• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Carmenére és pisztrángötös

2012-05-07 ● borravalo.hu

Kellemes, családias borvacsorán vettem részt a minap a Chile Wein (leánykori nevén Chile Wein Import) szervezésében. Helyszín a Rozmaringos Kertvendéglő (dunai panoráma, enyhe rómaipartos-csónakházközeli feeling, nagy terek). Minden adott volt egy jó evéshez és iváshoz.

Először egy rövidfilmet néztünk meg a nadrágszíj-ország legszebb képeivel: amit a legérdekesebbnek tartok boros szemmel az pont ez a hosszúkás alak adta jelentős klimatikus változatosság. Van ott sivatagos (északon az Atacama) és közel sarkköri vidék (fjordok és tengerszorosok szövevénye) is. Az ország egésze egy keskeny partvonal, amit keletről az Andok, nyugaton pedig a Csendes-óceán határol. Ez már önmagában megérne egy cikket, de legyen elég, hogy utalok a hegyoldal-kitettség-altalaj és a ?nagy víz? szőlőtermesztésre gyakorolt hatásaira.

Na de vissza a távolba révült tekintetekkel az asztalra és a poharakba. Az üdvözlő ital William Cole sauvignon blanc-ja (ugye az mindenkinek megvan, hogy a 2012-es szüreten már túl vannak Chilében?), tipikus könnyed, nyári bor sok citrikus aromával, friss vágott füves, csalános, populáris arca a fajtának. Nekem ez egyrészt még kissé túl techno (talán savnövelt is), ugyanakkor rengeteg embernek pontosan ez az illat és ízkombináció ugrik be, ha a fajtáról esik szó.

Első fogás, avagy előétek: friss kerti fűszeres kecske sajtkrém óriás kagylótésztában. Pont olyan, mint amilyennek elképzeltem: jó állagú, laza krém, amihez passzolt a Rosário Rozé (cabernet-syrah, ami még mindig a techno-vonal nekem, de ha kicsit hunyorítok akkor már siller és azt megbocsátom).

A második előétel füstölt pisztráng pástétom sokmagos barna kenyéren koktél paradicsommal. Kissé megtévesztő volt, mert a húskrémes-pirítósnak kinéző cucc egy gazdag, vastag, jó zamatú harapnivaló volt, amiből repetázni is kedvem lett volna. Ehhez már dukált egy Villard Estate Sauvignon Blanc, amit a legutóbbi kóstolón még a szortiment vöröseinél is jobban szerettem. Egyáltalán nem kirobbanó az illata és ennek nagyon örültem (bár nyaranta jól tud esni, legtöbbször egyre kevésbé keresem a hivalkodást, a kontemplatív hozzáállás előbb-utóbb minden borisszán úrrá lesz). Inkább gondolkodós savblanc: van benne egy kis trópusi gyümölcs is a friss fűszeresség mellett, a finis hosszabban kitart, az egész elegánsabb, jobban egyben van és ami a legfontosabb: elbírt a pisztránggal – amit mivel nem tudtam angolra fordítani az asztalunknál helyet foglaló Nagykövet úrnak és feleségének, Schubert Pisztráng-ötöséből a jól ismert fordulattal nemzetköziesítettem:

?A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt,

Hűs mélyén pisztráng úszott, úgy surrant mint a nyíl.

Oly tisztán szépen látszott, én csendben ültem ott,

A vízben vígan játszott és messze csillogott.?

Aztán jött az én műfajom (a sous vide és a molekuláris reggelik sármos világában biztos egyszerűnek tartanak, hogy bírom a baconbe göngyölt ételeket és horribile dictu! még esetenként az aszalt szilvát is): szóval baconbe göngyölt sertés szűzérmék rózsabors mártással, hercegnő burgonyával. Erről beteszek egy képet, gondolom kétféle olvasó lesz: akinek megindul a nyáltermelése (nekik kár magyarázni) és akinek nem (nekik majd mutatok mást). Ami meglepett, hogy egy Tarapaca Chardonnay próbálta kísérni, ami merész, de a kísérletezést a folyamatos safety shotoknál jobban kedvelem. Határozott újhordós díszítettség, fehér húsú barack, vaskos gyümölcsösség, nemzetközi ízlésnek szánt bor. Nem tudom érdemes-e fanyalogni, mert ez a chardonnay elfogadott arca: én pl. nagyon bírom Szászi Lesencetomaji Chardonnay-ját, de az meg inkább Balaton, mint chardonnay, ráadásul ide nem passzolt volna.

Második főétel: szarvasfilé erdei gyümölcsökkel, házi burgonya fánkkal. A szarvasnak jól állt a fanyar gyümölcsös mártás és ezt a bor csak fokozta. A Tarapaca+ (Plus, bio!) az erdei gyümölcsökkel jól összehaverkodott:  van benne sok-sok cassis, fekete bogyós gyümölcs és valami florális másodvonal.  Fűszerek is vannak dögivel, izgalmas az egész. (Számfetisisztáknak 28% Syrah; 23% Cab. Franc; 18% Cab. Sau.; 17% Car. 8% Merlot 6% Pet. Verdot)

Aztán a KO: meggyes brownie mentalevéllel, hozzá Laura Hartwig Carmenére, ami nekem a nap meglepetése volt, mert mentes a közhelyektől, rengeteg fekete gyümölcsön, finom édesfűszereken, enyhe ásványosságon vezet végig, a hordóhasználat európai szájnak kissé határozott, de egy nagy testű, klassz bor, amiből a vacsorát záró beszélgetés során többször is kértem ? immár nyeletre ? utántöltést a poharamba.

Amit el kell mondanom, hogy a legtöbb bor a helyben kevéssé szokásos kézi szürettel és nem kifejezetten nagyipari körülmények között készül.

Aki eljött biztosan jól érezte magát: körbe voltunk rajongva, de csak pont a megfelelő mértékben, nem volt túl sok szakmai speech a borokról, viszont a megfelelő információt mindenki megkapta, valahogy passzolt az egész. Érdemes kísérletezni a chilei borokkal: vannak olyan európai ételek, köztük magyar fogások is, amikhez akár újvilági borokat társítani lehet.

Címkék: cabernet sauvignon, carmenere, chardonnay, Chile, Chile Wein, Laura Hartwig, Rosario, sauvignon blanc, syrah, Tarapaca+, Villard Estate, Vina Tarapaca, William Cole

← Kertész Zöld Veltelíni 2010 St. Andrea Napbor ? Egri Csillag 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!