• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Vár, borfeszt, első nap

2011-09-07 ● borravalo.hu

Fater elsőként jutott fel a Várba, a 20. Borfesztiválra, ahonnan élőben közvetített Facebook oldalán. Kalandozásából érdekes kis itinert gyárthat magának bárki, akinek nincs tervezett útvonala, de az is, akinek csak pár tipp kell, hogy mit kóstoljon meg. Vár, első nap, fehérborok, fotók, összefoglaló.

Az eseményeket ugyanúgy és abban a sorrendben tálaljuk, ahogy az élő közvetítés zajlott. Holnap a Facebookon du. a maihoz hasonlóan lehet majd követni minket a Várban.

Bősz Adrián: fehér kadarka 2009, 2jegy/dl – finoman fűszeres-péksütis illat, a korty lendületes, jó savú, nyáridéző, zöld gyümölcsök. Kisütött a nap!

Classic rajnai r. 2008 2jegy/dl – körte, főtt-petrol, enyhe vegetál, a kor ty fűszeres-zöld virágos, határozott savakkal, vibráló lecsengésrel. A nagytesót (Csóka) megénekeltük a minap a site-on.

Gonda György: Fater! Ha látsz merlot aszút, de édeset rakass félre nekem estére.:-)

Tamás Dorogi: Gyurikám, hová kalandozol? Már hűtik nekünk az évjáratos Portói fröccsöt! :)

Tamás Dorogi: Aranymeccés! :)

Fater BorravaloPonthu: Minden lesz.

?

WineAge stand: válogatott sorok vannak fajtánként négyesével (4×0,5dl) sb, gn carm malbec cs + a csúcsok

Sauvignon blanc 1400 Ft a négy bor: a belépő egy Errazuriz Estate 2010 – brutáljó techno csalán-bodza, a korty is ezt adja, tiszta újvilági standard. (még jobban süt a nap).

Aconcagua single vineyard 2009 ? szofisztikáltabb, főtt spárgás, avaros illat, vastagabb korty, finom fehérborsos tónusokkal.

?

Malatinszky Kúria: van itt is fehér – Serena2009 5jegy/dl(Decanter London legjobb óvilági fehérbor 2010) ch-rr-musk :érett primer szőlőaroma, nem buta muskotály, zöldalma (komplex, tiszta), a korty extraktgazdag de légies, tele gyümölcsökkel és szép savszerkezettel. Hosszú.

Noblesse Chardonnay 2009 5jegy/dl – intenzív hordós vanília, mogyoró, édesfűszer és vilmoskörte – a korty nem túl krémes, inkább vastag-olajos, komoly. Ha kicsit hűvösebbre fordul az este, jóó lesz.

?

Élőben a Borfesztről: sok helyen az a tendencia, hogy „komoly” sorokkal szerepelnek a pincék, számítanak az értő-borszerető közönségre.

Istv?n Baranya: mára mennyi bort tervezel megkóstolni és mennyit szánsz minderre? csak hogy ha már kimegy az ember és kóstol alapot, közepeset és 1-2 nagyot akkor mennyiből lehet kijönni?

Nyulasi Gábriel István: egy 10 lepedőből már biztos tisztességes (nagy)sort lehet kóstolni és még valami étkezés is belefér. De különbséget kell tenni a kóstoló mennyiség, meg a teljes jelig (1dl) töltött pohár között. Aztán a pult alóli tételekre is kell gondolni… :) Meg már ahol hagyják Fatert fizetni… :)

Istv?n Baranya: ahha, egy 10es per nap. nagyjából így saccoltam.

Nyulasi Gábriel István: De mindez tényleg azon múlik, hogy mennyit akarsz egy nap abszolválni. Meg, hogy ismeretszerző vagy inkább örömszerző borozásba mész át. Kis kortyokból is képet lehet kapni egy-egy borról(ez olcsóbb és májkímélő)…meg köpni kell phü…

Fater BorravaloPonthu: István, ilyen átfogó merítést egy évben csak egyszer vehetsz.

Istv?n Baranya: hát ja fáj is a szívem de döntenem kellett, az a 3és fél mázsa szürkebarát amit a hétvégén vettem meg hozzá a saválló amibe majd a hordó után kerül vagy a feszt…

Fater BorravaloPonthu: Dicső cselekedet.

?

Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter: meglepetésborok jó áron, pl. Danubiana Zöldveltelini 2010 – friss, precíz, ropogós, Wachau jutott eszembe egy pillanatra. Hersegő zöld gyümölcs és fűszer.

Filoxéra Bortéka: Hetényi bor van?

Fater BorravaloPonthu: Helyi erők, új ízek, Budapesten kevéssé fellelhető borok: Hárs, Eberhardt, Hetényi, Both, stb.

Filoxéra Bortéka: Akkor tudósítást kérnék a Hetényi tételekről, szürke, merlot, syrah, kadarka, kf. ajánlott :)

Fater BorravaloPonthu: Van! kadarka és kékfrankos pl.

Filoxéra Bortéka: Kíváncsian várom a recenziót :)

Fater BorravaloPonthu: A Pécsi Borozós fiúk üzenik, hogy szeretettel várnak! ;)

Filoxéra Bortéka: ?:D A Pécsi Borozós fiúknak üzenem, hogy alföldi borok??? és munka van :D

Fater BorravaloPonthu: Ma fehérezek, veresek holnap. Na de Both Attila Gyönki Szürkebarát 2010 fehér virágok, fehérbors, a háttérben kajszi és ászokhordó. Magas savú, vidám nyári bor.

?

Bortársaság stand: vannak körök is hármasával pakkban(pl. rizling, sb, syrah, Alvaro Palacios), de én a Szepsy-kör mellett döntök (ó jee).

Szepsy birtokfurmint 2009 – zúzós mineralitás, ázott kövek, élesztő. A kortyban már ott a furmint. Nagy test, már helyükön a savak, extrakt magas, finis szuper. Sírok, hogy köpni kell, de hát, mindent az olvasókért.

Szepsy Úrágya Furmint 2009 – a mineralitás és a seprő itt is szignifikáns, de több hangszeren játszik, van egy kis vega, alma, csalán és hordófűszer is. A korty szikár, csodásan körtés-gyógyfüves sok kővel, szárított virággal. Nagy test, végtelen lecsengés.

Gond van: mit kóstoljak ezután? Még a számban van az íze.

?

Gizella Pince: jó megoldásnak tűnik. Volt egy részletes beszámolóm a pincéről, hamarosan pedig az Andrássy Rezidencia Gizella borokra komponált degusztációs menüjéről is írok. Most egy Kastély (leánykori nevén Battonage) Furmint 2009 – a pincére jellemző barátságos gyümölcsösség finomseprő, a korty krémes, hízelgő, pedig száraz. 4jegy/dl, Tokaj terroir entry level at its best.

Szil-völgy furmint 2009 8jegy/dl – florális-köves-körtés-batonázsos illat, komplex, de nem komolykodik, a korty u.a és hosssszú. Érdemes rápróbálni (a standon talajminták és fél decis kóstolómennyiségek).

?

Átsétálok a Magyar Borok Házába, hogy a Tokaji Lösz Arcainak szemébe nézhessek.

Borceleb buli: Mészáros Gabriella dr., Palack & Octopus a művalkesztől, Rosso/Grófbuttler, Szabó Edit/Népszab., Kovács András Péter, Kató András, Mácsai Ilcsi/CS26, Alkonyi & Botond of Borkápolna. A sor durván jó, ahogy a kezdeményezés is. Nofene, StevieKraft, hát ő itthon?

Kántorbandi: Na, majd előállítjuk!

Fater BorravaloPonthu: Balassa, Demeter, Szepsy, Kikelet, Dorogi, Gizella. A Feszten is kint lesznek többségükben. Tokaj nagy kincsünk. (Felsorolás – elnézést – a teljesség igénye nélkül)

?

Nagyon érdemes kijönni, még semmi tömeg, csak borügyileg a bőség jóleső zavara. Az idő tökéletes egy kis borozásra. Mára ennyi.

Érdemes követni minket holnap is, Fater és Bandi együtt nyomulnak majd.

Címkék: a borfesztivál, Aconcagua, borfesztivál, Bortársaság, bősz adrián, Both, budai vár, Danubiana, Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, Eberhardt, errazuriz, gizella, hárs, Hetényi, Malatinszky, pécsi borozó, Szepsy, vár, WineAge

← Még több bor ezer alatt Vár, borfeszt, 2. nap →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!