• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borbuzi-e vagy?

2010-07-31 ● Kántor Endre

Egy külhoni bejegyzés kapcsán mi is elgondolkodtunk róla, hogy milyen csoportba lehet osztani a honi boros közönséget. Te milyen boros vagy ? borlárva, borsznob vagy valódi borbuzi?

A nyár eleve a lazább szerkezetű írásoké, ez már tuti. Meleg van, az ember vagy nyaral, vagy az irodában rohad, de akkor sincs nagy kedve semmihez. Hírek ugyan vannak, miért ne lennének: a tudósok ismét bebizonyították, hogy a mérsékelt borfogyasztás jótékony élettani hatással bír, csak azért nem írunk róla megint, mert kezd az egész olyan lenni, mint az éves rendes kutatás arról, hogy a pénz boldogít-e. (Igen.)

Közben megakadt a szemünk egy külhöni blog írásán, melyben azt ecsetelték, hányfélék is vagyunk, mi boros embörök. A három alap kategóriával mi is egyetértünk, egyben alkalom is nyílik rá, hogy végre definícióval együtt csillogtassuk meg saját magunk által kovácsolt kifejezéseinket. Hát akkor. Úgy tűnik, három (és plusz egy) nagy kategória van, ezeknek alfajai is léteznek (létezhetnek).

Borlárva

Ez az általános kaszt, melybe azok tartoznak, akik elkezdtek érdeklődni a borok iránt, de még nem döntötték el merre mennek tovább. Ők az általános borvió kategória, akikből nem fejlődött még ki a leendő borsznob vagy borbuzi. Illetve nem biztos, hogy tovább (vagy vissza?) fejlődik, elképzelhető, hogy a nagy alfajába, az általános borkedvelő kategóriába sorolódik. Ez nagyon jó kategória, ők azok, akik nyitottak az újra, szeretik és isszák a bort, étteremben is fogyasztanak, egyszóval jó borivók és ennyi.

Ebben a kategóriában vannak még az olcsópisták, akik szeretik a bort, és azt is szeretik inni, de a választásnál csak és kizárólag az ár a lényeg. Ők azért élnek, hogy találjanak valamit, mondjuk 800 forintért, ami ugyan sokkal rosszabb, mint egy 50 forinttal drágább bor, azonban imádnak mellette kitartani, és megmagyarázni, hogy az miért jó. Az olcsópista azt se nézi meg, milyen fajtát vett éppen, kedvencük a hangzatos nevű és olcsó (de francia!!!) JP Chenet és a Ribeaupierre. Ezért simán előfordulhat, hogy ugni blanc-ból készült fehéret szopogatnak, melynek se szaga, se íze, csak sava, és jobb vóna az egész cognac-nak. Félreértés ne essék: az olcsópista nem azt nézi, hogy ár/érték arányban jó-e, amit vett, sőt azt sem, hogy jó-e: az árát nézi. Az olcsópista nagyon nehezen, vagy soha nem fejlődik tovább, és nagyon idegesíti a borszakikat és burbuzikat egyaránt.

Borsznob

Na most a borlárva nagyon könnyen tud borsznobbá fejlődni, külső és belső hatások eredményeként. Nekik nem kicsit van felsőbbségi komplexusuk, ízlés és tudás terén. Ők könnyedén szólják le, veszik semmibe, vagy kerülik azokat (borlárvákat és borbuzikat), akiket alacsonyabb rangúnak ítélnek meg. Egy borsznob sokszor iszik drágább vagy exkluzívnak ítélt borokat, Gere Solust vagy Bock Magnificót, miközben a legtöbbször nincs tisztában azzal, milyen egy jó vörös burgundi, vagy hogy egyáltalán milyen fajtából készül az. Egy borsznob kinyilatkoztat, és kedvenc elfoglaltsága, hogy megmondja, milyen bort igyál és milyen bort kell szeretned. A borsznobok sokszor vesznek drága bort, hogy jó benyomást tegyenek barátaikra, ismerőseikre, üzletfeleikre. A borsznobok a pohár és kiegészítő gyártók álomkuncsaftjai: mindent megvesznek, ami drága, és ami hatásáról szóló rövid és tudományos szöveget könnyen el tudják sajátítani. A legtöbb borsznob idegesítő mind a borlárvák, mind a borbuzik számára, de vannak üdítő kivételek. Előfordul, hogy egy borsznob téli álom után borkedvelővé vedlik vissza, vagy borbuzivá alakul.

Borbuzi

Míg egy borbuziban szükségszerűen van némi rokonság a borsznobbal, legszembeötlőbb tulajdonsága, hogy a valódi borbuzi negyedáron is képes beszerezni azt a bort, amit más teljes áron vesz meg. Ezen kívül: örömét leli a bortudásban, lelkes, nyitott mindenre, imádja tapasztalatait megosztani, ami sokszor unalmas a borlárávk, és idegesítő a borsznobok számára. Míg az előző csak jól akarja érezni maghát és az infó tól sok neki, addig az utóbbi irigykedik, és ő akar a megmondó ember lenni. A borbuzi nem válogat, mindent kipróbál, mindent elolvas, mindennek utánanéz, tanul. Borkóstolókra tapasztalatért és eszmecseréért jár, minden borászt ismer tegez minden kereskedőt a városban. Eljár szüretelni, büszke arra, ha kikérdezik a véleményét. Egy borbuzi azonban könnyen elveszti a valóságérzékét, sokszor nem tudja felmérni, milyen az átlagfogyasztó borlárva, hiszen már régóta nem tartozik abba a kategóriába. Ennek ellenére,óriási tudásszomja és rálátása nagyon jól megmutatja az utat borászok és borlárváknak egyaránt. Egy borbuzi egy borszakival, egy másik borbuzival vagy borbuzivá fejlődő borlárvával érzi legjobban magát.

Borszaki

Mindenki borszaki, aki a borbizniszben utazik. Kereskedő, gasztrós, borász, szőlész, stb. Ők külön szál, sok alkategóriával, teljesen máshogy gondolkoznak és éreznek a bor iránt. Őket majd máskor boncolgatjuk. Legyen most elég annyi, hogy ők valamilyen módon a borból élnek, ezért külön megítélés alá esnek.

Nyilván vannak még keresztezések, alfajok, olyanok, akik éppen most váltanak kategóriát. Ha valaki hozzá szeretne tenni, csak nyugodtan, kíváncsian várjuk.

(E sorok írója borlárva korában hagyta abba a VBK-t, rövid egyetemi olcsópistizmust követően borsznob lett, majd kinyílt a csipája és borbuzivá vedlett. Sokszor untatja borlárva barátait, akik azonban elviselik, amiért feltétlenül hálás.)

Címkék: borbuzi, borivó, borkedvelő, borlárva, borszaki, borsznob, fogyasztó, megmond, olcsópista, sommelier, szakma, sznob, vendég

← Gazdálkodj okosan Három megjegyzés a Vinagoráról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!