• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Nagy Berlini balhé ? Flessbekk, mein Engel

2007-09-27 ● borravalo.hu

Flensburger sört talál Stevie Kraft, amely számára olyan, mint az éltető levegő: Budapesten nincs belőle sok. A pompás német sör fellelését kihasználva, újabb bőrt húz le a Berlini Sörfesztivál rókájáról (tízpontos képzavar, a Borravaló legjava!), és beszámol arról, mi emlékezetest kóstoltak azokon a nem is olyan távoli, csodálatos augusztusi napokon Kántorbandival.
2007_09_flessbeck1
Berlin fölött az ég.
A minapában, hipermarséban járva, nem hittem a szememnek. Az egyik polc végében, a földön egy raklapon egy rakás hatos Flensburger Pils. Kevés termék indít el bennem komolyabb gyomorremegést, de ez speciel az egyikük. Akartam már az internetről is rendelni, de mindig megállította a kezem az a kép, ahogy a Magyar Posta budaörsi csomagelosztó központjában valami alkalmazott meghallja a palackcsörgést, és sunyi tekintettel a sniccerért nyúl.

Legutóbb Berlinben volt szerencsém a Flensburgerhez, akkor amikor Kántorbandival kavarogtunk az ötkilométeres Biermeilén (lehet, hogy tengeri mérföldről van szó????). Akkor megígértük, hogy írunk majd a kóstolási tapasztalatokról, de annyi volt az új inger, hogy ez valahogy elúszott az ?és egyszer majd folytatjuk azt is?? – mappába. No akkor indul a hiánypótlás, szó ne érje a ház elejét.

Általánosságban a németekről elmondhatjuk, hogy sörügyben elég maradiak, tekintettel arra, hogy a mai napig tartják a Reinheitsgebotot, vagyis a tisztasági törvényt, amelyet 1516-ban vezettek be a bajorok. E szerint csak malátából, komlóból és sörélesztőből készülhet a sör. Ja és természetesen vízből. De semmi több. És ez jól is van így.

Dr. Tudomka
Fő fajták tekintetében ott van a világ legalapabb söre, a Lager. Ez a német lagen ? tárolni, fektetni szóból ered (amiképpen a cseh lezak, ha már). A szó onnan jön, hogy a főzés után hideg pincékben ?fektették? a sört amíg megerjedt, nagy ászokhordókban.
Sör alapvetően kétféle van, alsó és felső erjesztésű sörök. Az alsó erjesztésűnél – ilyen a lager, a pils -, az élesztő az erjesztőkád aljában gyűlik össze, ezeket nagyon alacsony hőméréskleten erjesztik. Vannak a felső erjesztésű sörök, mint például a Weibsbier, vagyis a búzasör, vagy a Kölsch, amelyket jóval magasabb hőfokon erjesztenek, és az élesztő ? ki hinné ? az erjesztőkád tetején gyűlik össze: az összes belga, és a legtöbb brit sör is így készül.
Ha sörre gondolnak, általában Lagerre gondolnak a világon szinte mindenütt, ha éppen nem a Brit-szigeteken vagy Belgiumban leledzik a sörissza. A lager lehet pilzeni (pilsner), ez azt jelenti, hogy a felfőzött malátát a szokottnál hűvösebben aszalják ? 60-80 fokon –  majd a főzéskor sok komlóval ízesítik, ettől lesz olyan keserű. Általánosságban elmondhatjuk, hogy több komló = keserűbb íz, a komló azonban nem csak keserűséget ad, a különböző fajták szinte fűszerekként működnek.
Ha az árpát magasabb hőfokon aszalják, 80-90 fokon, akkor bécsi, ha 90-113 fokon akkor az bajor módszer, itt ha lehet, kissé édeskésebb a sör íze. Eddig a sör Helles, vagyis tiszta, világos.
Ha a malátát a szárítás mellett még a szokottnál jobban megpörkölik, akkor az már Dunkel, vagyis sötét sör lesz. Itt nem feltétlenül a baksör töksötétjére kell gondolni, inkább valami sötét-rubinszínűre, de a skála változik, amiképpen egy rozé is lehet aligrózsaszín, vagy szinte vörös. A legsötétebb, pörkölt malátából készül a baksör, bockbier, ennek már egyértelműen karamelles, édeskés íze van. Ezek színezésére olykor tényleg használnak karamellt, vagy melaszt (amiképpen teszik azt a jó konyakoknál is).
Elsősorban a bajorok isszák a búzasört, vagyis Weisbiert, amely nem árpából, hanem búzából készül. Gyakran szűretlenül csapolják-palackozzák, ez a HefeWeizen ? ez áll talán legközelebb a történelmi sörhöz. Ebből is készül helles és dunkel, jó sűrű főzet, általánosságban elmondhatóm, hogy a megszokottnál egy kicsit gabonásabb-savanykásabb íze van, lehet szeretni, de van akinek nagyon nem jön be.

Fegyelmezett Lager

Legelső kóstolásunk, a rácsatlakozás a Biermeiléra egy bajor lager volt, amelyet az Augsburgi Riegele sörgyár standján vételeztünk. Iskolalager, mondhatni. Annyira keserű, amennyire kell, a komló miatt érezni rajta némi füves illatot, és ami a legfontosabb, tökfriss. Ezt a sört egyenesen a gyártósorról kaptuk, jó nyitány volt. Az Anton Dreher-szerű bajuszbajnok alapítóért az üvegen külön pont jár.

