• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Röptében a királyleányka

2008-02-20 ● borravalo.hu

Családias borbuli volt az Etyeki Kúriában. Arrafelé a bulik általában családiasak, a kúria keményvonalas rajongótábora ugyanis mind barát, kis helyen is elférő jóemberek. A truváj az, hogy mostantól rendszeresen folyamatában lehetett bort kóstolni, mármint a bor fejlődésének a folyamatát lehetett végigkövetni. Szimpatikus vendégnek ott volt Besenyei Péter nemzeti pilóta-ászunk, királyleányka-rajongó. Stevie Kraftban szép halavány emlékek ébredtek egy diófás nyári délutánról, amikor maga vezette a Kúriát.

Etyekben, amint azt már sokadszorra tisztázzuk, az a jó, hogy elindul az ember,  a székes fővárosból, aztán, mikorra begyorsulna, belejönne, ritmust venne föl, már ott is van. Borvidék a kertek alatt. Át a festői szépségű viadukt alatt Biatorbágynál, amely egy ízben már elszállt mint az élet. Aztán át a falun, el a Rókusfalvy étterme előtt, egy csapott balos, és némi földutas zötyögés után már ott is áll az ember az Etyeki Kúriánál.

Most busszal hozták a jóembereket, noha az örökmozgó gazdasszony, Matolcsy Sára egy korábbi interjújában elmondta, hogy ide aztán nem fognak busszal csoportokat hozni. Mivel azonban a buszról lekászálódó jónépből mindenki ismerős-barát-fogyasztó-borissza, a járműválasztás megbocsátható.

A 21. sor

Időközben elkészült a nyáron még félkész állapotú kóstolóhelyiség, amit most megtöltöttek a sörpadokon szorongó vendégek. Az asztalfőre (ha lehet ilyen elrendezésben, sörpadice ilyenről beszélni) Besenyei Péter pilótamester került, aki rögvest borbemutatásba fogott. Azért ő, mert kedves szomszéd, alapításától látogatja a Kúriát (és issza a borokat rendületlenül). A pilóta úr elmondta, lehet, hogy szentségtörés, de ő az Etyeki bort amúgy nem, csak a kúriáét szereti. Merthogy az olyan újvilágias. Nagy gyümölcsök, friss ropogós savak, Besenyei szerint Új-Zélandon akad párja, ha már keresni kell.

A műrepülő világbajnok amúgy elmondta, hogy röptében nem lehet akkora baj, csak ha az ember hibáz. Merthogy a légibalesetek azok általában emberi hibák miatt történnek. Így a mester maga nem szorong, akármit kell is csinálnia gépével a levegőben, hiszen hibázni ott csak ő hibázhat, de ő igyekszik kerülni az ilyen helyzeteket. Ellenben egy utasszállító gép 21. sorában ülni, no az már más tészta légiszorongásilag. Megtudhattuk még azt is, hogy a Lánchíd alatti átrepülésben az igazán nagy teljesítmény az engedélyek beszerzése volt, talán csak a Tetovált Kisnyugdíjasok Hétvégi Nótaegyletének nem kellett hozzájárulni a mutatványhoz.

A 21. sor, na az a durva

A repülős információk mellett azért a borok is besettenkedtek. A célus ? amint azt Matolcsy Sára nemegyszer elmondta ? az, hogy fejlődés közben mutassák be a borokat, ezért szándékosan a még bent lévő tételekből mutattak kicsiny csokorra valót, Rudi Krizan, a burgenlandi borfenomén, a kúria borásza idegenvezetésével.

Királyleányka komponensenként

Első körben talán vegyük a Királyleánykát, és bontsuk is rögvest három fele. Krizan következetesen ?Kerl?-nek azaz legénynek nevezi a királyleánykát, de ezt fogjuk fel a burgenlandi nyelvi kuriózumok egyikének? A kúria a leánykát úgy készíti, hogy az ültetvény harmadán hozamkorlátoz, de cefetül, egyharmadon a leveleket  tépdesik le, hogy a fürtöket jobban érje a nap, és így a cukor koncentrálódjék, egyharmadot pedig hagynak fejlődni, ahogy akar, a savak végett. No ezt a három tételt kóstolhattuk külön.

Nagyon izgalmas dolog elemeiként kóstolni meg az amúgy citrusos-grapfruitos íz-illatkombinációval operáló királyleánykát. Az első esetben ropogós volt az egész, hosszan tartott, jó erős savval. Fruchtige duftige langlebige, ahogy Krizan mondotta volt. A második, canopy workkel (canopy management) megtámogatott tétel is gazdag volt aromákban, a cukker miatt jóval nagyobb volt a test, ellenben a savak azok bizony halaványak voltak, eltűntek a napfény hatására. No és harmadik a ?jó az isten, jót ád?- metódus szerint elkészített tételben aztán megtaláltam a hiányzó savakat, viszont ebből az illat és az ízjegyek tompultak ki. Olyan volt, mint egy tisztességes decispoharas házibor. Na ez a három komponens áll majd össze eggyé Etyeki Királyleánykaként.

