• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borvidékek logói: Tolna

2011-09-13 ● Kántor Endre

Na, most biztos sokan felkapták a fejüket, hogy mi?! Van olyan, hogy Tolnai Borvidék. Hát van. Nem nagy, nincsenek befutott butikpincészetek, meg hírességek, vannak azonban jó borok. És van egy kedves, népiesen barátságos, felfedezetlen borvidék.

Az utóbbi időben elburjánzottak a népi motívumokkal dolgozó, azokat sokszor modern letisztultsággal vagy újraértelmezett színvilággal bemutató logók, tervek, dizájnok ? a közismert mtv reklámgrafika volt az első fecske, onnan nem volt megállás. Nem rossz vonal, egyáltalán, mégis mostanra kicsit sok lett belőle. Éppen ezért vagyok kicsit tartózkodó, amikor egy borvidéki logón a régi motívumokat látom ? félek, nem tud semmit mondani, a szőlőfürt-búzakalász-szattyánbőrcsizma vonalon túl. Pedig, a borkultúra térnyerésével tán pont ezt próbáljuk újradefiniálni, átértelmezni, ezt tette sikeresen Mátra és Sopron is.

Viszont, ahogy be kellett ismernem, nem minden esetben van erre szükség, sőt. A Tolnai Borvidék logója olyan, mintha egy faliszőttesről került volna elénk, de korántsem rossz, amennyiben az autentikus mivolt, a tradíció, a kézművesség az üzenet, az ilyen jellegű vizuális megjelenésnek ugyanis ezt sugallják. De, ahogy Bacskai István kreatív szakértőnkkel is egyetértünk, a logó még mindig eredendően népies tud maradni, szemben a sok újkori turulos műmájerséggel. Ez a logó megmarad az autentikus látványvilágában, amit a bikolor színhasználat csak erősít. A tervezők nem estek bele a ?minél színesebb, annál jobb csapdájába?, ami önmagában is dicsérendő.

A logó, bár nem embléma, inkább rendhagyó címer, (ha lehet ilyen árnyalatnyi finomságokra is felhívni a figyelmet) stílusát tekintve naivisztikus, ami már önmagában is üzenet értékű. Errefelé így állnak hozzá a borkészítéshez, és a borkóstoláshoz egyaránt, mondja. A szőlővel és borkészítéssel való foglalkozás inkább passzió és önmegvalósítás, mint kőkemény profi üzlet, mondja. Olyan érzésünk van, ha ránézünk, hogy a kóstolás oldaláról megengedőbbek, megértőbbek a borokkal szemben, mert azok pozitívumaira koncentrálnak, kevésbé hibáikra. Az aprólékos mintázat pedig az aprólékos, míves munkálkodásra utal, ami a lelkiismeretes borkészítés velejárója. Ha valóban ilyen attitűd jellemzi a borvidék borászait, mondja István, akkor logó telitalálat. (Ebben az esetben még a Times talpas kapitális betűtípus is illik a képbe.) A minoritás is üzenete egy ilyen jellegű ábrázolásnak: ahogy nincs általános, csak tájegységi népművészet van, ez alapvetően igaz a borokra is.

Ennyi dicséret után jöjjön a kritika: gyakorlati szempontból szerencsétlen az ilyen apró mintázatú logó, ráadásul valóban csak színesben állja meg a helyét: fekete-fehérben például már valószínűleg nagyon összeolvadna. Ráadásul kicsiben, kicsi felületeken alkalmazva szintén miniatúra lesz belőle, szinte felismerhetetlenül. Ráadásul ez a stílus nehezen vegyíthető a ma elterjedt modernebb megjelenésekkel. Itt is látható, hogy mennyire zavarja egymást a Wines of Hungary fancy logója és a népies vonalvezetés.

A Tolnai Borvidék, bár jobbára ismeretlen a széles publikum előtt, mégis felfedeznivaló izgalmas terület, ahogy az itt is kiderül. A Dél-Dunántúli Borvidéki Klaszter jóvoltából pedig a Pannon Top 25-ön és a borfeszten is ismerkedtünk szuper, igényes, és, ahogy a fenti logó hűen ábrázolja, kedves, barátságos, kicsit rusztikus borokkal.

(A logós drip-stop kiöntőt a Pécsi Borozós srácoktól kaptuk, köszönjük szépen.)

Címkék: arculat, image, logó, Tolna, Tolnai Borvidék

← Mihez kezdjünk a dugókkal? Ihaj, csuhaj, dizájngasztró! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!