• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szarozásunk világhírű

2011-07-24 ● Kántor Endre

Mégis lehet azt írni egy borról, véleményként, hogy az szar ? döntött a strasbourgi székhelyű emberi jogok bírósága. Az évek óta húzódó ügyet most a boros világsajtó is felkapta: nem akárhol, a Vinographyn jelent meg róla írás.

Bizonyára sokan emlékeznek rá, a történet úgy kezdődött, hogy ? minden véleménnyel, kritikával és nyilván borírással foglalkozó őszinte és nagy megdöbbenésére ? az index főszerkesztőjét, egyben a Művelt Alkoholista blog alapító szerzőjét és a Népszabadság publicistáját, Uj Pétert elkaszálta a bíróság azért, mert azt merte írni a Tokaj Kereskedőház Zrt. egyik boráról, hogy az ?szar?. A Kerház felhúzta magát az íráson, pereltek, és nyertek. A bíróság akkor kimondta, az írás ?mindenképpen olyan, amely az újságírói szabadságot és a kritika szintjét jóval meghaladja, és alkalmas arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségét megvalósítsa.?

A teljes indoklás itt

Ami az egészben a legrémisztőbb, hogy felsőfokon is átment az ítélet, ugyan már nem rágalmazás vétségével, de becsületsértést állapított meg. ?A megalapozott tényállásból azonban helytelen következtetést vont le az első fokú bíróság arra, hogy Uj Péter vádlott cselekménye a Btk. 179. § (1) bekezdése szerinti rágalmazás vétségét valósítja meg.?

Úgy tűnt, precedens született egy olyan ügyben, amiről minden jóérzésű homo sapiens úgy vélekedett, hogy a szabad véleménynyilvánítás érthetetlen elfojtása. (Nem ittam a Kerház ide vonatkozó borát, nem tudom, hogy milyen, de attól még nem lesz jobb, hogy ilyen döntés születik.) Ezt követően történt az ügyben több megmozdulás is, melyek közül a leghatásosabb a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) videós akciója volt.

Legutóbb a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki az ügyben , hogy különbséget kell tenni egy személy és egy cég hírnevének megsértése között, mivel az utóbbinak ?nincs erkölcsi dimenziója?. Azt mondták, az ügyben ?nem igazolódott be meggyőzően annak szükségessége, hogy az újságírót megakadályozzák szabad véleménynyilvánítási jogának gyakorlásában?. A bíróság elrendelte, hogy a magyar állam fizessen Uj Péternek 3580 eurót (közel 1 millió forintot) az üggyel kapcsolatos költségei megtérítésére.

Ez a mozzanat pedig nem kerülte el a világsajtó és szűkebb értelemben a boros sajtó figyelmét sem. Olyannyira nem, hogy a világ tán legismertebb (és legelismertebb) boros blogjának írója, a boros körökben komoly befolyással bíró Alder Yarrow is felkapta a fejét és beszámolt az ügyről a Vinographyn, Magyarország: ahol kemény dolog borkritikusnak lenni címmel. Ha a Vinography magyar borról ír, kiugrunk a bőrünkből örömünkben, hogy ilyen plénum foglalkozik velünk. Kérdés: mit csinálunk, ha ilyen téma kapcsán foglalkoznak velünk? Egyrészt örülhetünk, mert így azért nehezebb bárkire is ilyen mód rászállni. Másrészt meg sírhatunk, mert egy jó furmint helyett ezzel növeljük kishazánk sajtószabadság korlátozásos imidzsét. Mondhatni, kikerült a nagy nyilvánosság elé a szarunk.

Címkék: bíróság, borkritika, ítélet, kritika, sajtószabadság, szar, tokaj kereskedőház, Uj Péter, vélemény, Vinography

← A J.P. Chenet paradoxon Magasfeszültségű borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!