Úgy tűnik, amire számítottunk, az be is következik: aki követte az idei időjárást, már sejthetett valamit, aki meg nem követte, annak úgyis mindegy, mit iszik. 2010 nehéz év volt, ezt szakmásan úgy mondják, hogy ?gerinces? borok gyünnek.
Számot vetett az eddigiekből HNT, és kihirdette: nem volt túl jó évünk. Ezt úgy is lehetne mondani, hogy elég szar évünk volt, de Horváth Csaba, a a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára ennél sokkal szebben fogalmazta meg a távirati irodának: az idei évjárat általában frissebb, savasabb, szaknyelven „gerincesebb” bor lesz.
(Kicsit elgondolkodva, mit is jelent ez, arra jutottam, azzal a szakszerű magyarázattal szemben, mely szerint jó savgerincet adnak majd ezek a borok, hogy inkább az a megfejtés, miszerint nem puhatestűeknek valók?)
Hát, akikkel eddig mi beszéltünk, nem nagyon áradoztak. Sőt, elég szkeptikusan álltak a 2010-es évhez, enyhén szólva is. Az idei szőlő termésmennyisége mintegy 25 százalékkal kevesebb a tavalyinál, így aztán a kb. 400 ezer tonna szőlőből kevesebb mint 3 millió hektoliter újbor készül az idén, a HNT adatai szerint. Jelentős különbségek alakultak ki az egyes borvidékek között, a kunságon idén a felét szüretelik a tavalyinak, Villányban ugyanakkor ?csak? 10-15 százalékkal kisebb a termés. De ne csak a mennyiséget nézzük: az idei bor mustfoka mintegy 2 mustfokkal kisebb az előző évinél.
Na, hát ebből is kiderül, hogy a legtöbb helyen cudar évjáratra lehet számítani: kevesebb is lesz a bor, meg gerincesebb is lesz. Legalább majd jól kiisszuk az előző évjáratokból a válság miatt a pincékben maradt masszív állományokat.