• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Olaszok a Winebarban

2010-10-04 ● borravalo.hu

A Winebar ismét nyitva a közönség előtt és bár a pozícionálás feltételezi, hogy a külföldi látogatókon is hangsúly van, Budapest egyik fontos boros helye, kiváló poharas kínálattal.

A tulajdonosok és a Perbacco! Kft. jó kapcsolatot ápolnak, immár harmadik alkalommal tartanak kóstolót olasz borokkal, mégpedig olyanokkal, amelyek itthon másutt nem igazán elérhetők (sőt, általában sem vagyunk túl jól ellátva Pugliából és Abruzzoból érkező szállítmányokkal). Ezen az estén egy Abbazia (Piemonte) Prosecco-val kezdtünk: sápadt színű bubisság, kellemesen zöldalmás-élesztős illatát szájban krémes hab és jó savak kísérik, lecsengésében is a citrusokra és zöld limera épít. Nekem megidézte a nyarat, ha tényleg olyan árban lesz, mint ami előzetesen be lett harangozva, a jövő év slágere lehet a kerti partikon.

Abruzzo régió Dél-Olaszországban helyezkedik el, de valójában az olasz csizma kellős közepén. Északról Marche, nyugaton és délnyugaton Lazio, délkeleten Molise, keleten pedig az Adriai-tenger határolja. A montepulciano szőlő nem keverendő a sangiovese alapú Vino nobile di Montepulciano-val (Montepulciano Montalcino-tól kb. 40 km-re helyezkedik el, a nyáron mindkét várost körbejártam és a beszámolóval sem leszek sokáig adós), bár ajánlott szőlőfajta Olaszország 95 tartományából 25-ben, talán ezen a vidéken a legjellemzőbb.

Egy fehéret kóstolunk először a régióból (Millesimato Bianco DOC 2007): illatát nagyon eluralta a hordó, a vanília mögött húsos barackot lehetett találni, ízében újra krémes vanília és tejkaramella (barikbarikbarik, ráadásul amcsi faérzet, akkor is, ha tudjuk, hogy nem az). Aki szereti az újvilági stílusú chardonnay-kat, azoknak ajánlom.

Egy 2009-es siller volt a következő tétel (Cerasuolo Montepulciano d?Abruzzo DOC 2009). Szájban félszáraz, alacsony savtartalommal és némi mineralitással. Kb. olyan volt, mint egy másfél-két éves savtompított merlot-siller a Szent György-hegyről. Illatában piros gyümölcsök, behízelgő szárazpróba (édes). Ezt két Montepulciano d?Abruzzo követte, a 2007-es reduktív technológiával készült: harsány gyümölcsössége illatában és a korty elején is domináns, azonban a hatalmas mennyiségű tanninhoz nem tudtak felnőni a savak. Magyar szájjal mérve ez is a merlot melegségét és gyümölcseit mutatta. A 2006-os riserva kis illatbizonytalansággal nyitott, aztán a toast felől a szilva irányába haladt, némi csokival (de nem tölgy-csokival) támogatva. Szájban az aszalt szilvához konyakmeggy társult, de itt vannak savak is szépen, úgyhogy ez a bor még egyszerűen csak fiatal, markáns-férfias jegyekkel.

Pugliával zártuk a sort (ez a zóna az olasz csizma sarka): a Thyrsos Primitivo di Manduria DOC 2007 neve utal a görög gyökerekre és az est legizgalmasabb kóstolása lett. Nyers portugieser-illattal nyitott, ami mögül lassan és odafigyeléssel kellett kihámozni a szép fűszereket, néhol már pinóra emlékeztető virágos-főtt gyümölcsös tónusokat. Szájban puha tannin, közepes test, kis alkoholédesség: talán nem adta azt az izgalmat, mint orrban, de kifejezetten tetszett. Végül egy 16-os alkoholú édes vörös (aleatico) került a pohárba. Ezzel sokakat meg lehetne viccelni, ha nem látnák a bor színét (ezért is tartok itthon a vendégeim sokkolására egy fekete Riedel-t): illata de facto muskotály, primer szőlőaromák, hárs és ribiszke, felületesen szagolva simán elmenne fehérnek. Szájban már nehéz konyakmeggy és friss ringlószilva, mindenképpen ételt kíván, mondjuk valamilyen vadat egy édesebb jellegű mártással, ahhoz biztosan nagyon ülne.

Klassz déli kalandozás volt, új színekkel a palettán. A borok hamarosan a Winebar polcain és poharaiban is elérhetőek lesznek. Érdemes lesz be-betévedni és a kínálatból csemegézni, felfedezni a borokat erről az izgalmas vidékről.

Címkék: abbazia, Abruzzo, cerasuolo, millesimato, Montepulciano, olasz, primitivo, prosecco, puglia, thyrsos, winebar

← Mas de Daumas Gassac 1990 Gere Tamás & Zsolt Cabernet Franc 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!