• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A milliárdos borszélhámos

2012-03-12 ● Kántor Endre

Minden mértékadó sajtóorágnumba eljutott a hír külföldön, hogy az FBI letartóztatta Rudy Kurniawan, Egyesült Államokban élő, indonéz milliárdost borhamisítás miatt. Csoda, hogy idáig húzta.

Azért csoda, mert annak ellenére, hogy a világ legismertebb (leghírhedtebb) borgyűjtője hírnévnek örvendett, olyan buta hibákat is ejtett borhamisítás közben, hogy azt egy küldős zöldfülű sem tette volna. Lehet, hogy annyira öntelt volt, és olyan nagy hírnévnek örvendett, hogy úgy gondolta, ilyeneket is megengedhet magának? Ki tudja.

A playboy Rudy Kurniawant az FBI azért kapcsolta le, mert 1,3 millió dollár értékben próbált elsózni hamis borokat, ahogy a The New York Times is beszámolt róla.

A hamis kollekciót a londoni Spectrum Wine Auctions adta volna kalapács alá, de egy Los Angelesi ügyvéd és nagy borgyűjtő Don Cromwell vizsgálódásainak köszönhetően kiderült, hogy enyhén szólva is problémák merültek fel a kollekcióban lévő Romanée-Conti borokkal. Ezeket a neves burgundi ház brit importőre, a Corney & Barrow javaslatára aztán vissza is vonták az árverésről.

A 35 éves milliárdost, Los Angelesben vették őrizetbe, ahol annak ellenére tengette luxus körülmények között napjait, méghozzá nem éppen a nyilvánosságtól hermetikusan elzárva, hogy évek óta kitoloncolási parancs volt érvényben ellene.

A gyűjtőről már 2007-ben kiderült ugyanis, hogy sztárbor készletében hamisítványok is akadnak, ezeket az egyik nagy aukciós ház fedezte fel, erről hírt is adtak. Aztán, 2009-ben egy milliárdos, William Koch azért indított pert Kurniawan ellen, mert több palack hamis bort sózott rá készletéből.

A perek és ügyek miatt is megfogyatkozott pénzállomány vélhetően még több bor hamisítására késztette Kurniawant, aki közben több millió dollár hitelt is felvett, hogy luxuséletvitelét finanszírozni tudja.

Azt követően, hogy a bíróság a milliárdos óvadék elleni szabadlábra helyezése ellen döntött, mert félő, hogy Kurniawan elpárolog, az államügyész csak ennyit fűzött az ügyhoz: Kurniawan úr napjainak és borainak vége.

Megdöbbentő FBI-fotókat is közölt az egyik oldal, Kurniawan irodájáról, melyekből kiderül: nem kispályás hamisítás folyt a Kurniawan rezidencián.

Az eddig nyilvánosságra került adatok a Vinography szerint is csak a jéghegy csúcsát jelentik. Alder Yarrow azt írja, hogy nagy előrelépés ez az ügy a hatóságoktól, akik a borhamisítás elleni küzdelemben eddig nem jeleskedtek, jóllehet már két évtizede botrányok tarkítják a sajtót.

Erre a figyelemre enged következtetni az FBI New York-i irodájának igazgatóhelyettese, Janice K. Fedarcyk, nyilatkozata is, aki azt mondta: Legyen az Picasso vagy Petrus, Botticelli vagy egy palack burgundi amivel kufárkodik valaki ? ha nem az, aminek mondja, akkor csalásról van szó.

Kurniawan egyébként nagyon kezdő hibákat is elkövetett: 1929-es palackozási évet nyomtattatott például egy Domain Ponsot-ra, amelyet csak 1934-től kezdtek palackozni.

Ahogy az ügy zajlik, valódi szappanoperára készülhetnek mindazok, akik szeretik a jó bort és a krimit. A neten már el is indult a viccelődés az ügyben, ahogy pl. ez a kép is tanúsítja…

Címkék: aukció, borgyűjtő, botrány, hamis, hamisítás, Kurniawan, romanée-conti, Rudy Kurniawan

← Felszámolják a milliárdos bevételű borkereskedést Élre törnek az olaszok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!