• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Művészi Hordót mindenkinek!

2012-08-14 ● Kántor Endre

Egyszeriben kapósak lettek a művészettel átitatott hordók. Az egri hölgyek után már egy erdélyi házaspár is magáénak vallja az ötletet. A magyar sajtó közben úgy tesz, mintha nem lenne már öt éve ilyen kiállítás Villányban.

?Jó napot kívánok! – hazudta Kovács László, alighogy belépett.?
Uj Péter: Magyarország többet érdemel (drámai kísérlet)

?Figyeljék a kezemet, mert csalok?
Rodolfo

Fogalmam sincs, hogy miért most jutott eszébe többeknek is boroshordókat művészeti médiumnak használni. Lehet, hogy 5 év kell a penetrációhoz? Éppen öt évvel ezelőtt született ugyanis az ötlet, hogy feladatukat már beteljesített tölgyfahordókból műalkotás szülessen, méghozzá a Vylyannál: 2008-ban a Vylyan Művészi Hordók első tárlata az Ördögkatlan Fesztiválon debütált. A mostani fesztiválon Böröcz András hordóit lehetett látni, melyek, ha nem kerültek magánkézbe, már útban vannak New Yorkba.

Ezért is volt egészen megdöbbentő, hogy az Egri Borissza Borbarát hölgyek után most a Savoya Borház tulajdonosai, a Herczeg házaspár jelent meg a színen, mint ötletgazda. Idézem az MTI augusztus 6-ai közlését:

?Barrique Art: De Gustibus címmel 22 hordóból készült installációt és képzőművészeti tárlatot szervezett a Budapesti Román Kulturális Intézet, amely a kiállítás anyagát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal megosztva mutatja be. A tárlat az intézet Egy város szelleme: Temesvár című idei rendezvénysorozatának része. A kiállítás gerincét alkotó 22 hordóinstallációval a művészek új életre keltették az egykor bortárolásra használt hordókat hagyományos funkciójukat átértelmezve – mondta el az MTI-nek Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója.

Az intézetben 14 műtárggyá alakított boroshordót láthat majd a közönség. Példaként említette az igazgató, hogy az egyik hordóból két női láb lóg ki, egy másik aranyozott és óegyiptomi szarkofágra hasonlít, egy további pedig csipkésre van kivágva.

Ezzel párhuzamosan 17 román képzőművész, köztük Ioan Nemtoi híres üvegművész, és hat külföldi, köztük szerb, török, francia, amerikai művész, valamint Rostás Bea egri grafikus és szobrász alkotásait is láthatja a közönség. A munkák szervesen illeszkednek a hordóinstallációhoz. Az intézeti megnyitót Petrovaselóból (Temespéteriből) származó borok kóstolója követi.

A Barrique Art alapkoncepciója a temesvári Savoya Borház tulajdonosától, a Herczeg házaspártól származik. Ők küldték el romániai és külföldi művésznek a huszonkét tölgyfahordót, hogy azokat műtárgyakká alakítsák. A kiállításokat Marcel Tolcea, a Temesvári Szépművészeti Múzeum igazgatója nyitja meg. A tárlat elsőként a temesvári múzeumban szerepelt. A megnyitókon jelen lesz Herceg András, az ötletgazda is.?

Hát, én nem ismerem a Savoya borházat, és egy gyors Google keresés is csak azt eredményezte, hogy lássam: mennyi magyar médium copypastelte az MTI cikkét anélkül, hogy egy árva szóval is hozzátették volna, hogy Villányban már öt éve zajlik a hordóművészet. Azt le sem merem írni, hogy felvenni a telefont, és felhívni a Vylyant ? az már túl sok munka. Az, hogy senki nem dabölcsekkel semmit, mert hírverseny van, egy dologhoz vezethet: silány és félrevezető tartalomhoz. Ez persze vonatkozik mind az első, mind a másodközlőkre. De felesleges puffogni a magyar sajtó jelenlegi minőségén.

Aki pedig úgy lép fel, mint valaminek az ötletgazdája, főleg ha ismeri az eredeti koncepciót ? amit most a jóhiszeműség miatt tételezzünk fel, hogy nem ismert ? az saját magát minősíti. (Mondjuk, egyet adok: azért ezek a hordók, a korábbi egri vonalhoz képest tényleg mutatnak némi művészeti értéket, jobban követik az eredeti koncepciót.)

Kíváncsian várom, ki a következő? Ki kéri el a művészi hordót legközelebb, hogy felálljon rá és világgá kürtölje: ez az én ötletem, én találtam ki!

Címkék: művészet, Művészi Hordók, plágium, Savoya borház, Villány, Vylyan

← Így vesz bort a magyar Szüret a pinczében →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!