• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy tucatszor sem ugyanaz

2012-04-06 ● borravalo.hu

Tanulságos workshopot tartott Herczeg Ágnes a VinCÉ-n (vasárnap reggel 9:30-kor, ami még a magamfajta hétpróbás kóstolónak is korai, az óraátállítás meg még tett rá egy lapáttal). De elmentem, mert bár Ági a Gróf Buttler birtok kormányzását boros léptékkel mérve csak nemrég vette át, mégis a legérdekesebb kísérleteit osztja meg a közönséggel.

Az ?Egy syrah 12-szer? című formabontó kóstoló a Nagy-Eged felső részén található, nagyrészt 877 és 747-es klónokból álló syrah-ültetvény (ezek a számok ugye nem mondanak semmit, csak az olyan syrah-mániásoknak, mint én?) három szüreti időpontban, három különböző erjesztési móddal és négyféle hordó használatával mutatta be ?ugyanazt? a bort. Volt sok hű, meg aha, meg hmm.

Azzal kezdtük, hogy áttekintettük, agyunk mely részei dolgoznak a kóstoláskor. Elsőre furának tűnhet, de a mindjárt vázolt vadászkutya-effektus bizony nagyon bekapcsolt az első négy mintánál. A lényeg az, hogy a laikus fogyasztó csak az agy első részében található területeket használja, a borszeretőnek aktiválódik a hátsó rész is, mintákat, berögzüléseket keres és hasonlítja össze az éppen elé került borral. Vagyis gondolkodik rajta, elemez és szimatol, mint a vadászkutya.

Na de nézzük az első etapot, ez a négy bor azonos kezelést kapott, hordót még nem láttak, a két különböző klón különböző szüreti időpontokkal volt megspékelve. Be kell vallanom, nagyon izgalmas volt, mert tényleg nagyon oda kellett figyelni, hogy a részletekben rejlő különbségeket kiszúrjuk.

I. számú minta: fiatal, gyümölcsös illat, lágy, szinte krémes tanninnal. (2011.09.27, 747, alc 15,76%)

II. számú minta: hűvös karakter, húsos-érettebb anyag harsány savakkal, bőséges, de érett cseranyaggal, gyümölcsbe futó lecsengéssel (2011.10.10, 747, alc 16,3%)

III. számú minta: füstös-fűszeres, visszafogott illat, szinte paprikás, zöldes aromák, savra hangolt finis (2011.09.12, 877, alc 13,95%) ? nekem ez és a négyes jött be inkább, nagyon Rhone

IV. számú minta: spicey, földes, közepes intenzitású illat, határozott feketeborsos fővonallal, kissé megtapadó tanninnal, közepesnél hosszabb lecsengéssel, vastag, harapnivaló szerkezet, konyakos alkoholossággal (2011.10.10, 877, alc 16,5%)

A második etap nyolc borból állt, főleg a hordóhatást vizsgáltuk (fantasztikus slide-okat láttunk a végén minden hordó laboreredményével!). Magyar, magyar prestige, amerikai és francia tölgy, spontán erjesztés, fajélesztő és tápsó váltakozott. Mivel friss, 2011-es tételekről van szó és mindenből kísérleti jelleggel csak két magnum palack készült, nem hordós érlelést kaptak a borok, hanem stick-ek, az adott hordóból készült pálcikák pihentek a palackokban kb. január óta.

Előrebocsátom, hogy pont abban a stádiumban voltak a syrah-k, amikor ez a tölgyhatás borzasztóan élénk volt, vagyis szinte alig lehetett látni az alapanyagot a fa mögött. Nagyon jól lehetett azonban érzékelni, hogy mit fog tudni benyelni, mi totál idegen ettől a stílustól.

V. számú minta (amerikai hordó, fajélesztő): kartonpapír, pipadohány (tubák!), cseres tölgy íz, toast a savat szájban elnyomja, hosszban is a fa jön, elég közönséges vanília formájában

VI. számú minta (spontán erj., magyar prestige M pörkölésű hordó): egyszerű, régi vágású overbarrique-illat, harsány feketebogyósok az ízben, amit aztán nagyon összehúzó hordós tannin vág szét

VII. számú minta (fajélesztő, francia M+ pörkölésű hordó): bakelit, tölgyfa, de felbukkan némi gyógyfű és mineralitás is mögötte, a korty puha, vastag-vaskos, sok rumos-kakaós érzetű hordóhatással és sok tanninnal, de nem ihatatlan

VIII. számú minta (spontán erj., francia M pörkölésű hordó): idegen, műanyag szag, az anyag szájban meleg és földes, a hordóval ?nagyra hangolt?, karamelles, mesterséges aroma hatású a kompozíció

IX. minta (tápsó, magyar prestige hordó): na ez igen, föld, fekete bogyósok, szilvadzsem, határozott, de nem tolakodó hordó, ami inkább hozzáad és engedi a bornak felfedni magát. Jó szerkezet szájban is, szépen engedi a savakat, közepesnél hosszabb, elegáns (megosztó tétel volt ez, egy külföldi hallgató megjegyezte, hogy az első olyan tétel, amelyiknél nem azt érzi, hogy egy darab tölgyet szopogat, a hordógyár-tulajdonos  Ember Sándor szerint viszont ez a toastolás kifejezetten rossz hatással bírt a borra)

X. minta (spontán, magyar sima hordó): kávés, rumos érzetű fa, ami mögött nagyon jól felsejlik a földes-avaros Nagy-Egedi syrah, szájban viszont sajnos nagyon ráül a fa, elnyom mindent

XI. minta (tápsó, amerikai tölgy): ázott föld szaga karamellel, whiskey-vel, tolakodó, butácska

XII. minta (M+ pörkölésű magyar hordó): elegáns, Nagy-Egedes fekete illat, konyhai fűszerekkel, a kortyban érett tannin, jó hossz, nagyon erős még a hordó, de ez az a típus, amit le fog gyűrni a bor (a IX. mellett ez volt a másik kedvencem).

A slusszpoén a végére jött, senki sem találta ki, hogy bizony ezek az anyagok még 17,5% körüli alkoholtartalommal bírtak. Durva.

Tanulság? Bőven van: a borásznak az, hogy érdemes kísérletezni és bízni a borértő közönségben (szerintem elég nagy bizalom ilyen állapotban elénk tárni a borokat). A fogyasztónak az, hogy a magyar szájhoz a magyar hordó tartozik fejben is (ez az elmúlt húsz év eredménye, nem kis arányban a villányi barrique-mániáé) és az, hogy ne ítélj elsőre, ugyanaz az anyag nem ugyanaz az anyag, a bor fantasztikusan sokrétű, millió jelmeze lehet. A borásznak és fogyasztónak együtt pedig az, hogy bizony érdemes együttgondolkodni és az alkotási folyamatban együtt gyönyörködni.

Címkék: Eger, gróf buttler, Herczeg Ágnes, hordó, hordóminta, nagy-eged, pörkölés, syrah, tölgy, VinCE, VinCE 2012

← Hetényi Szekszárdi Syrah 2008 Kertész Etyeki Chardonnay 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!