• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Párkány és Komárom között

2012-09-10 ● Kántor Endre

Még anno, az Egerszóláti olaszrizling versenyen találkoztam Mátyás Andrással, személyesen és a boraival is. Izgalmas volt felfedezni egy felvidéki magyar családi pincészet borait, beszélgetni a családdal.

Mátyásék Kisújfalun gazdálkodnak, a Párkány és Komárom közötti dombságban központi helyet elfoglaló kisújfalusi szőlőhegyen. Dűlőik nagy része déli-délnyugati, lejtős kitettségű, egyedül a pinot noir található délkeleti fekvésben. A talajt itt löszös felszíni réteg takarja, melyet az erózió sok helyen már lemosott. Alatta magas mésztartalmú réteg található mészkővel és homokkővel keveredve, mélyebben szürkés agyagrétegekkel. A klímánkra jellemző a nagyon kevés csapadék, a dűlők nagy részén állandó a légmozgás.

A családnak már András gyerekkorától volt szőleje és bora, de csak saját fogyasztásra. András 2003-tól kezdett komolyabban foglalkozni borkészítéssel, 2005-ben kerültek először kereskedelmi forgalomba boraik (OBI engedéllyel). Az egy hektáros családi birtok mellé 11 ha-t vásároltak, az új ültetvény erdővel és természetvédelmi területtel határolt, 4-5 éves telepítés.

A természetközeliség fontos Mátyásék számára, ?Jobb, amit a természet visz végbe, mint ami mesterségesen készül?, hirdeti a pince filozófiája. Az ültetvényeiket ökológiai termesztésben művelik, egyelőre az átállási időszak második évében vannak, még egy év és már hivatalosan is palackozhatnak biobort. Négy éve lemondtak a fajélesztős erjesztésről, azóta csak spontán erjesztenek.

Mátyásék szükségesnek tartják, hogy boraik nagy része hordós érlelést kapjon. Ma már szerencsére kicsi az új hordók aránya, így a hordó nem ül rá borokra. Az 500, 300 és 225 literes hordók nagy része magyarországi kádároktól van (Dynamis, Europai Kádárok, Molnár, Trust), ezen kívül használt francia hordókat használnak. A friss, könnyedebb borok kóracél tartályban készülnek.

A család egyelőre az új telepítések után szeretne egy kicsit egyenesbe kerülni, utána a bővítésen gondolkoznak. Jelenlegi maximális kapacitásuk 20 ezer liter, de ezzel már nagyon szűkösen vannak.

Mátyás Pinot Noir Rosé 2011

Nem egy gondolkozós bor, nem is arra készült. Ellenben olyan nyári, vagy őszeleji meleg napokra, melyekből idén sokat láttunk. Egy kis pirosbogyós gyümölcsösség, némi fűszer, erőteljes savak, fröccsnek is kiváló.

Mátyás Királyleányka 2011

A címkén Feteasca regela szerepel, meglepő módon ez a királyleányka hivatalos elnevezése a szlovák bortörvény szerint. (Így akár magyarul is lehetne?) Fehérvirágos, akácos jegyekkel indít, amit citrusok követnek. Szájban is parfümös, kis narancsos, mandarinos beütéssel. Kedves fanyarsággal cseng le, a maradék szénsav jól áll neki.

Mátyás Sauvignon Blanc 2010

Orrban fehérszirmú virágok és zöldfűszerek (tárkony, kakukkfű), amit az alkohol némileg beárnyékol. Ezt torokban is érezni ? nem fekszi meg a bort, de egyértelműen jelen van. A csavarzár megtévesztő lehet, mert szájban nem egy könnyed borral találkozunk. Szép fanyarsággal, citrusokkal búcsúzik ez a bor is.

Mátyás Búcsi Tramini 2010

Tiszta és intenzív virágillat, szájban is koncentrált, egy kis mézesség, egy kis citrus, elegáns parfümösség. A citrusok közül itt is narancsot érezni, és némi ásványosság is felüti a fejét. Közepesen hosszú lecsengésű, izgalmas tramini.

Mátyás Nagyhegy Olaszrizling 2010

Illatban zöldalma, egres, enyhe zöldfűszeresség. Zamatban is az alma megy tovább, friss és reszelt sárgaalmás ízeket egyaránt felfedezni. Ehhez jönnek a citrusok, citrom és grépfrút. Szájban érezni ásványosságot is, koncentrált, elegáns, közepesnél hosszabb lecsengésű bort kapunk.

Mátyás Öreghegy Pinot Blanc 2010

Zártabb illattal nyit, diszkrét fahordós érlelést fedezni fel, de a virágok és citrusok viszik a prímet. Szájban elegáns, a test-sav-alkohol szép egyensúlyban, enyhe fanyarságot és hársos jegyeket érezni. Alapvetően a virágos aromák dominálnak, de sárgaalmás és fűszeres (fehérkömény, fahéj) és ásványos jegyeket is felfedezni. Érdemes szellőztetni kicsit, lassan adja ki magát. A korty hosszú, érett gyümölcsökkel és fűszerekkel búcsúzik.

Vidám, lelkes, a bort alázattal kezelő emberekre találtam Mátyásék személyében, akik nagyon jó irányt vettek fel tiszta, alapvetően visszafogott, de az adottságokat mutató boraikkal.

Címkék: 2010, 2011, Felvidék, Királyleányka, Kisújfalu, Mátyás, Mátyás András, olaszrizling, pinot blanc, pinot noir, sauvignon blanc, Szlovákia, Tramini

← Hilltop Prémium Chardonnay 2009 Páskom-dűlő Gódor Attila Rozé 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!