• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az évtized borai készülhetnek Balatonon

2008-10-31 ● Kántor Endre

A balatoni borászok péntek reggeli közleménye szerint a nyáron többször beharangozott hőségriadó is azt segítette, hogy az évtized legjobb borát tudják elkészíteni a balatoni pincészetek. Magyarán, ha 2008 szerepel a címkén, az évtized legjobb alapanyagából készült bort jelenti, két balatoni pince és a Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászai Kutatóintézet szerint.

A Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászai Kutatóintézete szerint a fajták közül kiemelkedően szerepelt a Pinot-fajtakör és azon belül is a Szürkebarát (Pinot Gris). Bíztató a napokban szüretelésre került Kéknyelű minősége is, mondta Dr. Májer János. Április és május meleg, napfényes és viszonylag száraz volt. Ezt követte egy rendkívül csapadékos (121,8 mm) június, majd jött a rendkívül meleg és száraz augusztussal és szeptember. Szeptember elején még hőségriadót is el kellett rendelni ? az ilyen meleg felgyorsítja az érési folyamatokat.

A Garamvári Szőlőbirtokon elsőként a korai érésű Irsai Olivért szüretelték, Garamvári Vencel szerint igen jó mustfokkal. Jó mustfoka volt a muscat ottonelnek is, a pincészet előrejelzése szerint az idei év fehérborai közül kiváló minőségű a sauvignon blanc és a chardonnay. A savblanc-nál 19-nél magasabb, a chardonnay-nél 21-es mustfokot mértek. A kékek közül a pinot noiré volt az első szüret, a többi kékszőlőhöz hasonlóan magas mustfokkal (21) és tökéletes fenolos érettséggel került a feldolgozóba ? mondta Garamvári Vencel. Utoljára a cabernet-k kerültek sorra, október 20-án fejezték be a szüretet. A cabernet franc és a cabernet sauvignon mustfoka 19,6 és 21 között volt, ezek szerint az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetnek borokat idén.

Varga Péter szerint már a korai fajtáknál (Csabagyöngye Irsai Olivér) látszott, hogy ez az év a korábbiaknál nem csak magasabb mustfokot, de nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet is produkál. A Varga pincénél az Olaszrizling hozta magát jobban az átlagosnál, a Szürkebarátok pedig soha nem látott aromagazdagsággal és szárazanyag-tartalommal bírtak.

Várjuk a fehéreket nagyon, hogy a fentiekről meggyőződhessünk magunk is, a vörösekre még kicsit többet kell várni. Kérdés, hogy a többi balatoni borásznál mi a helyzet, ennek jól utánakérdezünk, sőt, ha már itt tartunk, régiószinten is érdemes körülnézni: mi van Somlón, Csopakon, Zalában?

Korábban:

Itt forgat a Travel Channel ? útinapló 1. rész

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

A legjobb dél-dunántúli borok

Címkék: 2008, Balaton, Évjárat, Garamvári, kutatóintézet, pannon egyetem, Varga

← London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok London jelenti: Obamára szavaztak a borászok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!