• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Még mindig surmó a borivó magyar

2007-08-16 ● borravalo.hu

Fogyasztóiszokás-kutatást hozott a posta, a Gfk annak járt utána, mit iszik a magyar odahaza. Mennyiségileg szépen növekszik, gyarapodik a piac, egyre kedveltebb a bor. De ha közelebb hajolunk, már nem is olyan kívánatos az a tortagrafikon. Rettenetes trendek elemzése.

Nő a borfogyasztás, ez a legfőbb konklúziója a Gfk kutatásának. Megszorítás ide, infláció oda, iszik a magyar rendesen. A jó társadalomkutatók az otthonra vásárolt innivalót vizsgálták. A 2005-ös, ötszázalékos fogyasztás-növekedés után 2006-ban 13 (!) százalékkal nőtt az otthoni fogyasztásra megvásárolt bormennyiség. Összehasonlításul: 2006-ban égetett szeszből 14, sörből 5 százalékkal vettek többet.

A 2005-ös negyvenegy százalékhoz képes mostanra a lakosság 38 százaléka mondja azt, hogy soha nem iszik bort. Azért, ha belegondolunk, ez a szám még így is hipermagas ? a nótórius sörösöket leszámítva itten gyakorlatilag egy ellenséges tömeggel van dolgunk ? a lakosság több mint harmadáról van szó, he!

A borvásárlás értékileg is növekedett: 16 százalékkal magasabb a megvett bor értéke. Nőtt ugyan a minőségi bort vásárlók száma, de jöjjenek most az igazán szomorú tények. Also: továbbra is 40 százalék az asztali borok aránya. Ez alatt nem az extravagáns borászok termékeit értjük, akik nem hajlandóak bemenni a hagyományos kategorizációba (mint például a szupertoszkán Sassicaia), hanem a Csaplárosné & Co.-t, meg a Koccintóst, meg a jó öreg, sokat emlegetett Legényest.

Szomorú torta

A megoszlás cukortartalom szerint a következő: 2005-ben édes 7%, félédes 50%, félszáraz 9%, száraz 33%. Ehhez képest, ha lehet, a 2006-os év még elkeserítőbb: édes 10%, félédes 53% (hoppácska), félszáraz 9%, illetve száraz borból 28%.

Namármost. Azt ugye látjuk, hogy a teljes magyar borfogyasztás 53+10 azaz több mint kétharmadát tette ki tavaly az édes-félédes bor. Csendben idézzük fel, hogy mifelénk természetesen édes bor lehet a tokaji, illetve az ilyen-olyan fajta késői szüretelésű, vagy jégborok. Az viszont hótziher, hogy nem ezek adják azt a bizonyos kétharmadot. Ezek a borok ugyanis a szociológusok szerint hibahatáron belül vannak. Olyan kevés van belőlük, hogy egyszerűen nem mérhetőek. Visszaszorult a száraz fogyasztás, ez még inkább arra enged következtetni, hogy néhány helyen jobban meglendült a cukros zsák.

Már a KultuszTárca is megírta egyszer, hogy parasztok vagyunk, Grafitember is hiperrealisztikus képet festett (izé, rajzolt) nekünk, most meg látjuk ezeket az adatokat, és keressük a szögbelövőt. Mert azon kívül, hogy mit vesz, honnan veszi a bort a magyar? 2006-ban hiper és szupermarketben vásárolta 37 százalék, diszkontból vásárol 29 százalék, visszaszorulóban a kistermelők (2006-ban még 9, ma már csak 6 százalék járkált a kis öreghez a hegyre), egyéb (valszeg ezek lesznek a borbutikok!) 4, azaz négy százalék. A hipermarsékban, ahol van, hogy két évig áll egy palack a polcon, ami még ha felső polc is, rendesen betesz annak a palacknak. És mi a választás alapelve? 800 forint körül, vagy az alatt legyen. (Pedig rádobna egy százast, meglepődne mit vehet belőle.)

Tanulságok: Érdeklődés növekszik, de rosszfelé megyen. Szeretett honfitársaink továbbra is a félédes vörösre hajtanak főleg. Meg az árra. Tanuljuk már meg, hogy olyan, hogy jó és olcsó nincs. Szar és olcsó van. Minőséget hibahatáron belül találni, sorry vagyunk. Indokolttá válik hamarost a Nagy Borravaló Hipermarsé Sampionsip. Már készítjük a vegyvédelmi ruhát, meg a savlekötőt. És hát ugye, ahogy azt eddig is mondtuk, nagy hangsúlyt kell fektetni a bormarketingre, szerencsére ebben a dologban változások vannak, írunk is róla hamarost. Egyik szemünk sír.

Címkék: borfogyasztás, édes, félédes, félszáraz, száraz

← Különleges évjárat lesz, de milyen? Indiana Jones és a legelső hatos aszú →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!