• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Single maltok a hőségben

2012-08-06 ● borravalo.hu

Nincs védhető indokom arra, hogy miért kaptam kedvet a whiskyhez egy olyan délután, amikor többnyire vastagon harminc fok felett járt a mutató. A gondolat viszont már előző nap beférkőzött és nem hagyott nyugodni, hogy kóstoljak és tanuljak egy kicsit a scotch-okról, ezért beszerezni indultam.

A scotch Skóciában desztillált párlat, mely lehet malt, grain, vatted malt, single malt vagy blended. Kezdjük a piramis aljával, amely a grain. Ez csírázott (árpamaláta) és csírátlan árpából és más gabona keverékéből készül, eredetileg csak a blended whiskeykhez használták, de néhol kapni magában is. Nagyipari ital, hengeres lepárlótoronyban készítik. A legtöbb whisky, mely a polcokon elérhető, az blended, a piros Johnnie Walkertől kezdve a Chivas Regal-ig és Ballatine’s-ig bezárólag. Ez az általánosan elterjedt legolcsóbb fajta, több főzde több fajta (malt és grain) whiskyjének keveréséből készül. A legolcsóbb nem jelenti szükségképpen azt, hogy a legrosszabb, a blended eljárás eredetileg arra szolgált, hogy kialakítsanak egy sajátos ízvilágot, amit aztán konzisztensen tartani is tudnak: ne legyen minden főzet más. Ha egy palackon az áll, hogy Scotch, akkor az általában blended, ha csak nincs más feltüntetve rajta.

Pl. az, hogy malt. A malt csíráztatott árpából (árpamaláta) készül, és üstben párolják, ahogy a minőségi égetett szeszeket. A szabályozás szerint több mint három évet kell maximum hétszáz literes tölgyfahordóban töltenie, de előtte legalább kettő, néha három lepárláson is át kell esnie. A végterméknek legalább negyven fokos alkohollal kell rendelkeznie, és nem lehet benne vízen és árpamalátán kívül más anyag, pl. színező karamell sem. A maltnak vannak variánsai, ilyenek a vatted malt, mely több whiskyfőzde malt whiskyjének keveréséből készül, a single malt, mely egy főzde malt whiskyje, vagy, ezen belül single cask, amely ezen főzde egy hordójának tartalma, nincs a többi hordóval keverve.

Ennyit a whisky know-howról.

Én nem blended, hanem single malt whiskyt szerettem volna kóstolni, abból is a tőzegesebb, füstösebb aromavilágúakat, választásom így esett az alábbi négy tételre. (A malátázás során az árpát vízben csíráztatják, a felszabaduló enzimek az árpa keményítőjét alakítják cukorrá, a cukorral pedig tudjuk mi szokott történni. Fontosabb, hogy a malátát szárítják is, általában tőzegfüsstel, ettől lesz az italunknak sajátságos karaktere). Ezeket egy nagy budapesti whisky-specialistánál vásároltam, az árakat és kiszerelést feltüntetem. Enyhén szűkülő szájú, nagy whiskys pohárból, pár csepp vízzel történt a kóstolás Öcsémmel, aki rajongója a témának.

Teacher’s (0,7l, 3.590 Ft, 40%)

Na jó, ez blended. De kezdésnek azért esett a választásom erre az italra, mert jó áron, jó nevű (Glendronach és Ardmore) malátawhiskykből készül 45%-ban, amely igen magas arány a blendedeken belül és ugyan ?kommersz? világmárka, mégis füstösnek, tőzegesnek van kikiáltva.

Tipikus ?blended? illat, amit szépen egészít ki némi aszalt barack, pici füst és méz. Nincs benne szúrósság. A kortyban keserűmandulás, mogyorós aromák mutatkoznak, gyógyszerrel és itt már megjelenő tőzegfüsttel. Érezhető azért, hogy nem csúcs-anyaggal van dolgunk, kissé harap a korty és a lecsengése sem túl hosszú. Az elvárt szintet teljesítette, talán picit több smokey/peaty karaktert vártam, de ennyi pénzért teljesen vállalható.

