• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora II: volt egyszer egy Párizs

2007-02-16 ● borravalo.hu

Dr. Nemtudomka mesés kis antológiát hallgat oda-vissza és ajánl a nyájas olvasó és hallgató figyelmébe, egy hozzá pászítható alkoholos itallal. Ez a borhoz-zene-játék persze csak játék, ürügy inkább, hogy jó dolgokat összekapcsoljunk és próbáljuk jó hírüket kelteni. Persze, megint lehet cd-t nyerni, meg egy üveggel hozzá, és az is kiderül, ki viheti el előző heti nyereményünket! Játék és muzsika tízpercben…

Antológiához, egymástól merőben eltérő anyagokhoz egyfajta italt kívánni persze nem lehet, magam a francia vonalat emelném ki az általában magas színvonalú szortimentből. Azért mégpedig, mert a francia popban, vegyük így egy kalap alá az egyszerűség kedvéért a formák sokféleségét, szóval a francia popban mindig van valami finesz, amit máshol nem érezhetni. Ahogy a francia krimi filmet is messziről megismerni árnyaltabb lélekrajzáról, arról, hogy élő, igazi karakterek mozognak atmoszferikus terekben, úgy a francia pop is színesebb, játékosabb, melodikusabb, mint az angolszász, amit persze szintén felettébb kedvel az ember, hisz a minőséget keresi zenében és borban, tökmindegy, honnan való.

Sietek előrebocsátani, hogy a lemezen van egy anyag, amit néhány alkalmat követően mindig átugrok, mert idétlen és zavaró, groteszk és immár önparodikus, ez pedig a Bonnie és Clyde nem más, mint Brigitte Bardot és Serge Gainsbourg előadásában, 1968-ból. Amiből is látszik, hogy ez afféle posztmodern antológia, amely időben is ugrál, mert a minőséget diakrón, nemcsak szinkrón igyekszik bemutatni. A retró is felcsillan e pompás válogatásban tehát, ami mintha mindig is szervező eleme lenne a hanyatló koroknak, melyeknek nincs saját paradigmája és nyelve, van viszont elvágyódása, mintha a retró a pomo pop változata lenne.

Két megjegyzés. Egy: sztem kábé 1968-ban ért véget a régi Franciaország, legalábbis a régi Párizs. Az az inkább fekete-fehér fényképekről és filmekből ismert, macskaköves, imádnivaló kozmosz, amikor még Párizs volt a világ közepe. Van még egy, ugyanebből az időszakból származó forrás, ahonnan igazi párizsi levegőt inhalálhatni: a Maigret-könyvek, bizony. Melyekre szintén igaz, hogy atmoszferikusabbak, csodálatos alakokat és helyszíneket vetítenek és otthonosabbak, mint egy Agatha vagy Chandler. Amikor még Citroen DS 19-ese lehetett az embernek, az autó, mely szobor volt, egy kor szépségének eszenciája, amikor még édes volt az élet ebben a csodálatos országban. Az autó, ez az ízig-vérig mágikus tárgy, melynek az egész nemzet az örömét lelte a formájában és semmi kétség, hogy az égből pottyant közénk, mint a lehető legtökéletesebb tárgy. Márpedig ez merőben ufószerű tárgy, ne feledjük, figyelmeztet az új Citroenről írott 1957-es esszéjében Roland Barthes, a természetfeletti világ legszavahihetőbb hírnöke.

Szóval, volt egyszer egy Párizs és volt egyszer egy Franciaország, melynek sztem annyi, a végzet előszelét már érezhetni, de az agónia hosszú és mézédes. Az élni tudás és játékosság jelenik meg a 8. tracken, Olivia Ruiz Therapie de Groupe c. számában, olyan igazi franciás, hogy egészen hülyén fejezzem ki magam, cuki és boldoggá tesz, ami nem kevés.

Champagne cocktail, mi más?

Ha már itókát kell asszociálnom ehhez az érzéshez, nem száraz bort, hanem valami koktélt, Champagne Cocktail-t ajánlanék, mondjuk. Végy 4 cl Dubonnet-t, 2 csepp Angostura Bitter-t, a feltöltéshez száraz pezsgőt, plusz 1 db kockacukrot. Ezt felitatjuk 2-3 csepp Angosturával és belehelyezzük a pezsgős flőténkbe. Jégkockát adunk hozzá majd a Dubonnet-t, és a pezsgővel töltjük fel. Citromhéjpillel permetezzük, az íze végett, repkedjenek azok az illóolajok.

Címkék: agnostura, Champagne, ds19, gerlóczy

← Zene-bora I: egy török frizzante, karneváli hangulattal Ha Oscar-gála, akkor sztárborok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!