• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borvidékek logói: Tolna

2011-09-13 ● Kántor Endre

Na, most biztos sokan felkapták a fejüket, hogy mi?! Van olyan, hogy Tolnai Borvidék. Hát van. Nem nagy, nincsenek befutott butikpincészetek, meg hírességek, vannak azonban jó borok. És van egy kedves, népiesen barátságos, felfedezetlen borvidék.

Az utóbbi időben elburjánzottak a népi motívumokkal dolgozó, azokat sokszor modern letisztultsággal vagy újraértelmezett színvilággal bemutató logók, tervek, dizájnok ? a közismert mtv reklámgrafika volt az első fecske, onnan nem volt megállás. Nem rossz vonal, egyáltalán, mégis mostanra kicsit sok lett belőle. Éppen ezért vagyok kicsit tartózkodó, amikor egy borvidéki logón a régi motívumokat látom ? félek, nem tud semmit mondani, a szőlőfürt-búzakalász-szattyánbőrcsizma vonalon túl. Pedig, a borkultúra térnyerésével tán pont ezt próbáljuk újradefiniálni, átértelmezni, ezt tette sikeresen Mátra és Sopron is.

Viszont, ahogy be kellett ismernem, nem minden esetben van erre szükség, sőt. A Tolnai Borvidék logója olyan, mintha egy faliszőttesről került volna elénk, de korántsem rossz, amennyiben az autentikus mivolt, a tradíció, a kézművesség az üzenet, az ilyen jellegű vizuális megjelenésnek ugyanis ezt sugallják. De, ahogy Bacskai István kreatív szakértőnkkel is egyetértünk, a logó még mindig eredendően népies tud maradni, szemben a sok újkori turulos műmájerséggel. Ez a logó megmarad az autentikus látványvilágában, amit a bikolor színhasználat csak erősít. A tervezők nem estek bele a ?minél színesebb, annál jobb csapdájába?, ami önmagában is dicsérendő.

A logó, bár nem embléma, inkább rendhagyó címer, (ha lehet ilyen árnyalatnyi finomságokra is felhívni a figyelmet) stílusát tekintve naivisztikus, ami már önmagában is üzenet értékű. Errefelé így állnak hozzá a borkészítéshez, és a borkóstoláshoz egyaránt, mondja. A szőlővel és borkészítéssel való foglalkozás inkább passzió és önmegvalósítás, mint kőkemény profi üzlet, mondja. Olyan érzésünk van, ha ránézünk, hogy a kóstolás oldaláról megengedőbbek, megértőbbek a borokkal szemben, mert azok pozitívumaira koncentrálnak, kevésbé hibáikra. Az aprólékos mintázat pedig az aprólékos, míves munkálkodásra utal, ami a lelkiismeretes borkészítés velejárója. Ha valóban ilyen attitűd jellemzi a borvidék borászait, mondja István, akkor logó telitalálat. (Ebben az esetben még a Times talpas kapitális betűtípus is illik a képbe.) A minoritás is üzenete egy ilyen jellegű ábrázolásnak: ahogy nincs általános, csak tájegységi népművészet van, ez alapvetően igaz a borokra is.

Ennyi dicséret után jöjjön a kritika: gyakorlati szempontból szerencsétlen az ilyen apró mintázatú logó, ráadásul valóban csak színesben állja meg a helyét: fekete-fehérben például már valószínűleg nagyon összeolvadna. Ráadásul kicsiben, kicsi felületeken alkalmazva szintén miniatúra lesz belőle, szinte felismerhetetlenül. Ráadásul ez a stílus nehezen vegyíthető a ma elterjedt modernebb megjelenésekkel. Itt is látható, hogy mennyire zavarja egymást a Wines of Hungary fancy logója és a népies vonalvezetés.

A Tolnai Borvidék, bár jobbára ismeretlen a széles publikum előtt, mégis felfedeznivaló izgalmas terület, ahogy az itt is kiderül. A Dél-Dunántúli Borvidéki Klaszter jóvoltából pedig a Pannon Top 25-ön és a borfeszten is ismerkedtünk szuper, igényes, és, ahogy a fenti logó hűen ábrázolja, kedves, barátságos, kicsit rusztikus borokkal.

(A logós drip-stop kiöntőt a Pécsi Borozós srácoktól kaptuk, köszönjük szépen.)

Címkék: arculat, image, logó, Tolna, Tolnai Borvidék

← Mihez kezdjünk a dugókkal? Ihaj, csuhaj, dizájngasztró! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!