A Foss Marai (Puglia) alapvetően habzóborok előállítására van berendezkedve. Az üzem Treviso-tól kissé északra található. Ez a bor sem hazai beszerzés, ajándék volt.
A bor a képen látható palackban és pezsgős dugóval, valamint kosárra lezárva érkezik annak ellenére, hogy csendes. A passito (erjesztés előtt szárítják a szőlőt) technológia 15 gramm cukrot eredményezett.
Illatában aszalt birs, majd asztalt szilva, kis melaszosság és füge mutatkozik. Szájban olajos struktúra, kissé gejl is a késői tokajiakhoz szokott szájnak, öt és feles savai nem tudják rakni alá a basszust, ettől egy kis lomhaság is felróható. A karakter mézes-birses, enyhén florális beütéssel. A cukor takarja az egészet, ha túlozni akarnék, azt mondanám elírtak egy nullát az analitikai érték mellett. 3 csillag maximum, nem voltam elájulva.
Érdekesség, és azt hiszem bizonyos ételekhez a passito borok valószínűleg nélkülözhetetlenek. A tokajinak azonban nincs párja.