

Hárs Pince 2007 édes

Szép, közepesen intenzív arany szín, illatában konkrét mézzel, hársvirággal, pici birssel. Ízben a remek savak tűnnek fel elsőre, kései tokajikra emlékeztet a szerkezet: tartják a cukrot, de nem szúrnak ki a balanszból még a lecsengésben sem. Remek példa az édes cirfandlira.

Talán a leírásokból is látható, hogy egyelőre kissé eklektikus a kép, de ez adja a téma igazi báját. A Pécs-Mecseki Borút és a Mohács-Bóly Fehérborút szeretné a figyelmet a cirfandlira, mint helyi jellegzetességre irányítani. Bár nincs akkora mennyiség, hogy országosan nagy eladásokra lehessen számítani, aki pécsi bortúrát tervez, kalkuláljon vele!

Címkék: cirfandli, Ebner, hárs, hungarikum, matthias, mecsek, Pécs, pécsi borvidék, radó, szabó zoltán

← Szekszárd divatba jön Somlói tavasz Spiegelbergnél →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!