• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hollande a francia borért?

2012-05-09 ● Kántor Endre

A jelek szerint az új francia elnök, Francois Hollande jobban támogatja majd az ország boriparát, mint elődje, Nicholas Sarkozy. Ezzel együtt, az új elnök tett olyan ígéreteket, melyektől a prémium borászatok kicsit izzadni kezdtek. A francia választások boros szemmel.

A boripar a francia gazdaság egyik húzóágazata: a 2011-es válságévben is 7 milliárd eurót tett hozzá az ország büdzséjéhez. Évek óta heves viták vannak több kérdésben is, ezek közül a jelenleg leginkább felkapottak: az ültetvények (ültetési jogok) liberalizációja, az Evin-törvény (mely tilt minden szeszesital – így bor is ? reklámot), és a zéró tolerancia bevezetése a közlekedésben.

Nicholas Sarkozy nem volt híres borszeretetéről, ez egyike volt azoknak a vonásoknak, melyek negatívan ítéltették meg. Egyszer azt nyilatkozta, hogy bornál szívesebben fogyaszt Coca-Colát. Kampányfelelősei még rá is játszottak arra, hogy eloszlassák a róla kialakult vizesnyolcas képet: a hajrában Sarkozy ellátogatott Vouvray-ba, és nagy sajtófelhajtás közepette kóstolt helyi borokat. (Az igazságot azonban nehéz álcázni: savanyújóska ábrázata így is megmaradt.)

Hollande ezzel szemben mindig is borszerető ember hírében állt: még az exit poll eredményeket is egy pohár vörösborral várta vasárnap. Aztán nagyot koccintott. Az új elnök a Revue du Vin de France szakmai lapnak egyszer azt nyilatkozta: ?Ahogy sok franciát, engem is elkápráztatnak hazánk borai ? szeretem a francia borokat kóstolgatni barátaimmal és családommal, és gyakran nyitok ki egy jobb palackot, ha ünnepelnivalóm van.?

A választási kampányban Hollande azzal vádolt Sarkozyt, hogy cserbenhagyta, mi több, elárulta a francia boripart, amikor olyan törvényeket támogatott, melyek felbolygatták az addig hatályos ültetési jogokat ?hozzájárulva ahhoz, hogy a borászattal foglalkozók ne tudjanak megélni saját termelésükből.

Hollande tehát úgy van beállítva, mint borszerető, borokat és a francia borászatot pártoló ember. A Decanternek nyilatkozó Alain Raynaud, a bordeaux-i Cercle de Rive Droite elnöke úgy fogalmazott: meg kell várni, milyen hatása lesz az új elnöknek. Sarkozy politikailag és személyesen is kevés érdeklődést mutatott a bor iránt, Hollandénak pedig személyesen is sokat jelent, így talán Hollande alatt meghallgatják az ipari szakértőket is, akiket komolyan sújt az Evin-törvény ? tette hozzá.

Ezzel együtt, az iparági szereplők óvatosak. Egyik jelölt se körvonalazott semmit pontosan a manifesztumában, ráadásul a francia boriparnak arra van igazán szüksége, hogy a gazdaság egésze feltámadjon, ami pedig lassabb folyamat lesz.

Ráadásul, Hollande a 2007-es kampányban azt mondta: ?Nem szeretem a gazdagokat.? A választási ígéreteiben pedig következők szerepeltek: 75%-os adó kivetése olyan háztartásokra, melyeknek 1 millió eurónál nagyobb az éves bevételük, külön örökösödési adó kivetése a nagy értékű ingatlanok esetében, nagy cégeknél magasabb adók és éves vagyonosodási adó kivetése az eszközállományra.

Azt sem tudni pontosan, hogy ilyen kétpólusú hozzáállással az Elysée palota éves, 250 ezer eurós borbüdzséjét megnyirbálja-e, vagy enged a személyes preferenciának és a csábításnak.

Címkék: boripar, francia, franciaorszag, Hollande, Sarkozy, választás

← A világ legkeményebb bora Gondolatok a mustráról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!