• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mandula és meggy

2012-04-04 ● Kántor Endre

Finale amandollato és rengeteg pirosbogyós gyümölcs, szép, elegáns, nem otromba de intenzív borokban ? ez volt a benyomásom a Balestri Valda pincészet borait kóstolva a veronai Vinitaly 2012-őn.

Tavalyelőtt Budapesten ismerkedtem meg a fiatal, feltörekvő, de már akkor szép eredményeket mutató Balestri Valda pincészettel, amikor Veneto tartomány borai nálunk jártak bemutatkozáson. Nem is volt kétséges, hogy az idei Vinitaly-n meglátogatom őket, két okból.

Egyrészt azért, mert írtak egy szép levelet, hogy tegyem ezt. Gyakorlatilag biztosra vették, hogy egy borszerető/boríró ember ott lesz a Vinitaly-n, ez vili, hol is lenne máshol? Másrészt pedig azért, mert a Vinitaly-n kiderült, hogy Veneto tartomány brutálisan fejlődik, és ezt marketinggel és pozícionálással is alátámasztották. Ok, nyilván Veronában rendezik a Vinitaly-t, ezért kijár némi plusz a hazai borvidéknek, de a masszív méretű csarnok kézművességet sulykoló designja és a központi elhelyezkedés lehetetlenné tette, hogy ne menjek be.

Így aztán szépen odasodródtam volna a Balestri Valda standjához, ha akarom, ha nem. Laura Rizzotto, az Azienda Agricola Balestri Valda tulajdonosa, borásza egyértelműen franciahonban (de legalábbis részben) szedte össze borászati ismereteit, az általa használt szakkifejezések mindegyike franciául hangzott el, annak ellenére, hogy kiválóan beszél angolul, ami azért a kiállítók legalább felére nem mondható el.

Az azienda Soavéban található, 19 hektáron dolgoznak, a pincészetet a korábban szőlőműveléssel foglalkozó családi tapasztalatra alapította Guido, Laura apja. A területek zöme garganega, kisebbik hányada trebiano, corvina és rondinella. A talaj dűlőről dűlőre változó, van bazaltmálladékos, meszes, agyagos, homokos terület.

Soave Classico 2011

Állítólag Dante használta először a soave szót a vidékre jellemzésül, mivel édesnek, lágynak, kellemesnek találta azt. Innen kapták aztán a helyi borok is a nevüket. A 100 százalék garganegából készült bor fát nem látott, fajélesztőt sem. Elegáns, friss bor, fehérhúsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, almával. Közepesen hosszú, a végén enyhe grépfrútos kesernyével jelentkezik a garganegára oly jellemző utóíz, a ?finale amandollato?.

Soave Classico 2010 Vigneto Sengialto

Azaz single vineyard, egy ültetvény bora, ég és föld a különbség az előzőhöz képest. A talaj itt kimondottan bazaltos, vulkanikus. 20 hektós nagy fahordókban érlelték egy évet. Édes, érett fehérhúsú gyümölcsök jönnek és mineralitás. Koncentráltabb, hosszabb bor, a mandulás vég itt enyhe marcipános jelleget ölt.

Soave Classico Spumante Brut

Sans anné, mondja Laura, azaz évjárat nélküli pezsgő ez. Ahogy az előző kettőt, ennek az alapját is kizárólag a Soave és a Monteforte d’Alpone területekről szedik, ezért a Classico jelző. 35 éves ültetvényekről származik, az elkészítés módja valahol félúton van a prosecco és a chamopagne között, ettől egyrészt friss gyümölcsös, másrészt élesztős, krémes jegyek is előbújnak. Citromhabos süti.

Ripasso 2010

Még minta, kereskedelemben csak egy hónap múlva lesz. Ez az első évjrat Lauráéknál erre a borra, a klasszikus házasításból két félét használnak, corvina (veronese) és rondinella van benne, molinara nincs. Most már ugye Valpolicellában járunk, mely a Garda tótól keletre található hegyes-völgyes terület. A Ripassó készítésénél részben felhasználnak a Recioto vagy Amarone erjedése után megmaradt száradt törkölyt, némi pluszt adva így ízben és aromában a bornak. Az egyéves érlelés kötelező. Rubin mag, gránát él, nagyon intenzív illat. Rengeteg pirosbogyós gyümölcs, de van gyógyfüves, likőrös jellege is. Málna és meggy, bazsalikomos beütésekkel. Hosszan tartó, elegáns, nem nagytestű bor.

Amarone 2009

A Valpolicella régió nagy ásza, a fürtöket addig hagyják kint, míg lehet, mielőtt valami rohadás megtámadná, aztán jól szellőző helységekben hónapokig szárítják őket. Gyakorlatilag Recioto is lehetne, azzal a különbséggel, hogy ezt hagyják teljesen szárazra erjedni. Ettől általában nagyon koncentrált, magas alkoholtartalmú, intenzív bor születik. Ez a bor még fiatal, rengeteg tanninnal, az egy éves kishordós érlelés után is. Lekváros, fűszeres illat és íz, a savak is állnak, mint a cövek. Nagy ígéret, érdemes rá odafigyelni.

A Balestri Valda igényes, szép borokat készít, a hagyományokat tisztelve, de a kellő technológiát segítségül hívva. Árérték arányban is figyelemreméltók, bár Laura nem nagyon árult el árakat, a két első Soave kb. 8-9 euró körül található a polcokon.

Címkék: 2009, 2010, 2011, amarone, Balestri Valda, corvina, garganega, Laura Rizzotto, ripasso, rondinella, soave, spumante, trebiano, valpolicella, veneto, Verona, Vinitaly, Vinitaly 2012

← Aklan Lesencetomaji Syrah 2009 Hetényi Szekszárdi Syrah 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!