Benriach ?Heart of Speyside? (0,05l, 890 Ft, 40%) (Speyside)

Speyside a sziget keleti oldalán található, az összes lepárló több mint fele itt található. Ez egy korjelölés nélküli ?alap? single malt, kapott ezüstérmet a 2006-os International Wine & Spirits Competition alkalmával.

Szintet léptünk, elsőre tiszta tölgyaroma, sok fűszer és némi virágosság jön a pohárból, szép és sima illat. Az intenzíven indító kortyban csonthéjasok, gyógyfű és pézsma, egyértelmű csokis-csokivaníliás másodvonallal. Puha és krémes finis, viszonylag hosszú és karcmentes.

Benriach Curiositas 10 years (0,7l, 10.890 Ft, 46%) (Speyside)

?Single peated whisky?, hirdeti a palack és valóban: ehhez a single malthoz erősen tőzeges malátázott árpa adja a gabonaalapot. A főzőmester szerint a tőzeg és tölgy tíz év alatt éri el az optimális egyensúlyt és kap a párlat igazi speyside-i jelleget.

A dugó és a pohár elsőre finom és tiszta baconre, vagy prosciutto crudo-ra emlékeztet. Füstölt sonka, na, ennyi. De aztán megkezdődik a parádé: füst dögivel, fűszeresség, rengeteg tőzeg, friss, szárított nyersfa, tölgyfa és sósság. Komplex, remek illat. A kortyban is keleti fűszerek, szén és pernye, hosszú-hosszú lecsengéssel, percekig érezni az aromák játékát a száj szegleteiben. A korty percről-percre változik, játékos, izgalmas ital. Egy cseppet tisztán a nyelvhegyre véve sós (nem ásványos, hanem sós!) ízt érzek. Nem rúg, nem kapar, bársonyos, jó ital. Megérte a pénzét.

Bruichladdich ?Peat? (0,05l, 1.690 Ft, 40%) (Islay)

Islay egy kis szigetecske, a Hebridák szigetcsoport része (a pici fém díszdobozon is a ?Progressive Hebridean Distillers? logó mosolyog), kilenc lepárlóval. Non-chill filtered varázslat. Azaz, nem esik át a fagypont-közelire hűtött szűrésen, aminek az lenne a célja, hogy a szennyeződéseket eltávolítsa, és ne legyen opálos az ital, ha víz/jég kerül bele ? az eljárás hátránya, hogy sok aromaanyagot is legyalulhat. 35ppm tőzegtartalommal (Bizony, ilyen is van).

Ami első szippantásra egyértelmű: más területen járunk. Belengi az egészet egy finom édesség és végig sütikre, karácsonyi fűszerekre, aranygaluskára (vaníliasodó) asszociáltam. Van bőven a beígért tőzegből is, de annál sokkal bonyolultabb, parfüm és méz is mutatja magát. Kifejezetten kellemes az illata, nincs benne elvont, oda nem illő jegy. A korty is a tőzeg-tölgy-vanília vonalon mozog és az illathoz hasonlóan kifejezett az édesség, van egy pici kesudió, ánizs és szegfűszeg is. Az alkohol harapósabb, a hossz rövidebb a Curiositasénál, az aromavilág viszont talán kiegyensúlyozottabb. Kiváló whisky ez is.

Nagyon élveztem a Curiositas sósságát, a Peat édességét, tanulságos volt az Islay-Speyside elhatárolás is (ha felületes is, de megvolt). Alapvetően mind a négy ital az elvárt szintet hozta (a Heart of Speyside egy jó belépő a single maltok világába, a Teacher’s pedig egy jó tartású blended), egyik sem okozott csalódást.

Nem mondom, hogy jelentős szerepet fog betölteni az életemben a párlat, de azt hiszem ismerni érdemes, kalandozni ezen a területen pedig izgalmas, a kíváncsiságom ki lett elégítve. Azért egyelőre inkább fröccsözni kell, itt a hőségriadó, a tél még várat magára.

Címkék: Benriach, blended, Bruichladdich, Curiositas, égetett szesz, grain, Islay, scotch, single cask, single malt, Speyside, Teacher's, vatted malt, Whisky

← Chateau Bagnolet kipipálva Ilyen volt a BCB 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!