• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fesztivál-expressz fehérben

2010-09-10 ● borravalo.hu

Eleget téve a valóidejűség trendjének (facebook, online streaming videók és társai),a borravaló is „on the run” számol be a Borfesztivál eseményeiről, nevesint fehérezni sikerült a csütörtöki napon és ezt azon nyomban közzé is tesszük. Szolgáljon esetleg ez a könnyed merítés útmutatóul a hétvégén kilátogatóknak.

Utamat a gyöngyöstarjáni illetőségű Ludányi Pincénél kezdtem, ahol egy kevéssé acélos, inkább parfümös-virágos, jó savú, picit rövid, de élénk olaszrizlinggel nyitottam, amit a szintén florális és szintén 2009-es pinot gris követett, főleg kamillával hízelkedő tónusokkal. Ezek a borok árban is pont azt képviselik, amit a beltartalom ad, ez becsülendő.

A szomszéd standon Lenkey Géza az, akit nem szabad kihagyni. Alkotásai – száraztól az édesig – egységesek voltak, mind magán viselte a borász jól felismerhető keze nyomát. Az első bor egy 2006-os furmint-hárslevelű volt „7 dűlő” áll a címkén. 2/3-a acélban, 1/3-a hordóban ért 8 hónapot, Géza elmondása szerint tudatosan, első pillanattól a házasításra lett tervezve. Férfias bor ez sok sóval, bőséges savval. Klassz zöldfűszerei mellé a körte, vegetális aromák zárkóznak fel. Lecsengése igen hosszú és már kezdenek kialakulni a palackérés jegyei is. A nap egyik legjobb bora.

A Holdvölgy 2007 65% furmint és 35% hárslevelű házasítása. Melegebb karakterű, az évjáratnak is köszönhetően. Finom alma és lédús barack váltogatják egymást az ízben, kevéssé minerális vagy savgazdag, viszont jól érthető.

Az Úrágya-Holdvölgy Hárslevelű 2006 már a félszáraz kategóriába esik 11,8g/l cukrával. Déli gyümölcsök a kőágyon, tökös savakkal megtámasztva, a lecsengésben megjelenik ugyanaz a zöldfűszeres-vegás karakter, ami a szárazakban.

Aztán jött még egy nagy durranás, a 2004-es hárslevelű, ami ugyan november végén lett szüretelve, de száraz. „Ebben a borban találtam meg azt, amiért elkezdtem borászkodni, ilyen bort szerettem volna készíteni mindig is.” – a gazda kedvence, nem véletlenül. Intenzív illatában egy német rizling elegáns petrolossága mellett csoda mineralitás (ahogy Géza mondta, ez az a kovakőszag, amit gyerekkorában érzett, miután a patronos puskájával riogatta a környéket). A borban sok van mindenből, főleg hosszból. Igazi zászlóshajó.

A kör végén visszatértem az édeseket is megkóstolni, de inkább már csak élveztem az utazást és kevéssé jegyzeteltem. A sor úgy nézett ki, hogy Barátságos 2003 (furmint-hárs a Kishegyről és Vilmányból), 2003-as furmint (Holdvölgy-Úrágya), Kis Családom 2003, Fordítás 2003 és végül egy lehengerlő(en légies), remek szerkezetű 2003-as hat puttonyos aszú. Leírás híján legalább a neveket megemlítem, hogy az édesebb szájúaknak kedvezzek: egyikben sem fognak csalódni.

Kovács Nimródnál most kifejezetten egy tételre voltam kíváncsi, ez pedig a 2009-es furmint a Nagy-Egedről. 2004-es telepítés, 2008-ban szűztermés, idén már nagy remények. Két hete palackozták, még picit nyúzott volt, de a hossza nem hazudik, ha hagyjuk pihenni fog ez még szólni. Nem tipikusan magyar értelmezése a fajtának és a helynek (battonage technika, amerikai ízlésű hordóhasználat sok vaníliával) de én lelkes vagyok, mert a Nagy-Eged és a furmint találkozása csak izgalmas lehet. Közben befutott a standhoz Berecz Stephanie a Tokaj Kikelettől, egy nagyon poppos üvegbe zárt (Hold and Hollo) borhoz adta a nevét [Erről a palackról külön írunk majd a Bor&Design kategóriában ? a szerk.]. Ez a furmint (45%) hárs (25%) sárgamuskotály (5%) házasítás a vidám palack ellenére nem techno, behízelgően déligyümis, de nagyon vastag, komoly bor. Long Island Ice Tea és Vidéke Áfész helyett a koktélrajongók figyelmébe is tudom ajánlani. Még belenyaltam itt a most aktuálissá vált 2007-es Oszvald Somlói Juhfarkba – gyógynövények, magas extrakt, brutál savak… jó reggelt: Somló, itthon vagyunk.

