• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Részrehajló a borpápa?

2007-10-29 ● borravalo.hu

Robert Parkert, a mindenki által rettegett borújságírót azzal vádolja volt asszisztense, hogy részrehajlóan ítéli meg a borokat. Vagyis, hogy a haverok javára pontoz ? ez jelent meg a hétvégén a Daily Telegraphban. Az asszisztens, Hanna Agostini könyvben próbálja leleplezni Parker urat. Amennyiben a dolog bebizonyosodik, akkor nagyjából újra lehet írni a bor utóbbi két évtizedes történetét, és vissza kell kóstolni egy csomó régi tételt.Tudják hogy hívják azt a nagyjából a kilencvenes években tetőző korszakot, amelyben ma is élünk? Parker éra. Nem a globalizáció kora, meg hagyjuk az ezotériát ezzel a Vízöntő-kor dologgal. A Parker érát éljük, tessék csak bemenni egy borkereskedésbe, és meggyőződni róla személyesen.

Robert M. Parker Jr. egyszerű cégjogász volt az USA-ban. A hetvenes években elkezdett érdeklődni a borok iránt, 1975-től elindított egy hírlevelet (tudják, olyan ami az interneten jön, csak éppen papíron, borítékban, a postaládába),  ez volt a The Baltimore-Washington Wine Advocate, amelyet 1978-ban The Wine Advocate-ra, vagyis Bor-védőügyvédre rövidített.

Az emberek imádták Parkert. Szerinte ugyanis semmit sem kell tudni arról, hogy mi van a címkén, ki a fenét érdekel az, hogy a bor milyen GrandCru, esetleg Kabinet-Prädiketswein, vagy akármi. Emeljük ki a bort az ő kontextusából, ellenben értékeljük egy 1-100-as skálán, egy tizedesjegyig, ez az, amire egy fogyasztónak szüksége van, ha bort vásárol, semmi több. Vagyis, hogy a 84,5 az alacsonyabb, mint a 89,3, függetlenül attól, hogy adott esetben a gyengébb pontozást kapó bor jobban képviseli egy adott borvidék jellegzetességeit.

Korrupt pápa?

Hanna Agostini 1995 és 2003 között volt Parker asszisztense. Egy mítosz anatómiája című könyvében az áll, hogy Parker „egészségtelenül közel áll” bizonyos bordeaux-i chateu-khoz. A könyv szerint Parkert több ízben „túlságosan is otthonosan” látták vendégül Bordeaux-ban.

A Chateu Quinault borai például az után kaptak kiemelkedően jó minősítést, hogy Parker egy fényűző ebéden vett részt Alan Raynaud-val, a birtok borászával. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy hoppácska. Egyébként Raynaud úr perel, bizonyos bekezdéseket a könyvből is ki akart húzatni, sikertelenül.

A könyv szerint Parker megegyzett Michael Rolland nemzetközi borász tekintéllyel, hogy vegye rá a nagy chateau-kat: olyan nehéz, érett, testes vörösborokat készítsenek, amelyek jobban megfelelnek az ő személyes ízlésének. Ezekért a nagydarab vörösökért bomlanak az amerikai piacon, az európaiaknak azonban nem eléggé szofisztikáltak. Rolland úr visszautasította a vádakat, azt mondja, Parker volt asszisztense csak a pénzért vádaskodik.


Kinek a bora?

Igazak a vádak, vagy hamisak, van a dologban elgondolkodtató bőven. Jelesül az, hogy mit művelt Parker az utóbbi két évtizedben.  Magas pontszám: keresett bor, alacsony pontszám, és a kutyát nem érdekli az illető bor, ilyen egyszerű. Azt mondják, egy jó Parker pontszám akár 15 százalékot is dobhat felfelé a bor árán, közvetlenül a megjelenés után, aztán meg, határ a csillagos ég. Naná, hogy a fogyasztók szeretik, hiszen gondolkodni nem kell, csak a számokat figyelni.

És mit szeret Parker úr? Hát a jó érett, zsíros, naaaagy testű vörösöket. Komoly kérdés, hogy a kilencvenes évek vörösbor-cunamiját amely alól azért lassacskán kezd kikászálódni a világ, mennyiben indította el ő. Ha igen, akkor például mondhatjuk azt ? persze csak suttogva ? hogy sok áttéten keresztül a villányi nagyok ? Bock, Gere, Tiffán egy kicsit az ő szülöttei is?

A fogyasztók egy kicsit elfelejtettek olvasni, csak vedelni akarnak, könnyen, tanulás nélkül, és hoppá, kinek készítenek bort a borászok? Nekik? A francot. Robert Parkernek.

Stevie Kraft

Korábban:

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Óvatosan a minőségi francia borokkal

Franciaország-Argentína 1:0 – a nagy malbec teszt

Címkék: Bordeaux, Robert Parker, The Wine Advocate

← Tudjuk mit ivott Clinton Nem kelt el a 26 milliós bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!