• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a Pannon TOP25 bor

2012-05-16 ● Kántor Endre

A Pannon Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozószerkesztősége 2012-ben ötödik alkalommal rendezte meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt. A válogatottba 11 szekszárdi, 9 villányi, 3 tolnai és 2 pécsi bor került be.

A régió négy borvidékének (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány) legjobb borai mérettetnek meg a versengésen, ahol a nemzetközi zsűri döntése alapján alakul ki a régió borválogatottja. A borrégiós vetélkedés immáron hagyományosnak is mondható, hiszen ötödik alkalommal szervezték meg. A legjobb huszonöt bor kiválasztása 6 kategóriában, a benevezett borok arányában történik, de csak a 85 pont felett teljesített borok kerülhetnek be a válogatottba.

2012-ben a TOP25-re a négy borvidékről összesen 50 pincészet nevezett be 138 bort. A legtöbb bor a Villányi borvidékről származik (44%), szekszárdi a nevezett tételek 38%-a, a Tolnai borvidékről 11 % érkezett be, míg a pécsi borok adják a mezőny 7 százalékát. A borok közel húsz százaléka fehérbor, egytizede rozé, a többi vörösbor volt a mezőnyben.

A nemzetközi zsűri megfontoltan és alaposan végezte a munkáját, a vakkóstolón olykor többször is visszakóstolták a bekerülésre esélyes borokat, míg végül kialakult a huszonötös mezőny – 20 pincészet boraiból, hiszen öt borászat duplázni tudott. A Pannon Borrégió TOP25 bora 2012-ben, ábécé sorrendben felsorolva:

Baron von Twickel Szőlőbirtok Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet Franc 2008

Bock Pince Villányi Capella Cuvée 2008

Bodri Pincészet Szekszárdi Faluhely Kékfrankos 2009

Bodri Pincészet Szekszárdi Faluhely Bikavér 2009

Dániel Pince Szekszárdi Cabernet Franc 2008

Dúzsi Tamás Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2011

Eszterbauer Borászat Tüke Szekszárdi Bikavér 2009

Halmosi Pincészet Négykezes Szekszárdi Merlot 2008

Hárs Családi Borászat Pécsi Cirfandli 2011

Hetényi János Szekszárdi Kékfrankos 2011

Kvassay Levente Villányi Olaszrizling 2011

Lelovits Tamás Villányi Portugieser 2011

Maul Zsolt Lator Villányi Cabernet Franc 2009

Riczu-Stier Pincészet Villányi Cabernet Sauvignon 2009

Riczu-Stier Pincészet Villányi Olaszrizling 2011

Schieber Pince Szekszárdi Kadarka 2008

Szabó Zoltán Pécsi Zöldveltelini 2011

Szeleshát Szőlőbirtok Nyék Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007

Szeleshát Szőlőbirtok K2 Szekszárdi Kékfrankos 2008

Tűzkő Birtok Tolnai Traminer 2011

Tűzkő Birtok Tolnai Verdolino 2011

Vinatus Villányi Cuvée 1 2009

Vinatus Villányi Syrah2009

Vitis Pince Tolnai Pinot Noir 2009

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Montenuovo Cuvée 2008

A kiválasztott 25 bor nyilvános bemutatkozása 2012. június 30-án lesz Pécsett, a Hotel Palatinus City Centerben, amikor egész napos Pannon Borrégió TOP25 Kóstolófesztiválra várják a szervezők a borkedvelő publikumot: a kiváló borok mellett mesterkurzusok, kiállítás, helyi termékek bemutatója, és sok egyéb is gazdagítja a kínálatot.

Címkék: borverseny, Pannon Borrégió, pannon top 25, Pécs, pécsi borozó, Szekszárd, Tolna, verseny, Villány

← Borisszáknak borparfümöt! Danny deVito a brit piacra tör →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!