• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tétel igazolva: Etyek közel van

2010-10-12 ● borravalo.hu

Márpedig a pesti ember sincs azért teljesen elveszett helyzetben, ha kisüt a nap egy vasárnap délután és rájön a mehetnék. Két apropóm is volt: a család mustot vételezne, én meg hiába mentem ki a zuhogó esőben jó fanatikus módjára, idén egyik fesztivál sem tudott Etyeken igazán kiteljesedni.

Egy hirtelen és kiváló ötlettől vezérelve célba vettük az Öreghegyet, mégpedig az Etyeki Kúriát (Dr. Nemtudomka nemrég részletesen megemlékezett a birtokról a ?váltás? kapcsán.

A hirtelen és kiváló ötletet az adta, hogy felmerült a kérdés: kik a legjobbak Etyeken és ahogy a felsorolást elkezdtem ? rövid indokolással ? eszembe ötlött, hogy ritkán jutunk fel az Öreghegyre még fesztek alkalmával is, pedig ott van Hernyák Laci és a Kúria!

Szóval befutunk (hazárdőrök módjára bejelentkezés nélkül): a ház mögött Matolcsy Sára ül a naplementében, ölében laptoppal (vasárnap délután ideális munkahely ez pár rózsabokor, néhány száz szőlőtőke, a szépen ápolt fű és az etyeki panoráma társaságában). Jöttünkre hellyel és borral kínál, majd mesélni kezd. Sára energikus (a borok is lendületesek, ahogy bebizonyosodott): tudja mit kérdeznénk és kérdés nélkül is megadja a válaszokat. Mesél a birtokról, a tervekről, a 2010-es év nehézségeiről, de inkább csak a pozitívumokról. Például arról, hogy klassz a facebook oldal (saját maga dolgozik rajta) és sokan nézik, készül az új site és ami a legfontosabb, hogy a piac nagyon jól fogadta az új arculatot: a címkéket a sváb múzeumban látott minták alapján osztrák grafikusnő készítette (nekünk is tetszenek: egységes, figyelemfelkeltő és modern, de nem rúgja fel a hagyományokat). Az új borász is munkába állt, lássuk hát mik kerülnek ki a keze alól.

Etyeki Kúria White 2009 (80% királyleányka, 20% szürkebarát) ? édes savanyúcukorka, friss füvek, fehér florál orrban; szájban üde savak, lime és némi roppanós barack, abszolút tavaszidéző tónusok. Tech tisztaság, frankó belépő.

Etyeki Kúria Rozé 2009 (pinot noir) ? elegáns, halvány lazac szín (lájk!), nem ugrik az arcomba azonnal a fajélesztős málnabokor (lájk!), inkább virágok (kék szirommal), pici édes-epres vonulat. Oxidációnak, fáradásnak nincs nyoma, a lecsengésében szép savak és pici alkoholos kesernye, ami az én olvasatomban szintén lájk (idén picit megcsömörlöttem a rosszul használt, CO2-be mártott ?műanyaggyümölcsöktől?).

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2009 ? finom mineralitás jön elsőre, fű és körte, no meg kopaszbarack (nektarin). Kamilla is van a szerencsére csak közepes intenzitású illatban, semmi harsányság, vagy művi érzet. Teste viszonylag nagy, enyhén vegás karakterű és érett gyümölcsöket mutató, határozott savakra építő korty. Nem tipikus SB, nekem ki is emelkedett a fehér sorból, egyéniség.

Etyeki Kúria Chardonnay 2008 ? orrban Chablis, szájban Kalifornia. Vagyis zöldcitrom, lime-os, minerális tónus mellett a korty krémes, lédús körte támogatva némi vaníliával és haragos savakkal (ettől marad mégis igazán etyeki).

Etyeki Kúria Chardonnay Barrique 2004 ? nyitás után florális és fűszeres tónusok váltják egymást, erőteljes vaníliás-élesztős (battonage) jegyekkel. Savai besimultak, lecsengése szép hosszú. Krémes textúra itt is.

Etyeki Kúria Red 2007 ? a birtok soproni területéről, az ex-Magyar Vándor (90% PN, 10% M). Elsőre intenzíven jön az érett eper-eperjoghurt, édesfűszerek és pici ásványosság, vagyis a borban most inkább a merlot mutatja magát. Meleg karakterű korty érett tanninnal, közepes-karcsú testtel, szép lecsengéssel (a magas alkoholt pici kesernye jelzi a garatban).

Etyeki Kúria Pinot Noir 2008 ? nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyit tett a Kúria a pinó ügyéért helyben és úgy általában is. Beleszippantva mineralitás, pici gázolaj, földes jegyek, majd málna, kék virágok dögivel. Klassz. Szájban pici fekete csoki, érett piros gyümölcsök, pörkölési aromák. Nem harsány, inkább elegáns.

Összbenyomásom: a Kúria borai (újra? végre?) igazán etyekiek, ahogy Dr. Nemtudomka megfogalmazta ?natúrabbak?, érzem a borász keze nyomát, az etyeki savakat zeneszóval minden egyes tételben és persze a finom ásványosságot.

Etyek közel van, adassék még nekünk pár napos hétvége, ha sofőr akad fél óra alatt kint lehet az ember a szőlőben, szerencsés esetben egy pohár borral a kezében. Nyitott pince és nyitott szív találkozása csak szerencsés lehet.

Címkék: 2004, 2007, 2008, 2009, chardonnay, Etyek, Etyeki Kúria, Királyleányka, matolcsy sára, pinot noir, sauvignon blanc, Szürkebarát

← Remete Kékfrankos 2009 Demeter Csaba Kis X 2005 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!