• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Nem kelt el a 26 milliós bor

2007-10-30 ● Kántor Endre

Nem kelt el az Edward Roberts International múlt vasátnapi aukcióján egy 1961-es Chateau Petrus Imperial, mert a ház további eredetiség vizsgálódás miatt visszavonta azt. Szakértők 150 ezer dollárt vártak a palacktól, ez a mostani gyenge dollárárfolyam mellett is 26 és negyed millió forint.

A chicagói Columbia Yacht Clubban rendezett aukción azért nem szerepelt az Imperial palackos tétel, mert a ház nem volt 100 százalékosan meggyőződve eredetiségéről, írta a CNN Money. Mostanában gyakran merülnek fel kétségek antik, ikon vagy befektetési kategóriás borokkal kapcsolatban, erről már a Borravaló korábban beszámolt.

Az aukciósház egyébként nem kételkedik a palack eredeti mivoltában, csupán minden dokumentációt rendben akar tudni, és minden kétséget kizáróan biztosítani akarja jövendőbeli tulajdonosát. Vagyis aukció lesz, lehet készülni :)

Dr.Tudomka

Palackméretek

 

Demi ? ? Standard üveg

Standard ? 0,75 liter

Magnum ? 2 Standard üveg

Marie Jeanne vagy Tregnum ? 3 Standard üveg

Dupla Magnum ? 4 Standard üveg

Jeroboam ? 6 Standard üveg

Imperial ? 8 Standard üvegi

Balthazar ? 16 Standard üveg

Nebuchadnezzar ? 20 Standard üveg

Melchior ? 24 Standard üveg

 

Talán nem véletlen az ó- és újszövetségi, illetve zsidó hagyományok alapján való elnevezés ? tippünk szerint kereskedők találták ki ezeket, többet nem tudunk. Érdekes, hogy ami Bordeaux-ban Imperial, az Burgundiában Methuzalem (Matuzsálem) néven fut.

A 150 ezer dolláros ár egyébként nem lenne abszolút rekord, bár kétségtelenül ott lenne a dobogón a valaha legtöbbért elkelt borok versenyén. A legdrágábban eladott palack ever, egy 1945-ös Chateau Mouton-Rothschild volt, amin a Sotheby?s közreműködésével 310 700 dollárért (jelenlegi árfolyamon számítva 54 millió 350 ezer froncsi) adtak túl idén februárban.

A most aukcióra nem került Petrus egy komoly kollekció része, köztük egy 1945-ös Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam, illetve egy-egy standard 45-ös és 82-es évjárat ugyanebből, egy-egy 1921-es, 1947-es és 1961 es Chateau Petrus Magnum és egy standard 1961-es Chateau Latour-A-Pomerol. Ebből kábé meg lehetne venni a Fenyő villát, meg mellé egy Lamborghinit. Csak a miheztartás végett.

Miért kerülhet ennyibe egy palack bor?

A Chateau Petrus a csúcskategóriás borok közül az egyik legjobbnak tartott borászat. A bordeaux-i Gironde folyó jobb oldalán terülnek el a földjei, ezek presztízse is igen nagy. Az Imperial palack nagyon ritka, emiatt komoly prémiumot jelent az évjáraton és előbb említetteken kívül. Sokak szerint a nagyobb üvegben lassabban öregszik a bor, emiatt jobb befektetésnek minősül. Egyébként az 1961-es évjárat az egyik legjobb volt Bordeaux-ban, a szakik szerint ezek a borok most értek legjobb korukba, ezért még inkább jó vételnek minősül egy 61-es palack.

A borkultúra térnyerése világszinten észlelhető jelenség, ezzel együtt az árolló is nyílik szépen: ahogy egyre több termelő és fogyasztó lép a piacra, egyre több az olcsóbban előállított, azonnali fogyasztásra szánt termék, ezzel általánosságban elmondható, hogy deflációs folyamat van a borpiacon, s az árak csökkennek.

Ezzel együtt, a prémium, ikon és befektetési kategóriás borok iránti kereslet is elképesztően megnőtt, ezek árával együtt, hiszen itt korlátozott számú tétel áll rendelkezésre, ami részleteiben kerül piacra. Ez okozza az elképesztő árakat. Presztízsből és befektetésből egyaránt vásárolják ezeket a borokat: újra piacra dobni nagy profit reményében ugyanolyan kecsegtető, mint high-end éttermek számára birtokolni ilyen borokat.

Számunkra nagyon szeretnivaló módon egy princeton egyetemi közgáz professzor, Orley Ashenfelter fogalmazott: kétféle bor van most a piacon ? inni és gyűjteni való. Mint a bélyegeknél, a gyűjteménybe valóknak értelmetlenül magas ára lehet, mondta és hozzátette: „Én a boromat megiszom, a bélyegeket pedig borítékra ragasztom, és elküldöm velük leveleimet ? azokon szoktam csodálkozni, akik nem így csinálják.”

Kántorbandi

Korábban:

Óvatosan a minőségi francia borokkal

Indiana Jones és a legelső hatos aszú

Laroche – pengeéles chardonnay a fagyban

Címkék: drága, Imperial, luxus, Mouton-Rothschild, Petrus

← Részrehajló a borpápa? Villány és Szekszárd a McWine ellen →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!