• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Támad a ködös Albion

2007-06-28 ● Kántor Endre

Régi angol vicc: hogyan tegyél szert egy kisebb vagyonra? Kezd nagyobb vagyonnal, majd nyiss borászatot Angliában. Lehet azonban, hogy hamarosan más válasz után kell nézni, a felmelegedés miatt ugyanis egyre jobbak az angol fehérek, főként a pezsgők.De Anglia…

A londoni Wine Fairre ingázni kellett, méghozzá nem is keveset, naponta vagy másfél órát. Így esett, hogy sikerült mindennapi ától cetig átfésülni a helyi nyomtatott médiát. Mivel érdeklődési köre az embernek igencsak beszűkül egy borvásáron, legjobban a The Guardian május 26-i „Le Vin Anglais est arrive” című cikke fogott meg arról, hogy támad a brit pezsgőbor a nemzetközi piacon, mindez persze a globális felmelegedés miatt.

Meg is fogalmazódott, hogy ezt a cikket szépen átmagyarítva a köz elé terjesztjük, hogy nesze nektek, itt a Denbies borászat (Anglia legnagyobbja, 107 hektár, Surrey) kiválósága, a Greenfields 2003, amely ugye, aranyat nyert az International Wine Challenge-en, az iparág oszkárján, verve a nagyon erős, franciákkal dúsított nemzetközi mezőnyt. (Minden más a Wine Fairről itt.) Sussex mintegy 100 kilométerrel fekszik északabbra Champagne-nál, ráadásul ugyanazon a mészkőtalapzaton is fekszik. Hoppácska.

Örülnek a forró nyárnak, meg az aranynak…

Namármost. A cikk kimerítő és teljes, olvassa el bárki nyomtatásban az említtet Guardian hétvégi számának National mellékletében, vagy itt az interneten: http://environment.guardian.co.uk/climatechange/story/0,,2088569,00.html

Meg is ihlette a sztori a Figyelő londoni tudósítóját, Vértessy Pétert, aki még tovább nyomozott a témában, és a hetilap mostani számára elő is állt mindazzal, amit érdemes elmondani, Északi pezsgés címmel. Zanzásítva a következőről van szó:

Nemzetközi díjak sora jelzi, hogy a brit borászat egyre jobb minőségre képes: a legmenőbb angol bortermelők pezsgőinek palackjáért a szigetországban ma 17-22 fontot is elkérnek. Angliában kisebbfajta reneszánsza van a borászatnak, annál is inkább, mert a globális felmelegedés következtében a minőség is egyre javul. A szokatlanul kedvező időjárásnak köszönhető tavalyi 3 millió palack – amelynek zöme a délkelet-angliai, elsősorban sussexi borgazdaságokból került ki ? franciahonban ugyan évi 300 millió palackot készítenek.

Nő azonban a brit pincészetek száma: ma már 350 szőlőgazdaság van az országban, ebből 25 a rosszabb talajú és valamivel hűvösebb éghajlatú Wales-ben, a többi Angliában. Már a római hódítás idején is voltak szőlőskertek, a déli lejtők a kellemes klíma miatt kedveztek a rómaiak által behozott szőlőfajták telepítésének.

Most tessék figyelni, kedves AMC és FVM!

A kibontakozó sikertörténetre a londoni mezőgazdasági minisztérium is felfigyelt: a tárcánál „borpolitikai osztályt” hoztak létre, amelynek feladata az ágazat támogatása, és a brit bortermelők érdekeinek nemzetközi – mindenekelőtt európai – képviselete. Az EU ugyanis egyelőre nem támogatja a brit borágazatot: mivel kibocsátásuk az elmúlt 5 év átlagában nem érte el az évi 3,3 millió palackot, uniós értelmében nem minősülnek bortermelő országnak. Ha így megy tovább, a brit borászok szépen lassan be is váltják a hozzájuk fűzött reményt. Teljes cikk a Figyelő eheti számában.

Kántorbandi

Korábban:

A globális felmelegedés első áldozata

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Laczkó: Legyünk lokálpatrióták!

A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek?

Címkék: Anglia, Denbies, Globális Felmelegedés, pezsgő

← Vodkát bármiből lehet csinálni Kunsági cseszegi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!