• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Válság és bor 7.

2009-10-14 ● Kántor Endre

Úgy tűnik, sokan a bizniszben sokat köszönhetnek a női ízlésnek: megugrottak ugyanis a rosé eladások, és elsősorban a női fogyasztók miatt. Mit megugrottak, egyenesen rekordot állítottak be a brit piacon, ami válságban nem utolsó dolog.

Augusztusig számolva idén a csendes borok piaca először ütötte át az 5 milliárd fontos határt, és a tavalyi szinthez képest 6,5 százalékos növekedést mutatott. Válságban nem rossz? Sőt, ha így megy tovább, ha hihetünk a Daily Mailnek nyilatkozó szakiknak, akkor a britek idén 100 millió láda bort vesznek majd összesen, ami szintén elég szép tétel. Persze, miért ne hihetnénk, hisz most jön még csak az év végi roham, céges bulik, karácsony, újév, the works.

valsagesbor7

Az AC Nielsen adatai szerint a borpiac felülmúlta a teljes italszektor teljesítményét, amely összességében 5,6 százalékkal bővült augusztusig ? ez persze szintén nem olyan rossz teljesítmény. A szakik szerint a csendes borok piacát elsősorban a rosé értékesítés dobta meg, a rosé eladások 15 százalékkal nőttek, minden vásárolt bornak a 11 százaléka volt rosébor az Egyesült Királyságban, ami ugye, referenciapiac. És mindezt a női fogyasztók vásárlása tette, állítják a szakik.

Stewart Blunt piaci elemző szerint nagy sikertörténet ez: amikor négy évvel ezelőtt a rosé-divat nagyban beindult, mindenki azt hitte, csak egy átmeneti amerikai hóbortról van szó ? a növekedés azonban ennek ellenkezőjét bizonyította. Ami pedig még igen fontos: nőtt az átlagára is a bornak, jelenleg egy palack átlagosan 4,28 fontba (1233 forint) kerül.

Az egyik legnagyobb szereplő a piacon a Blossom Hill. Ők négy roséval vannak jelen, eladásaik 11,5 százalékkal nőttek eddig idén. Mondjuk nem véletlenül: 2 millió fontot költöttek tévéreklámokra, a Wimbledoni tornát pedig 750 ezer fonttal szponzorálták.

A pezsgők és erősített borok nem szerepeltek ilyen jól, ebben a szegmensben csökkentek az eladások – ez alól kivételt csak a portói élvez.

Címkék: Anglia, Blossom Hill, bor, brit, eladás, értékesítés, Rosé, válság

← Most bárki lehet francia borász Bort népszerűsít a tv2 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!