Ein Kerl in Etyek

Dr.Tudomka

 

Canopy Mangement

Magyarul a lombozat rendben tartása. A szőlő érését az is befolyásolja, hogy mennyire fogják a levelek a gyümölcstől a fényt. Ha nagyon sűrű a levél, a gyümölcs nem érik be, és akkor oda a magas cukorfok, meg a szép remények. A leveleket ezért letépdesik, defigyelem, nem csontvázat csinálnak a vesszőkből, csak a fürtöket juttatják több naphoz. Lehet tépdesni, de lehet szőni fonni, miként azt Új Zélandon teszik a szőllészek, ilyenkor az egész vesszt állítják a nap-vagy az árnyékolás útjába. A jó Canopy Management egyébként a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbá teszi az ültetvényt, emellett remek unaloműző, ha már unjuk a kapálást-hurulást.

Chardonnay és Pinot

Barique Chardonnay következett, méghozzá a 2003-as. No de kérem! A 2003-as nyár ellenére ez még mindig egy fiatal, jó karban lévő, szépsavú bornak tűnik, pedig 2003 kapcsán már leginkább az elhulltanak legjobbjaink fordulatokkal emlékezhetünk a hatalmas testű, de a forróság miatt gyenge savú borokra. Krizan úr adta meg a választ a kérdésre, hogy akkor ez így most hogy?? No úgy, hogy a bornak hagytak időt bőven, hogy érjen. Egészen konkrétan 12 hónapot hagyták nagyon egyenletes hőmérsékleten (13 fok) az élesztőn, ennek hatására lett az íze krémes, aber a cukra csontszáraz, és íme a savak is megmaradtak szépen. Sok év van még benne, Krizan szerint négy biztosan, vagy még több, ki tudja?

A Kúria igazán nagy dobása az a Pinot Noir volt/van/lesz. Mármint, hogy be merték vinni Etyekre, erre a megrögzötten fehérboros vidékre egyáltalán. De nem tévedtek a fajtaválasztással, hazatalált itten a pinot. A 2007-es, az még nagyon nyers. A hordóminta tejes/vajas íz-illatjegyei arról tanúskodnak, hogy éppen ezerrel zajlik az almasav-bontás. Hogy mi lesz azután, azt a még brutális savak mögül felsejlő vörös bogyósság mutatta meg. Na meg a 2006-os, már lepalackozott tétel: halvány rubinszín, vörösbogyós illat, egyértelmű szamócaíz, szép savak, bársonyos tannin, meg ami kell. A kúria egyébként Sopron mellett is vett egy Pinot-ültetvényt, az itteni borok, gyümölcsösebbek, légiesebbek, mint az Etykiek.

Bonus kaland!

Stevie Kraft boldogan emlékezett vissza arra a pompás nyári délutánra, amikor maga vezethette a pincészetet. Történt, hogy a diófa alatt üldögélt a félkész kóstolóépület mögött Matolcsy Sárával, és valami interjúféle készült miközben szépen sorban fogytak a Sauvignon Blanc-ok. Időközben feltűnt a helyszínen Pelogi, Kraft régi harcostársa, majd megjelent személyesen maga Herr Krizan is, éjfekete BMW-jén. A burgenlandi bormester azonnal ültetvényszemlére szólította a gazdasszonyt, aki azt mondta Kraftnak, maradjon nyugodtan, jönnek majd valakik, azoknak adjon Királyleánykát.

Kraft és Pelogi tovább süppedtek a diófa alatt, amikor egyszer csak begördült egy varsói rendszámos kocsi és kikászálódott belőle négy lengyel borkereskedő meg egy katolikus pap, hogy ők akkor jöttek a királyleánykáért. Mármint, hogy kóstolnának. Na ennek fele sem tréfa, gondolta Kraft, és elszalasztotta Pelogit, hogy kerítsen azonnal poharakat, akárhonnan. Lettek. Aztán kihozták a borokat, mivel minden zárva volt, végül egy régi kőprésre pakoltak ki  a gyepre, mondván a kedves vendégek úgyis biztos elfáradtak az autózásban, álljunk itten a jó friss levegőn.

Kraft & Pelogi a legnagyobb egyetértésben lezongoráztak egy másfél órás kóstolót a teljes szortimentből. A lenyugvó nyári nap fényébe tartott poharakkal, néhány szóval a helyi terroirról, gyümölcs, sav, hozamkorlát, elhivatottság, küldetéstudat ésatöbbi.

A polyákokat sikerült megfőzni, nem is kicsit, éppen ott tartottak, hogy hol kellene aláírni a megrendelőlapot a néhány raklap borról amit szeretnének (tulajdonképpen megvették volna a kúriát is, ha kicsit tovább tart a kóstoló) amikor megjelent a tulajdonosnő, és Krizan. Kicsit meglepődtek (talán a zokni-szandál összeállításban nyomuló paptól), és átvették a tárgyalás biznyisz részét. Arról nem tudni, lehet ez azóta Varsóban is Királyleánykát kapni, nem rajtunk múlt, ha nem.

(köszönet a fotókért Mende Márta Juditnak!)

Korábban:

Valami történik bormarketingileg

Koncentrált fehérek és spanglibor Etyeken

Budavári reflexió

Címkék: Besenyei Péter, chardonnay, Etyek, Etyeki Kúria, Királyleányka, Matolcsi Sára, pinot noir, Rudi Krizan

← Szép savak és szavak Az életelixír nyomában →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!