2007_09_flessbeck3

Egy csodálatos pillanat, avagy érzékien fogni a gurkent…

Kántorbandi kitalálta ugyan, hogy menjünk egyből a legvégébe ? nem tudtuk, hogy éppen két metrómegállónyira vagyunk a vége táblától, Stevie Kraft azonban képtelen volt megállni, hogy ne igyon egy pohár Glück Auf, vagyis ‘Jószerencsét!’ sört. A bányásztelep sejlett föl neki, szénporos arcú, lapátkezű nagyapák, kemény, jóságos férfiak, frontfejtés, faléz, csillefogó macska, meg szívlapát. Szar dolog úgy felnőni egy bányászvárosban, hogy az embernek egyetlen bányász rokona sincs? – erre gondolt Stevie Kraft.

A Glück Aufot a Német Érchegységben, bányavidéken főzik, méghozzá olyanra, hogy a sörből a kasban felhúzott bányászok anélkül tudják meginni az első 3-4 litert, hogy észrevennék, sört isznak. A szín nagyon enyhe, az íze komlós, de igen kis testtel, döbbenetes mennyiséget be lehet belőle pumákolni, ha az ember nem figyel oda.

Északi Pilzeni

Hajlamosak vagyunk a burkusokra, mint bőrgatyás-zegretollas pocakosokra gondolni, de ne feledjük el, hogy Bajororországon kívül a Bundesrepubliknak számos más tagja-tája van. Mi most hagyjuk is az Alpesi tájakat, irány a Keleti-tenger és Frízföld, ahol nagyon komoly sörök készülnek. Ez a feketemagasnyakúpulóveres-kapitánysapkás-pocakosok világa!

2007_09_flessbeck4

Bandi és angyalai – Ich War Dabei bierfest rutinpólóban

Az északi főzdék egy csoportban (rudliban, hehe) kínálták a söreiket, mi persze rögtön odahúztunk a Flensburgerhez Kántorbandival. Az északi sörgyárak alaptípusa általában pilseni. A helyi komlóról pedig azt kell tudni, hogy nagyon-nagyon keserűvé teszi a sört, ami nagyon jó. Ennek archetípusa a Jever, de ezt tudja az általunk oly nagyra tartott Flensburger is. A Flensburger szintén komlós, überkeserű pilzeni, de itt a komló egy csomó zöldfűszer hoz be a képbe, kakukkfüvet például ? illatban mindenképp. Ezért is írják a palackokra, hogy Herbwürzig. Vagyis, hogy fűszeres, a kesernyésség mellett általában ez az északiak legfőbb stílusjegye. A Flensburger ráadásul Weizent is főz, merőben szokatlan gyakorlat ez a messzi északon. A búzasörük igazán sűrű, és egészen természetesen savanyú, autentikus bajornak is elmenne akár.

A bak fölött van még egy kategória, a Stout, ez feketének tűnik (pedig vörös), és a pörkölt maláta mellett még tiszta pörkölt árpát is adnak a főzethez, ilyen például a Guinness, ez hagyományosan felső erjesztésű sör. Ennek egy egészen bizarr változatába botlottunk a felvégen, a Biermeile legvégén. Az amúgy kolbászmaffiózó Thüringia Meininger nevű főzdéje készíti, és Banana Jack a neve. A sör gyakorlatilag egy komplett reggelit jelent. Készítenek egy bivalyerős stoutot, majd hozzáadnak 50 százalék rostos banánlevet. Ha megerjedt szűrik. Pörkölt gabona, és átható banáníz jellemzi, elsősorban gyerektápszernek javasolnám, mint tudjuk a komló nyugtató hatású, tehát problémás kölkökbe is nyugodtan tölthetjük.

2007_09_flessbeck2

Mindenki okulására Kölsch

Este, amikor már mi is, meg az ég is sötétre váltottunk, kértem dunkel-t a Reissdorff Kölsch standjánál. A csaposhölgy, amolyan ?hülye vagy fiam, de mi így is szeretünk? bocitekintettel csak annyit mondott, ?Kölsch gibts nur in helles.?. merthogy a Kölsch Köln és környéke különleges söre, amely nem Lager, hanem Kölsch.

Abban különbözik, hogy felső erjesztésű, vagyis jóval lágyabb ízű, mint a hagyományos láger, viszont áttetsző aranysárga a színe, mint a legjobb pilzeninek. Még egyfélét megkóstoltunk belőle, ez a Dom Kölsch (Kölnben járunk ugye). Itt szintén a lágy ízek dominálnak.

Sűrű fekete sört kortyoltunk a Luther sörfőzdénél, amely imázsát teljesen a reformátortól szalajtotta. Furcsa mód, az egészen súlyosnak tűnő kellnerinek mind-mind apácaruhában csapolták Luther Márton sörét. A Wittenbergi főzde Luther söre egészen sötét baksör, kis karamelles beütéssel, gondolom ez a hit által üdvözülés reménye a nagy pápista keserűségben.

Egyszer hazafelé vánszorgás közepette, amikor már minden mindegy volt, Stevie Kraft még kitalálta, hogy kéne egy sör. Így sikerült behatóbb ismeretségbe kerülni a Nigeria Star nevezetű egyszerű lagerrel. A hétdecis üveg apró figyelmesség a gyártótól, a csálé címke pedig emlékeztet minket arról, hogy a főzet nem a német precizitás földjéről származik. A sör leginkább a gabona édességét hozta, meg a végén némi komlót mutatóba. Persze akkor már teljesen mindegy volt?

A borravaló brigádjának az EasyJet adott szárnyakat, köszönet érte!

Címkék: Banana Jack, Berlin, Dom Kölsch, Flensburger, Glück Auf, Jever, Kölsch, Lager, Luther, Nigeria Star Lager, Pils, Riegele, Riessburger Kölsch, sör, Star, Stout, Weizen

← Prost, mein Engel! – A Nagy Berlini Balhé vol 2. Prága otthonos →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!