• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ismét a franciák az elsők

2011-01-14 ● Kántor Endre

Tavaly Franciaország visszaszerezte első helyét a világ bortermelői között, miután egy évvel korábban Olaszország megelőzte a rangsorban. Ez persze nem azt jelenti, hogy nőtt a bortermelés Franciahonban, csak azt, hogy nem csökkent annyira, mint az Olaszoknál. Közben több tömény és pezsgő fogy.

2010 megint Franciaország a világ elsőszámú bortermelője, áll az International Wine and Spirit Research (IWSR) piackutató intézet a Vinexpo számára készített elemzéséből. 2010-ben Franciaországban, és a legnagyobb bortermelő országok közül sokban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Németországban csökkent a bortermelés. A franciáknál 419 millió rekeszes (az iparágban referencia mértékegységnek számító rekesz tartalma 9 liter) termelésével így is megelőzte a többi országot.

Az IWRS szerint a hatvanas évek óta globálisan évente átlagosan 2 százalékkal esett a bor fogyasztása. Az elmúlt öt évben a csökkenés üteme 1,4 százalékra mérséklődött, és a 2014-ig terjedő időszakban várhatóan 0,7 százalék lesz, áll az elemzésében. Ha a bor széles kategóriáján belül nézelődünk kicsit, szembetűnő, hogy a rozéborok fogyasztása 2005 és 2009 között 19,85-al, a habzóboroké pedig 4,62 százalékkal nőtt.

Töményt többet iszunk

A töményitalok piacán 9,5 százalékos növekedéssel számol az IWSR a következő 4 évben, elsősorban az ázsiai piacok növekvő importkereslete miatt. Ezzel párhozamosan folytatódhat piaci kereslet eltolódása a prémiummárkák felé. ?A legtöbb magasabb alkoholtartalmú szeszesitalt már felvásárolták a nagyobb, nemzetközi cégek, amelyek jobban tudták piacosítani ezeket a márkákat? ? idézte a Vinexpo operatív igazgatóját, Robert Beynat-t az MTI.

A tömény szeszesital-piac értékesítési bevételei 2014-re 230,27 milliárd dollárra emelkedhetnek, az eladott rekeszek száma pedig 2,74 milliárd darab lehet.

A pezsgők is jobban fogytak

A pezsgők (itt kimondottan Champagne-ról van szó) értékesítése 7,5%-al nőtt világszerte 2010-ben, a Drinks Business adatai szerint. 2009 elég cudar év volt a pezsgősök számára, akkor 42%-al estek vissza az elasások. Az idei év azonban fordulópont lehet, eddig az export adatok legalábbis ezt ígérik. A Champagne esetében az első 7 hónapban 36%-os visszaugrást regisztráltak. A lapnak nyilatkozó Stephen Charters szerint a pezsgő az önbizalom és ünnep itala, akkor isszuk, ha ünnepelni valónk van. A gazdaság helyrebillenésével van is erre okunk, mondta a Reims Management School Champagne tanszékének vezetője. Úgy tűnik, idén és jövőre még rendkívüli bővülés is lehet, főleg az ázsiai piacoknak köszönhetően, tette hozzá.

A zseniális archív fotókat innen szereztem.

Címkék: ázsia, bortermelés, eladás, fogyasztás, francia, franciaorszag, kereskedelem, pezsgő, rekesz, statisztika, termelés, tömény, vinexpo

← Borral szupravezetnek a Japánok Szemünket Koreára vessük →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!