• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Terroir-gasztronómia

2007-06-25 ● borravalo.hu

Történt, hogy szakmányba kellett lakmároznunk egy jeles napilap gasztronómiai mellékletének megbízásából. Az ember néha restelkedik, hogy micsoda úgynevezett munkákat kell elvégeznie, még inkább, amikor kicsit megcsömörlik a szakmányba lakmározástól.

Egyszer ültünk az óceán partján Vagesszal (Vágvölgyi B. András), szürke volt az ég és a víz, néhány ember ejtőzött csak a fövenyen a szürke hétköznapi délelőttön, kiültünk egy teraszra a nedves óceáni szélbe, osztrigát szürcsöltünk és boldogok voltunk. Ismét erőt vett rajtam az érzés, hogy ez túlzás, hogy túl jó dolgunk van, hogy nem is érdemeljük meg, mire Vagesz azt mondta: „Imrém, az élet harc”. Azóta is ezzel a szállóigével nyugtatgatom magam, amikor ilyen gasztronómiai „munkák” elvégzésével ajándékoz meg a véletlen.

Mármost a Lázár vendéglőjében, a Café körben, az Óceán Bár és Grillben és a Gundelben tett látogatások szubjektív tapasztalatait természetesen nem süthetem itt el, nem is ez jelen kis dolgozatunk célja. Ezen a poszton oda akarunk kilyukadni, hogy szakmározhattunk lakmányba, vagyis izé lakmározhattunk szakmányba Budapest legpazarabb éttermeiben, a szívünknek legkedvesebb helyet mégsem e nagyszerű helyek közt találtuk meg.

Ez a hely a cuki nevű Kistücsök (volt Postakocsi, majd Kohn vendéglő, ma Kistücsök), mely Balatonszemesen, a régi hetesen található, és sztem a tehetséges újító szellem gasztronómiai világító tornya ott a déli parton, hogy ilyen kissé hülyén fejezzem ki magam. A tulaj ugyanis, Csapody Balázs kíváncsi és nyitott ember, járja a világot, gyűjti az ötleteket, és maga sem szűkölködik jó ötletekben. A Kistücsöknek számtalan vonzó vonása mellett (jól dizájnolt fogások, 14 borvidék csúcsborai, kerthelyiség gesztenyefával, jól iskolázott felszolgálók), a legjobb tulajdonsága tán, hogy helyi és magyar alapanyagokból építkezik, de azokat teljesen eredeti módon újrafogalmazza.

Mindenki evett a déli parti strandokon sült keszeget, ennél egyszerűbb étel legfeljebb a sajtos tallér vagy a papsajt, vagy a vadsóska, vagy a pohár víz. Vagy itt van az a hülye, tájidegen busa, ez a korlátolt barom, amely nálunk nem is őshonos, a hatvanas évektől telepítették be, eleszi a halivadékok elől a planktonokat és közepes minőségű a húsa.

A keszeg itt finom, szálkamentes húsként jelenik meg, a busa meg füstölve, leverve minden füstölt makrélát, világszámmá változtatva. A balatoni halak itt fokhagymás, tejfeles laskatésztával, új hagymával úsznak be a képbe, a füstölt busa karalábé pürével vagy karalábé salátán, petrezselyem olajjal kerül terítékre, a balatoni süllő egészben sütve érkezik, a citromos fogasfilé vajmártásban tapicskol. Van persze ropogós sült csülök szalonnás, hagymás raguval vagy zöldspárgás csirkemell camembertes kefírmarináddal sütve, netán szarvas gerinc újhagymás erdei gombákkal vagy bélszín chilis olajjal, esetleg mentás madártej citrom fagylalttal.

Az étlap persze változik, de mindig egyediségre és a minőségre törekszik, Csapody szerint ugyanúgy terroir-gasztronómiában kell gondolkodni, ahogy az igényes borászok is a tájat, a talajt, a klímát és a kulturális tradíciót magába olvasztó teljesen egyedi, máshol fel nem lelhető borokban, terroir-borokban gondolkodnak. 
Csapody szerint el kell felejteni mindent, amit régen balatoni gasztronómiának neveztek, rendszerváltást kell végrehajtani a balatoni éttermekben is, mert mintha a gasztró a borok mögött járna, sőt, a borászok szerint az igazán jó éttermek csekély száma már szinte akadályozó tényezőként hat a borok értékesítésére.

Nem egyszerű persze csúcséttermet üzemeltetni, mivel itt a tóparton is, mint Magyarországon mindenhol, örök probléma a jó minőségű és friss alapanyag napi beszerzése, ami ugye a jó konyha alapfeltétele. Napnyugaton úgy harminc kilométeres körzetben bármit be tudsz szerezni, ki tudod alakítani a hálózatodat, melynek a jó bárányos, snapszos, zöldséges és sajtos spannjaid alkotják a csomópontjait, itten viszont, és ezt mélyen magyaros jelenségnek látjuk, még a balatoni hal beszerzése is gond, akár hiszik, akár nem. Bár van fejlődés, a tóparti éttermek jó részében nem balatoni borokat és halakat szolgálnak fel, ilyen is csak ebben az országban lehetséges.

Külön kunszt a balatoni hal beszerzése a monopolhelyzetű Balatoni Halászati Zrt.-től, ez még a jobbik eset, vagy a jól felszerelt, szonárral, többszáz méteres hálókkal dolgozó rabsicoktól. A halászok kábé évi 700 tonna halat halásznak ki fehéren, a rabsicok ugyanennyit fognak feketén! A Kistücsök a zéertéből szerzi be a halait, csak tiszta forrásból, de (ahogy a zéerté igazgatója mondta pár éve) az ember a két kezén meg tudná számolni azokat az éttermeket, melyek balatoni halakat adnak fel, noha mindenhol lehet halat kapni.

A Balcsit mindig imádtuk. A déli part erdős pannón dombjai és a túlparton Badacsony hallatlan látványa nem rosszabb, mint Toszkána. Az olyan borászok, mint Bujdosó, Légli, Jásdi vagy Konyári és az olyan vendéglősök, mint Csapody Balázs Európa felé tolják a tavat. A tó körüli kontextus még lyukacsos, de akkor is ez az egyik legjobb hely Magyarországon. „A boldogság itt van, csak még sokat kell dolgozni rajta, 10-15 évet biztos”, mondja búcsúzóul Csapody.

Dr.Nemtudomka

Korábban:

Van Budán egy kiskocsma?

Bort. Húszezeré?. Étterembe?. Nemnormális-e?

Kolbászhimnusz

Címkék: Balaton, gasztro, Kistücsök

← Van Budán egy kiskocsma? Kolbász-apokalipszis most →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!