• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Láthatatlanok vagyunk

2011-05-02 ● Kántor Endre

Nagy cikket hozott a Guardian magyar borokról a hétvégén. Az irányadó brit lap szerint tiszta szégyen, hogy nem vagyunk érzékelhetőek a brit piacon, hisz vannak izgalmas boraink. Ezzel szemben a környező borországok hasítanak.

Minden évben kilátogatok a London International Wine Fairre. Vannak viták arról szakmai körökben, hogy a ProWein a jobb, vagy London, én ebben nem szállok bele, aki jár a ProWeinra, de nem jár Londonba, azzal nem érdemes vitatkozni. Mondjuk azt, hogy kereskedelmi szempontból a brit piac irányadó, referencia, és ezt jól mutatja a LIWF felhozatala és látogatóbázisa.

Éppen ezért örülök mindig annak, ha kint sikerül bármilyen módon terjeszteni az igét a magyar bor iránt. Én a magam szerény eszközeivel ehhez úgy járulok hozzá, hogy évente viszek ki magammal pár palackot BBC-s újságíró barátaimnak. Nem nagy dolog, de szépen terjed köreikben a furmint, olaszrizling, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, zweigelt. Pont ők hívták fel a figyelmem a Guardian hétvégi cikkére, melyben azt írják, nagy szégyen, hogy magyar borokkal ritkán találkozni, pedig.

Pedig szomszédaink, Ausztria, Szlovénia és Horvátország éppen nagyon ?cool?. Amikor ilyet olvasok, mindig elfog a rettegés: ki tudjuk ezt használni? Úristen, mikor voltunk utoljára (valaha) coolok Londonban? Nem olcsók, rettenetesek, alsópolcosok, hánytatók, félédes vörösek ? coolok. A hideg ráz, már ha csak arra gondolok, hogy a Vinitalyn is kihagytuk azt a ziccert, hogy legyen egy ?Az EU-elnökség Borai? stand, ahol persze csak a magyar bor lett volna. És tovább ráz, ha arra gondolok, hogy Londonban sem lesz (van rá egy karton borom) ilyen stand, annak ellenére, hogy a lengyelek úgy döntöttek, tovább viszik saját elnökségük alatt a magyar borokat.

Vissza a cikkhez: a szerző, Fiona Becket szerint az alsóbb polcokon nincs semmi kimondottan izgalmas, bár a Waitrose kínálatában szereplő Eva’s Vineyard boraiba (magyarán Hilltop) 2009-es küvébe azon az áron nehéz belekötni, jó partiborok. Vannak azonban valódi gyöngyszemek is, így pl. Demeter Zoltán 2009-es Birtokbora, vagy a 2008-as Szerelmi Hárslevelűje. Aztán Franz Weninger is virít a 2008-as Soproni Kékfrankosával. A cikk szerint a kereskedők azért nem tartanak magyar bort, mert nincs rá kereslet. Ezért, írja Fiona Becket, ha inni szeretnénk, meg kell teremteni ezt a keresletet.

Repes a szívem ilyen végszavakra. Azonnal megkérdeztem StevieKraftot, aki éppen egy nagy londoni kereskedőnél beszerző, hogy látja ezt. Így:

Az egy két szerencsést kivéve, akik az áruházi polcokra küzdötték magukat, a magyar bor gyakorlatilag láthatatlan Londonban, és így az Egyesült Királyságban. Teljesen igaz a cikk, de egy kicsit megfordítanám a dolgot. Arra van kereslet, amit hype-ol a piac. Megfelelő nyomulás mellett meg lehet teremteni az igényt. A szlovének volnának a legutóbbi jó példa. Ügyesen célozva sommelier-kre sikerült beledöngölniük a köztudatba magukat. Olyan volumenük persze nincs, amely komoly jelenlétre volna elegendő, de azért mostanra magára valamit is adó sommelier kóstolt már hosszan héjon áztatott ketyós szlovén borokat. Nü, ehhez képest nem vagyunk a bokorban sem. Az teljesen szép dolog, hogy olykor-olykor valami őrült szervez egy jól célzott kóstolót szívjóságból. Hányadszor kell még leírni, hogy tudatos bormarketingre volna szükség? Akkor lenne igény, és ha van igény, akkor ide, a rozsdás bökőt, hogy a kereskedők is megjelennének.

Hát kérem, hol a rozsdás bökő? Kinél van éppen?

Címkék: bormarketing, cikk, Demeter Zoltán, Eva's Vineyard, furmint, Guardian, hárslevelű, Hilltop, kereskedelem, Királyleányka, London, piac, Sopron, Szerelmi, Tokaj, Weninger

← Metálos borok Mustrát követő gondolatok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!