• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kastélyhíradó

2011-03-08 ● Kántor Endre

Pörög az élet a francia chateau-k körül, a héten három érdekesebb hír is napvilágot látott. A Margaux-nál a végletekig elmennek a hamisítás ellen, a legújabb védelem a héten került a palackokra. Közben egy kínai úr gondolt egyet, és felvásárolt egy chateau-t, egy másik birtok pedig az első bio premier grand cru lett.

A jelen héttől kezdve új biztonsági eljárással vannak ellátva a Chateau Margaux palackjai. A Prooftag nevű csík a kapszulát köti össze a címkével, referenciaszámmal és egyedi mintázattal van ellátva, amit a birtok weboldalán ellenőrizni lehet. Ha leszedik a csíkot, a kapszula megsérül. Az új biztonsági eljárást a Margaux főleg a hamisított kínai áruk ellen dolgozta ki, ez nem az első ilyen bevezetett dolog. A palackokon lézeres bemetszés van, minden évjáratban külön speciális öntőmintát használnak a palackokhoz, melyek külön számot és vonalkódot viselnek, a címkék speciális papírra külön egyedi tintával vannak gyártva. A birtok azt szeretné, ha ezekkel a módszerekkel 30 év múlva is eredetinek tudhassák a kikerülő palackokat, írta a Decanter.

Közben, pont egy kínai úr vásárolt be Bordeaux-ban, a cru bourgeois besorolású Chateau Laulan Ducost vette meg Medocban. A cru bourgeois a Gironde bal partjának külön klasszifikációja, olyan birtokokat soroltak ide, amelyek kimaradtak az eredeti 1855-ös Grands Crus Classes klasszifikációból. A 42 éves kínai üzletember, Richard Sen Dongdzsun ékszerbolt-lánc tulajdonos, Shanghai környékén 400 üzlete van. Az árat nem hozták nyilvánosságra. Tervei szerint abbahagyják a franciaországi értékesítést, és kizárólag Kínára koncentrálnak, egy újonnan létrehozandó borbolt hálózattal. Egy Saint Estephi termelő a Decanternek elmondta: az akvizíció azt mutatja, hogy megjelentek a komoly kínai vevők a Bordeaux-i piacon, és a presztízs pincészeteket célozzák meg. Az ügylettel hatra nőtt a kínai tulajdonú Bordeaux-i chateau-k száma: Chateau Latour-Laguens, Chateau Richelieu, Chateau Chenu Lafitte, Chateau de la Salle and Chateau de Viaud.

Megvan az első bio grand cru is: a sauternes-i Chateau Giraud most kapta meg a certifikátot a francia hatóságoktól. Ez az első birtok az 1855-ös grands cru-k közül, amely megszerezte a bio minősítést. A 100 hektáros birtokon a minősítéshez szükséges előírásokat 20 évvel ezelőtt kezdeményezte az négy tulajdonos egyike, Xavier Planty.

Címkék: bio, biobor, Biodinamika, Bordeaux, Chateau, cru bourgeois, felvásárlás, francia, giraud, hamis, hamisítás, Kína, laulan ducost, Margaux, Medoc, Sauternes

← Kinyírták a Veltelini-papát Dupláztak a kínaiak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!