A Heinemann Kft. standja bővelkedik kiváló külföldi borokban és pezsgőkben, a 2005-ös Laroche Chablis Grand Cru forgott először a pohárban: illatában negro, selyemcukorka az obligát citrusos-almás jegyek mögött ízében végtelen lecsengéssel, acélos savszerkezettel, életteli gyümölcsösséggel. Van még mit tanulni a balanszról. Beszaladt még egy tipikus új-zélandi is: Villa Maria Marlborough Sauvignon Blanc 2009. Ezzel meg lehet téríteni a hitetleneket (Csalán a borban? Ugyan már!… Na, akkor ezt szagold meg!).

A Dimenzió Borászat egy viszonylag friss kezdeményezés Homokon, Kecskemét mellett. Hárslevelűt, félédes kövidinkát és egy sillerbe hajló, csontszáraz kékfrankos rozét kóstoltam. Az első selyemcukorkás-primer szőlőaromákkal bíró, a dinka a 16g cukor ellenére fajtajelleget is mutató, a rozé pedig jó savú volt.

Ezt követően megnyugtattam magam egy fél deci Szepsy Szent Tamás Furminttal (2007), a nap egyik olyan bora volt, amit nem sikerült kiköpni, így hát lecsusszant. Áprilisban már kiveséztem: előnyére változott, a fa kezd szépen integrálódni, a többi érték tökéletes maradt. Ha nem érted miért van sztárolva, kóstold meg.

Tokajban van még egy „páros”, akikre feltétlenül érdemes odafigyelni, mert fiatalok, lelkesek, lendületesek. Adott a tudás, a hihetetlenül értékes terroir és a nagy jövő ígérete. ők a Gizella Pince (Szilágyi László) és Balassa István. A Gizella Pince védjegyeként ma a meleg, lédús, déli gyümölcsökre emlékeztető karaktert érdemes megjegyezni, alátámasztva a remek savakkal, míg a Balassa borokban a jó rétegzettség és mineralitás dominált. A Gizella Furmint Battonage 2008 és Hárslevelű Barát-dűlő 4.B ebben a szellemben készült klassz borok. A pincének van egy öreg, bakművelésű parcellája (Bige-dűlő), ahonnan biztosan fogunk klassz furmintokat kóstolni. Ez a dűlő már szerepel egy 1867-es térképen és több besorolás is első osztályú szőlőtermő területként említi. 2000 tőkéről 626 palack jött le az idén (0,5kg/tőke alatti kemény átlag) – a felső réteg laza lösz, ez adja a florális tónust, mögötte az andezit altalaj kérlelhetetlen ásványaival. Gyógyfüves-gyógyszeres ez az ásványosság, némi édeskésség kedvesíti az utóízt.

Balassa István Nyúlászó furmintja 2008-ból nagy testű, gazdag bor remek savakkal, lecsengésében férfias kesernyével, a Betsek hárs pedig olyan jegyzetekre sarkallt, hogy „Micsoda terroir-jaink vannak és micsoda fajták? Kincsek ezek, a magyar száj pedig ezeket tökéletesen ismeri.” Nagy divat a terroir-szemlélet, csak ne felejtsük el, hogy ebben a fajta is benne kell foglaltasson: ha a hely és a szőlő harmóniában tud mesélni arról, amit a borász mondani szeretne, akkor születik meg a csoda.

Orbán Gergely borait kóstoltam még: 6,5 hektárból 4,5 ha chardonnay, 2,5 ha szürkebarát. A két fajta több talajról és több stílusértelmezésben mutatta magát. Balatonrendes mellett kevert erdei talaj, vulkáni altalaj, de vannak agyagos homokkal borított vulkáni területek is. Reduktív és barrique tételek váltották egymást. Borai testesek és jól iskolázottak, egy érthető koncepció mentén elinduló, tudatos haladás előfutárai. A „Brutal” elnevezésű, 16,5% alc pinot gris akár aperitifnek is megállja a helyét (érdekes módon a magas alkohol bár egyértelmű, mégsem éget).

A napot a Vinoportos kollégák standján Árvayék 2009-es tételeivel koronáztuk meg: chardonnay, furmint, sauvignon blanc, egytől-egyik jó ivású, ugyanakkor kellő komolyságú borok túlzások, túllógások nélkül. Az arculat tökéletesen passzol a választékhoz, szerencsére egyre több helyen kaphatóak is.

Szóval idén is a bőség jóleső zavara, kiváló borok és kiváló hangulat, a borfeszt kihagyhatatlan. Jó képességű fehér fajták és varázslatos adottságú területek hazája vagyunk, kincsek vannak a kezünkben, csak tudjuk használni. Az elvesztegetett évtizedeket nem kapjuk vissza, de a hagyomány és tudás rövidesen felülírja majd a történelem kikényszerített kerülőútjait és visszatérhetünk a rendes kerékvágásba.

Címkék: Árvay, Balassa, berecz stephanie, borfesztivál, dimenzió borászat, fesztivál, gizella, heinemann, hold and hollo, Kovács Nimród, lenkey géza, ludányi, orbán gergely, Szepsy, tokaj kikelet, vár, vinoport

← Észak és Dél fehér 2009 St. Andrea dűlős pinók egy szuszra →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!