• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borral az árvízkárosultakért

2010-08-13 ● Kántor Endre

Szép példamutatással rukkolt elő a Varga Pincészet az árvízkárosultak megsegítésére,  olyasmi akcióval, amit borokkal láttunk már külföldön, itthon azonban keveset. Egy palack Aranymetszéssel már szép summát adhatunk az árvízkárosultaknak.

Külföldi példa szép számmal akad, hogy egy borászat a palackok bevételeit segélyre adja, legutóbb Haiti kapcsán voltak ilyen akciók, de volt előtte ezer másik. Itthon elsősorban Bolyki Jani akciója jut eszünkbe, meg az éves rendes borárverés, de talán egy kezünkön is meg tudjuk számolni, hogy  hány ilyen jellegű megmozdulás van.

Most ez a kis szám egy újabbal nőtt, Augusztus eleje óta lehet a Metro áruházakban a Varga Pincészet Aranymetszés sorozatának két borát kapni. A közös akció a tolcsvai és komlóskai árvízkárosultak megsegítésére irányul. A pince két prémium kategóriás borának egyhavi árbevételét teljes egészében átutalják az árvíz sújtotta Komlóska és Tolcsva önkormányzatának, ami azért derék gesztus, mert általában százalékokat szoktak meghatározni.

Na most a ?prémium? szótól nem kell rögtön megijedni, nem arról van szó, hogy az ember mélyen a zsebébe kell, hogy nyúljon. Az Aranymetszés Badacsonyi Rózsakőből(2008) és az Aranymetszés Balatoni Kékfrankosból (2007) a Varga Pincészet összesen 6500 palackot szállított ingyenesen a METRO áruházakba. A borok palackjának polci ára 800 forint. Motivációikról Vargáék itt beszélnek.

Az Aranymetszés sorozat igazi meglepetés volt a Varga Pincészettől, főleg azok után a félédes Merlot-k után, melyekkel régóta borzolják az olyan borbuzik kedélyét, amilyen én is vagyok. Persze, divatos bor ez, sokan szeretik, most is azt gondolom róla, amit először: igya más. Az Aranymetszéssel azonban megjelent egy új nívó a pincénél, melyre az első gyanús kortyot követően felkaptam a fejem. A jóra való törekvés egyértelműen érződik, szép, tiszta, finom borok ezek. Nekem a válogatásból főleg a badacsonyi hungarikum fajták domborodnak ki, mint amilyen a kéknyelű, de a rózsakő is.

Vargáék szerint a rózsakő tán még badacsonyibb a kéknyelűnél is. Míg ezt nem tudom, azt igen, hogy a félszáraz verzió nagyon buja, behízelgő de nem gejl. Szép, középmély, kicsit rozés reflexekkel rendelkező sárga bor, pazar virágos, fanyar frissgyümölcsös illattal, némi ásványt is felfedezni. Ízében is előbújnak a virágok (pl.kamilla), a fanyar gyümölcsök, mint az egres, a grapefruit, és egy kellemes sós ásványosság. Savai vibrálnak, ezeket támasztja alá egy kellemes krémesség. Friss illata ellenére meglepően extraktos bor, (a fajta nagyon jó extraktgyűjtő, akár 30 g/l cukormentes extraktot is fel tud mutatni), és a savak és fanyarság mellé tök jól áll neki a félszárazság. 800 forintért szerintem tuti, és nagyon jó gaztróbor, mi például egy tejszínes-szárított paradicsomos bucatini / fokhagymás citromos egészben sült sárga tokhal rukkola ágyon kombó mellé ittuk. Tetszett.

Címkék: akció, árvíz, Badacsony, jótékonyság, kékfrankos, kéknyelű, komlóska, rózsakő, segély, Tolcsva, Varga

← 220 éves iható pezsgőt találtak Új iPhone-os borkütyük →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.
Loading
00:00 / 34:11
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

Facebook közösség

Instagram

Error: No data found, Try connecting an account first and make sure you have posts on your account.

Error: Error validating access token: Session has expired on Friday, 21-Nov-25 22:31:08 PST. The current time is Monday, 24-Nov-25 18:30:42 PST.

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!