• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Villány és Szekszárd a McWine ellen

2007-11-08 ● Kántor Endre

Joggal nevezhető szenzációsnak az az aláírási ceremóniácska, mely október 5-én zajlott le Villányban, a Bock pincészetben. Persze fura, hogy csak most írunk róla, lényeg, hogy nem nagyon lett exponálva a dolog, a Borigo is csak legutóbbi számában hozta le. A 2 millió eurós borpromóciós projekt egymillió eurós úniós támogatásban részesül, ami hihetetlen siker és új dimenzióba emelheti a villányi bort.

A siker jelentőségét jól jellemzi, hogy 2007-ben Európában ez az egyetlen sikeres bormarketing pályázat, noha úgy a franciák, mint a spanyolok vagy az olaszok is ringbe szálltak.

A régiós konzorcium azt jelenti, hogy Szekszárd és Villány együtt, a Regius Vinum Europae (Európa királyi borai) ambiciózus cím alatt pályázott, felrajzolva a Dél-Pannón régiót mintegy. A vállalkozás legfontosabb elemét, a beugrót, azaz a súlyos, negyedmilliárdos önrészt öt pincészet biztosítja. A fő finanszírozó a Wunderlich Pincészet, a régió avantgarde-ját alkotó finanszírozó csapat tagja továbbá a Bock, a Sauska, a Takler és a Vylyan.

Bock József és Ipacs Szabó István a Vylyantól

A nagyívű, három éves tervben (2008-2010) gondolkozó vállalkozás főbb célkitűzései: piacbővítés az únióban, vagy ahogy Szűcs Róbert (Wunderlich Pincészet) mondta: „világszinten is láthatóvá kell válnunk.” A belső piacon evidenciává tenni az eredetvédelem alapvető jelentőségét, a védett eredetű ill. földrajzi eredet-megjelöléssel ellátott, meghatározott termőhelyről származó minőségi bor titulus súlyát, ami nélkül nincs sikeres borország.

A „McWine-nal” szemben az únió az m.t. borról szól, a Dél-Pannón régió borai is erről akarnak szólni, mert az eredetvédelem az uniformizálódás inverze. Cél a belső és külső piac közti kommunikáció javítása is, az információk eljuttatása a célpiacokra (Anglia, Írország, Németország, Ausztria, Lettország, Lengyelország és persze a belső piac).

A szövetség tagjai egyetértenek abban, hogy a Szekszárd-Villány tengely által készített borok cseppet jelentenek csak a világ bortengerében, ezzel szemben úgy gondolják, hogy a régió vezető ereje lehet a magyar bornak, mert a világban a magyar bor képviselhető szegmensét jelenti illetve mint régió, jól kommunikálható és eladható.

Heimann Zoltán szerint koncentrálni kell a pénzeszközöket, nem szabad százfelé szórni, egységes, arculatot kell formálni, mellyel a régió a világban megjelenik és szinergiákra kell törekedni a végre, annyi év csipkerózsika-álma után talán tényleg beinduló Bormarketing Kht-val is, mely a jövedéki adóból marketing-hozzájárulássá átváltozott pénzek fölött diszponál.

A pályázó szervezetek (három hegyközség: a Tenkes, Villány és a Szekszárdi Borvidék) megtalálták azt a profi, szorgos és empatikus szervezetet (Rekontir Kft.), melyanya 1500 oldalas piackutatási got készített és megírta a sikeres pályázatot.

Valami végre tényleg történt, valódi összefogás és előrelépés ez a szokásos helyben járás és széthúzás helyett, magyar bortörténelmi esemény, ami valódi eredményeket fog hozni. (Ez kicsit vörös farok, de igaz).

Dr. Nemtudomka

Korábban:

Tokaj járatlan úton

Jövőre indulhat a bormarketing

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Címkék: Bock, Regius Vinum Europae, Sauska, Szekszárd, Takler, Tenkes, Villány, Vylyan, Wunderlich

← Nem kelt el a 26 milliós bor Soha ilyen drága aszú nem volt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!